01 Ιουνίου 2012

Παρουσίαση Έκθεσης του Worldwatch Institute στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

                       

"Η κατάσταση του Κόσμου 2012"

 

Τη Τρίτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Worldwatch Institute, την έκθεση "Η Κατάσταση του Κόσμου 2012" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Το Worldwatch ιδρύθηκε το 1974 με έδρα την Ουάσιγκτον και είναι το πρώτο ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο με παγκόσμια περιβαλλοντική οπτική. Από το 2011 λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο στη Κοπεγχάγη, τη Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Worldwatch Institute είναι πάντα στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης και οδηγεί συχνά πολιτικές αποφάσεις σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση, παρέχοντας αναλυτικές εκθέσεις όπως η ετήσια "Κατάσταση του Κόσμου" και τη τριμηνιαία στατιστική επιθεώρηση "Vital Signs".

 

Καθώς οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν τον Ιούνιο στο Ρίο της Βραζιλίας, 20 χρόνια μετά τη Διάσκεψη της Γης, αυτή τη φορά για τη Διάσκεψη Κορυφής Ρίο +20, η έκδοση της έκθεσης "Η Κατάσταση του Κόσμου 2012" επικεντρώνεται στις αναγκαίες αλλαγές και πολιτικές.

Τρεις από τους βασικούς εκπροσώπους του Ινστιτούτου Worldwatch από την Ευρώπη είναι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση για να παρέχουν πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με τις προσκλήσεις του Ριο +20 και τις προτάσεις του Ινστιτούτου σε ότι αφορά τη μετάβαση των κοινωνιών προς τη βιώσιμη ευημερία με έμφαση στην ανάπτυξη της Πράσινης συνεταιριστικής οικονομίας.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

 

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, 12.30 - 14.00(ώρα Βρυξελλών)
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αίθουσα PHS 4Β1

12.30 - 12.40: ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, χαιρετισμός

12.40 - 13.00: Bo Normander (Διευθυντής, Worldwatch Institute Ευρώπη), Παρουσίαση Έκθεσης "Η Κατάσταση του Κόσμου 2012"

13.00 - 13.20: Ειρήνη Γλυκή (Ερευνήτρια, Worldwatch Institute Ευρώπη), "Μηνύματα για Ρίο +20"

13.20 - 13.30: Ερωτήσεις

13.30 - 13.50: Alexandra Hayles (Ερευνήτρια, Worldwatch Institute Ευρώπη), Παρουσίαση έκθεσης Vital Signs "Πέρα από τις επιχειρήσεις - Αναδυόμενοι Συνεταιρισμοί"

13.50 - 14.00: ευρωβουλευτής Satu Hassi (Διοικητικό Συμβούλιο, Ινστιτούτο Worldwatch Ευρώπη), τελικά σχόλια

Δύο λόγια για τις εισηγήσεις:


Bo Normander (Διευθυντής, Ινστιτούτο Worldwatch Ευρώπη): "Η Κατάσταση του Κόσμου 2012: Μετακίνηση προς τη βιώσιμη ευημερία". Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν τον Ιούνιο του 2012 στη Διάσκεψη Ρίο +20 για να θέσουν νέους στόχους για την παγκόσμια αειφορία. Για να προωθηθεί μια πιο ουσιαστική συζήτηση γύρω από αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα, η έκθεση του Worldwatch "Η Κατάσταση του Κόσμου 2012» αναδεικνύει δημιουργικές πολιτικές και νέες προσεγγίσεις που θα φέρουν την «αειφόρο ανάπτυξη» στον εικοστό πρώτο αιώνα.


Ειρήνη Γλυκή (Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Worldwatch Ευρώπη): "Μηνύματα για το Ρίο +20". Η διπλή κρίση της παγκόσμιας οικονομίας και του περιβάλλοντος μοιράζεται τις ίδιες ρίζες, μια στενή ενασχόληση με το βραχυπρόθεσμο κέρδος εις βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Η επίλυση και των δύο απαιτεί τεχνολογικές καινοτομίες, τολμηρές πολιτικές και μια νέα αλληλεγγύη πέραν των συνόρων, των κοινωνικών τάξεων και των γενεών. Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις για να αλλάξει η δυναμική με την οποία οργανώνεται η σημερινή κοινωνία; Θα μας τις δούμε μέσα από τα μηνύματα για τη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Ρίο +20.


AlexandraHayles (Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Worldwatch Ευρώπη): "Πέρα από τις επιχειρήσεις - Αναδυόμενοι Συνεταιρισμοί ". Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις διαμορφώνουν εκ νέου τους στόχους και την αποστολή του επιχειρείν. Το κέρδος μπορεί να παρέχει ένα μέσο για τη χρηματοδότηση κοινωφελών στόχων και τοπικών εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Δεδομένου ότι η κρίση, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική, αγγίζει όλη την Ευρώπη, η δίψα για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής με βάση τις αξίες που βοηθούν την ανθρωπότητα αυξάνεται.

 

Η παρουσίαση της έκθεσης θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ:

www.livestream.com/ecogreenstv

 

Last modified on Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 17:07