04 Οκτώβριος 2013

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, 16:30 – 19:30

Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωφ. Αμαλίας 8, Σύνταγμα

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ EBCO

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

με την φιλοξενία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου

 

 

 

Εκδήλωση για την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπηθα φιλοξενηθεί από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, στις 16:30-19:30 στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8, πλατεία Συντάγματος). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (ΕΒCΟ) θα παρουσιάσει την Ετήσια Έκθεσή του σχετικά με το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Ευρώπη.

 

"Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που παρουσιάσαμε την Ετήσια Έκθεση του EBCOγια την Αντίρρηση Συνείδησης στη Στρατιωτική Θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου και εδρεύει η διεθνής γραμματεία μας, αποφασίσαμε φέτος να παρουσιάσουμε την Ετήσια Έκθεση του EBCOστην Αθήνα, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών μας για την απαράδεκτη μεταχείριση των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό ότι αυτό συμβαίνει ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει μέχρι στιγμής παίξει πολύ θετικό ρόλο στη διεθνή εκστρατεία για την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία",δήλωσε σήμερα ο FriedhelmSchneider, Πρόεδρος του EBCO.

 

"Η ετήσια έκθεση του EBCOφέτος τεκμηριώνει μια άνευ προηγουμένου σειρά διώξεων εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης που ζητούν άσυλο. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση των Σύρων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Και μας ενοχλεί το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να μένουν στο απυρόβλητο από το πακέτο λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελληνική οικονομία, κι έτσι τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας φέρουν ένα αδικαιολόγητη μέρος του βάρους",πρόσθεσε ο DerekBrett, Ερευνητής του EBCO.

 

"Αντί να διώκει τους αντιρρησίες συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθεί την αντίρρηση συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα και ως πολύτιμη συμβολή στη μη βία και την ειρήνη. Η κοινωνική υπηρεσία θα πρέπει να προωθεί την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Στους αιτούντες άσυλο πρέπει να χορηγείται διεθνής προστασία. Για να δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικές δαπάνες έναντι των στρατιωτικών δαπανών σε μια περίοδο κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας χρησιμοποιώντας την πολιτική της δύναμη",υπογράμμισε σήμερα ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.

 

HΕπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία είναι σύμφυτο στο δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, που κατοχυρώνεται στο Άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.[1]Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επίσης, έχει αποφανθεί ότι η αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.[2][1]               Βλ.: Atasoyκαι Sarkutεναντίον Τουρκίας, Απόψεις που υιοθετήθηκαν στις 29 Μαρτίου 2012, (CCPR/C/104/D/1853 – 1854/2008)

[2]               Bayatyanεναντίον Αρμενίας (Αίτηση υπ’αριθμ.23459/03,Απόφαση Ολομέλειας στις 07/07/2011)

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ EBCO

με την φιλοξενία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2012, 16.30 - 19.30

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Λεωφ. Αμαλίας 8, Σύνταγμα

Πλαίσιο κειμένου: European
Bureau for
Conscientious
Objection

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Συντονιστής πρώτης ενότητας: Νίκος ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

16.30 - 17.00

Προσέλευση - Εγγραφές

17.00 - 17.10

Εισαγωγική ομιλία από τον Νίκο ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ,Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

17.10 - 17.20

Εισαγωγική ομιλία από τον FriedhelmSCHNEIDER, Πρόεδρο του EBCO

17.20 - 17.45

Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του EBCOγια την Αντίρρηση Συνείδησης στην Ευρώπη από τον DerekBRETT, Ερευνητή του EBCO

17.45 - 17.50

Σχολιασμός από τον Άγγελο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης

17.50 - 18.10

Σχολιασμός από πολιτικά κόμματα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συντονίστρια δεύτερης ενότητας: Ιωάννα ΣΩΤΗΡΧΟΥ, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών

18.10 - 18.20

Σχολιασμός από τονΠέτρο ΜΑΣΤΑΚΑ, Αναπληρωτή Υπεύθυνο Προστασίας στο Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

18.20 - 18.30

Σχολιασμός από τονΜιχάλη ΤΣΑΠΟΓΑ, Ειδικό Επιστήμονα στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συνηγόρου του Πολίτη

18.30 - 18.40

Σχολιασμός από τονΓιώργο ΚΑΡΑΤΖΑ, Συντονιστή του Δικτύου για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

18.40 - 18.50

Σχολιασμός από τονΤιμόθεο ΣΙΓΑΛΑ, δικηγόρο, συνήγορο Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης

18.50 - 19.00

Σχολιασμός από τονΧάρη ΛΑΔΗ, δικηγόρο, συνήγορο Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης

19.00 - 19.10

Σχολιασμός από τηνHannahBROCK, Συντονίστρια του Προγράμματος «το Δικαίωμα να Αρνηθείς να Σκοτώσεις», WarResisters’ International

19.10 - 19.15

Σχολιασμός από εκπρόσωπο της οργάνωσης Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία

19.15 - 19.30

Συζήτηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημείωση: Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από αγγλικά σε ελληνικά και από ελληνικά σε αγγλικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 


 

Last modified on Παρασκευή, 04 Οκτώβριος 2013 11:16