20 Ιουνίου 2011

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κρίση και τις Εναλλακτικές Λύσεις

Tην Τετάρτη 29/6, ώρα 11:00-14:00 πραγματοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την κρίση και τις εναλλακτικές λύσεις, με εξαιρετικούς ομιλητές διεθνούς ακτινοβολίας.

Ο στόχος αυτής της δημόσιας συζήτησης είναι να υπογραμμίσει τις πρόσφατες εξελίξεις της κρίσης στην ευρωζώνη, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του ελληνικού δημοσίου χρέους και να δοθούν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές.

Υπάρχει πράγματι μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της στο ακέραιο. Ταυτόχρονα έχει επίσης αναγνωριστεί ότι, ένα χρόνο μετά τη διάσωση και παρά την εξαιρετική σοβαρότητα του προγράμματος προσαρμογής, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές το

2012, όπως αρχικά αναμενόταν, καθιστώντας έτσι το μηχανισμό διάσωσης ως μια αποτυχημένη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια δημόσια ακρόαση με διακεκριμένους ειδικούς, προκειμένου να:

Πραγματοποιηθεί μια κριτική αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και ειδικότερα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους

Δοθούν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές εξόδου.

(ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ

  Πέρα από την Κρίση: Εναλλακτικές στη Λιτότητα και το Νεοφιλελευθερισμό

Τετάρτη 29/6/2011, 11:00 - 14:00

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες

(υπό την αιγίδα του Μιχάλη Τρεμόπουλου (Greens/EFA, Ελλάδα))

10:15 – Εγγραφές

11:00 – 11:10: Εισαγωγή από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο (ΒΕΚ Greens / EFA, Ελλάδα)

11:10 – 11:30: Sven Giegold (ευρωβουλευτής Greens / EFA, Γερμανία)

11:30 – 12:00: Guillaume Duval (Αρχισυντάκτης των «Alternatives Economiques», Γαλλία)

12:00 – 12:30: Eric Toussaint (ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, πρόεδρος του CADTM, Βέλγιο)

12:30 – 13:00: Serge Latouche (Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Paris-Sud, Γαλλία)

13:00 – 13:30: Alain Lipietz (μηχανικός, οικονομολόγος και πράσινος πολιτικός, Γαλλία)

13:30 – 14:00: Παρεμβάσεις, Συζήτηση

 

Σύντομη παρουσίαση των ομιλητών:

 

Guillaume Duval Alternatives EconomiquesO Guillaume Duval είναι ο αρχισυντάκτης του μηνιαίου περιοδικού "Alternatives Economiques". Για δεκατρία χρόνια, εργάστηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία ως μηχανολόγος μηχανικός.

 

 

 

 

Ο Sven Giegold είναι γερμανός ευρωβουλευτής, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων, Συντονιστής των Πράσινων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, εισηγητής της οδηγίας Κινητών Αξιών και Αγορών. Ο Giegold ήταν ένα από τα 200 ιδρυτικά μέλη του γερμανικού υποκαταστήματος της ATTAC (Association for the Taxation of Financial Transactions fo the Aid of Citizens- Ένωση για τη Φορολογία των Οικονομικών Συναλλαγών για την ενίσχυση των Πολιτών), το 2000 και ήταν ένας από τις πιο αξιόλογους ακτιβιστές του μέχρι το 2008.

 

Ο Eric Toussaint είναι ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας,  Πρόεδρος του CADTM (Comité pour l’annulation de la dette du Tiers Monde- Επιτροπή για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου), μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, συγγραφέας του βιβλίου «Η διάγνωση της αναδυόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οι εναλλακτικές λύσεις», «Τα λεφτά σας ή τη ζωή σας! Η τυραννία της Παγκόσμιας Οικονομίας »,« Η Παγκόσμια Τράπεζα:.. Ένα ατέλειωτο πραξικόπημα "," Τράπεζα του Νότου Μια εναλλακτική λύση αντί του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας", συν-συγγραφέας του «Το μεθυσμένο καράβι της παγκοσμιοποίησης. Στάσεις στο παγκόσμιο χωριό» (2000), του «Αφρική: κατάργηση του χρέους για την απελευθέρωση της ανάπτυξης» (2001).

O Serge Latouche, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Παρισιού Paris-Sud είναι οικονομολόγος και φιλόσοφος. Είναι από τους θεμελιωτές του όρου του «απο-ανάπτυξη» (degrowth) της θεωρίας που υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στην απεριόριστη οικονομική ανάπτυξη. Εμπειρογνώμονας στη διεθνή συνεργασία και ειδικός στην επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών, δημοσίευσε διάφορα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων «Μικρή Συνθήκη της γαλήνιας αποανάπτυξης» (2007) Άλλα βιβλία:. «Δικαιοσύνη χωρίς όρια: Η πρόκληση της ηθικής σε μια παγκόσμια οικονομία" (2003), "Επιβιώνοντας στην Ανάπτυξη: Από την οικονομική απο-αποικιοποίηση της φαντασίας για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής κοινωνίας» (2004), «Η εφεύρεση της οικονομίας »(2005),« Η πρόκληση της φθοράς »(2006)

Ο Alain Lipietz είναι μηχανικός, οικονομολόγος και πολιτικός, και μέλος του Γαλλικού Κόμματος των Πρασίνων. Συγγραφέας των "Αντιμέτωποι με την κρίση: την επείγουσα οικολογική", "Το Μέλλον της Πολιτικής Οικολογίας" (1993), μεταξύ άλλων.

 

 

 

 

 

 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, είναι Έλληνας ευρωβουλευτής, μέλος της Ομάδας των Πρασίνων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής  Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκλεγμένο μέλος του Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

Last modified on Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 00:04