27 Αυγούστου 2013

Επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στο Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων

Την Τρίτη 27/08/13 ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Ν.Χρυσόγελος , συνοδευόμενος από μέλη της Π.Κ.Χανίων , παρακολούθησε  και χαιρέτησε την εκδήλωση  του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων με θέμα:

«Δράσεις για την προστασία των Παράκτιων Αμμοθινών με είδη Κέδρων στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)» που αποτελεί πρόγραμμα JUNICOAST  4 ετους διάρκειας  (2009-2013) και υλοποιείται στα πλαίσια του LIFE+ ΓΙΑ ΤΗΝ Φύση και τη Βιοποικιλότητα.

Όπως τονίστηκε, οι παράκτιοι αμμόλοφοι με κέδρα αποτελούν σπάνιο και πανέμορφο βιότοπο που υπάρχει κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στη Κρήτη, ενώ βάσει της οδηγίας 92/43 της Ε.Ε ανήκει στη κατηγορία  των «οικοτόπων προτεραιότητας»  και αυτό γιατί κινδυνεύει κυρίως από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του Τουρισμού, την  έλλειψη ευαισθητοποίησης , τη βόσκηση , τις πυρκαγιές, την απόθεση απορριμμάτων  που έχει ως επακόλουθο την περιορισμένη φυσική αναγέννηση των κέδρων.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσεων με σκοπό την προστασία του οικοτόπου.

Το Πρόγραμμα κατέγραψε τη σημερινή κατάσταση καθώς και τις δράσεις , όπως την αποκατάσταση του συστήματος των αμμοθινών, την κατασκευή ήπιων υποδομών διαχείρισης καθώς και διευκόλυνσης των επισκεπτών, ενώ εστιάζει στην εφαρμογή δράσεων όπως  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με σκοπό τη διασφάλιση και μακροχρόνια διατήρηση του οικοτόπου στη Ελλάδα στοχεύοντας στη διεύρυνση και διάδοση της γνώσης , στην αποκατάσταση των λειτουργιών του Οικοτόπου καθώς και στην ελαχιστοποίηση των φυσικών ή ανθρωπογενών επιπτώσεων.

 

Ακολούθως ο Ευρωβουλευτής Ν.Χρυσόγελος συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Π.Κ. Χανίων επισκέφτηκε  τους χώρους του ΜΑΙΧ .

Ειδικότερα στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ξεναγήθηκε στη  Τράπεζα σπόρων,  στο Ερμάριο,  στον Βοτανικό Κήπο,  και στο Κέντρο πληροφόρησης, ενώ παράλληλα  ενημερώθηκε από την

 κα. Χριστίνα Φουρναράκη  καθώς και μέλη της ερευνητικής ομάδας, για τις δραστηριότητες της Μονάδας όπως την μελέτη, προστασία και έρευνα για την ιθαγενή, σπάνια και ενδημική χλωρίδα της Κρήτης,  καθώς και τη διατήρηση τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων ειδών .

Όπως τονίστηκε από την κα Φουρναράκη η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, συμβάλλει στην ανάσχεση της απώλειας της φυτικής ποικιλότητας στην Κρήτη αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της και τα οφέλη που προκύπτουν από τη διατήρηση της.

 

Ακλούθησε συζήτηση με τον κο Ν.Χρυσόγελο, όπου έγινε εμφανής η ανάγκη χρηματοδότησης από την Ε.Ε , μετά και από την υπογραφή της συνθήκης για την βιοποικιλότητα, Τραπεζών Σπόρων στις περιοχές φυσικής ανάπτυξης  και καλλιέργειας των φυτών αυτών , ως συμπληρωματικό μέτρο της καλλιέργειας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τέλος δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση για συνέχιση της συνεργασίας

Last modified on Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 16:39