14 Δεκεμβρίου 2012

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2010-2011)

  

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών ομάδων να μειωθεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με σημαντική πλειοψηφία υιοθέτησε την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της FlasikovaBenova , την οποία υποστήριξαν οι σοσιαλδημοκράτες, οι πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και η αριστερά (ψήφοι 308 υπέρ, 229 κατά). Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές από τις τροπολογίες και προτάσεις που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε, επίσης, την έκθεση του Πράσινου ευρωβουλευτή Rui Tavares για την “ανανέωση της στρατηγικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα” (έκθεση A7-0378/2012), την “Ετήσια αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο το 2011 και την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο θέμα αυτό” (έκθεση Dοnskis A7-0377/2012) καθώς και την έκθεση για το “πολυετές πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα για το 2013-2017” (έκθεση ZdanokaA7-0361/2012) απoδεικνύοντας ότι παραμένει υπερασπιστής των θεμελιωδών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της FlasikovaBenova, ευρωβουλευτή, (S&D, Σλοβακία), αφορά στο 2010 και 2011. Η Έκθεση που έχει Πράσινο χρώμα αφού έχει υιοθετήσει τις περισσότερες από τις προτάσεις και τροποποιήσεις των Πράσινων, είναι σημαντική γιατί εδραιώνει τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της είναι να νομιμοποιήσει τον έλεγχο για παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα και να αντιμετωπίσει την έλλειψη μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και λογοδοσίας των κρατών μελών της Ε.Ε.

 

Η Έκθεση ασχολείται με θέματα διακρίσεων, ίσων ευκαιριών, σεξουαλικής προτίμησης, δικαιωμάτων νέων ανθρώπων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, προστασίας δεδομένων, μεταναστών και προσφύγων, δικαιωμάτων των παιδιών, δικαιωμάτων των θυμάτων, πρόσβασης στη δικαιοσύνη, καθώς και δικαιωμάτων υπηκοότητας. Ζητά, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιγράφει με ετήσιες εκθέσεις την κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη μέλη, και έτσι επαναφέρει το θέμα του ελέγχου της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα μαζί με τον θεματικό έλεγχο. 

 

Οι Συντηρητικοί και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν στήριξαν θέσεις που αφορούν στο δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη έκτρωση, οικογενειακό σχεδιασμό, αναγνώριση του γάμου σε ζευγάρια ομοφυλοφίλων, κλπ. 

 

Με τη Έκθεση του πράσινου ευρωβουλευτή Ρούι Ταβάρες καλείται, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει και να παρουσιάσει κατάλογο με ευρωπαϊκές εταιρίες που συνεργάζονται με δικτατορικά καθεστώτα, τους πουλάνε προϊόντα ή υπηρεσίες τους, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε: «Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψηφίζοντας στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου μια σειρά εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέδειξε ότι παρά τις πιέσεις για οπισθοχώρηση και την κρίση παραμένει σταθερός υπερασπιστής τους. Η υπερψήφιση των εκθέσεων αυτών – που περιλαμβάνουν πολλές θέσεις και προτάσεις των πράσινων – ήρθε να συμπληρώσει ένα σημαντικό, επίσης, συμβολισμό: την απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2012 στους Ιρανούς αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ και τον σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, που βρίσκονται έγκλειστοι στις ιρανικές φυλακές για την ελευθερία της σκέψης τους και την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ιρανών πολιτών. Η σθεναρή στάση του Ευρωκοινοβουλίου ενθαρρύνει όσους και όσες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αγωνίζονται να πείσουν ότι η αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και με ενίσχυση της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο όνομα της κρίσης ή της αντιμετώπισης της κρίσης να επικρατήσουν βάρβαρες συμπεριφορές που γυρίζουν τις κοινωνίες σε άλλες εποχές, βίας, τρομοκρατίας, ακραίων ή και νεοναζιστικών συμπεριφορών και πρακτικών. Η κινητοποίηση φορέων το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ας μετατραπεί σε μια κινητοποίηση της κοινωνίας από τα κάτω για να πούμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στην αποδόμηση αξιών και δικαιωμάτων, και ένα ισχυρό ΝΑΙ στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και τον διαποτισμό της καθημερινής, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής με τις αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων που με κόπο, αγώνες και θυσίες κατέκτησε η ανθρωπότητα».

 

 

Last modified on Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 16:49