12 Σεπτεμβρίου 2013

Η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί θέσεις εργασίας

 

Επίσκεψη Νίκου Χρυσόγελου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Επίσκεψη και ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε την Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Ηράκλειο.

 

Σε συνάντηση που είχε με το διευθυντή του ΜΦΙΚ, καθηγητή κ. Μωυσή Μυλωνά, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του ΜΦΙΚ και τους τομείς έρευνας που επικεντρώνεται (συλλογές, διαχείριση περιβάλλοντος, περιβαλλοντική εκπαίδευση, έρευνα, διατήρηση βιοποικιλότητας κλπ.).

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε «Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην έρευνα όσο και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά και εξοικείωση των νέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων της Κρήτης, αλλά και των χιλιάδων κάθε χρόνο επισκεπτών, με τον σημαντικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας, η Μεσόγειος, γενικότερα ο πλανήτης. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε την απώλεια βιοποικιλότητας που οφείλεται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις (καταστροφή οικοσυστημάτων, κλιματική αλλαγή), για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και ηθικούς αλλά και να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.

 

Όμως, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό να αξιοποιούμε και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει έρευνα καθώς και η προστασία της βιοποικιλότητας, η διαχείριση και προστασία των οικοσυστημάτων στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Πριν από λίγους μήνες είχα παρουσιάσει μια σχετική έκθεση[1] που βασίζεται σε στοιχεία της Κομισιόν, διεθνών οργανισμών και επιστημονικών ερευνών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλά παραδείγματα από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ίδια η λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και πολλές άλλες παρόμοιες δραστηριότητες αποδεικνύουν ότι η προστασία και η διαχείριση του περιβάλλοντος πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία για υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες και δημιουργία θέσεων εργασίας σε καινοτόμους τομείς, όχι ως εμπόδιο για την οικονομική δραστηριότητα.

 

Είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφέρειες να προετοιμαστούν σωστά για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις δυνατότητες που προσφέρουν τα διάφορα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά κι Επενδυτικά Ταμεία και προγράμματα την περίοδο 2014-2020 για έρευνα και οικολογική καινοτομία, περιβαλλοντική διαχείριση ή και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας καθώς και καινοτόμα προσέγγιση για πράσινες υποδομές και υπηρεσίες για κάλυψη  βασικών αναγκών μας.  

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, υφίσταται θεσμικά από το 1980. Ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Δεκέμβριο του 1980 στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Περιλαμβάνει πέντε Τμήματα: Ζωολογικό, Βοτανικό, Ανθρωπολογικό, Παλαιοντολογικό - Γεωλογικό και Ορυκτολογικό. Από το 1985 έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες αρχικά για τη δημιουργία και στη συνέχεια για τον εμπλουτισμό και την ταξινόμηση των συλλογών του Μουσείου. Σήμερα οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν δείγματα από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Εκτός από το υλικό που συλλέγεται στα πλαίσια των ερευνητικών προγραμμάτων, κάθε χρόνο οργανώνονται εκδρομές για δειγματοληψίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα οι εργαστηριακοί χώροι, οι συλλογές και τα γραφεία φιλοξενούνται στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρου Κνωσού. Εκτός από τις συλλογές και τα εργαστήρια, σημαντικός στόχος του Μουσείου υπήρξε και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου όπου το κοινό θα είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου και να ενημερωθεί για το φυσικό περιβάλλον.