24 Απριλίου 2013

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων, πολιτικές για νέους, συμμετοχικός σχεδιασμός

Περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου σε Βόλο, Αλμυρό και Λαμία

 

Στον Βόλο, στον Αλμυρό και στη Λαμία βρέθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος,, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 19 και 20 Απριλίου 2013 συμμετέχοντας σε ημερίδα, συζητήσεις με νέους, σεμινάριο για δημοσιογράφους και δημόσια εκδήλωση με βασικό θέμα την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Στον Βόλο συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα "Πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ για την απασχόληση",  στο Δημαρχείο Βόλου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας σε συνάντηση  με νέους,σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία του Βόλου,στο πλαίσιο των δράσεων «Η Νεολαία σε Κίνηση» (Youthonthemove). Μίλησε επίσης σε σεμινάριο για δημοσιογράφους.

 

 

Στον Αλμυρό ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τις ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο στις Μικροθήβες, συζήτησε με τους νέους που εργάζονται στις ανασκαφές και συνάντησε το ΔΣ της ΜΚΟ Εν Δράσει. Δεν μπόρεσε να μιλήσει με τους μαθητές του Λυκείου Αλμυρού στην προγραμματισμένη συνάντηση μαζί τους, γιατί το ΠΑΜΕ, έξω από το σχολείο, καλούσε τους μαθητές να μην δεχθούν την "προπαγάνδα της ΕΕ" αν και είχαν προσκληθεί στην συζήτηση αυτή με τους μαθητές όλοι οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΚΚΕ που δεν πήγαν.

·       Διαβάστε αναλυτικά: Επίσκεψη στον Αλμυρό Βόλου

Το διήμερο εκδηλώσεων στον Αλμυρό και στον Βόλο εντάσσονταν στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που διοργάνωσαν το Γραφείοτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου.

 

Επίσης, ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τη Λαμία όπου συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωβουλευτή, για τους κινδύνους από τη ρύπανση, και τις προοπτικές του πρωτογενή τομέα, της παράκτιας αλιείας και του ήπιου τουρισμού σε Βόρειο Ευβοϊκό - Μαλιακό με τίτλο «Βόρειος Ευβοϊκός – Μαλιακός: Απειλές και Προοπτικές».

·       Ακούστε το ηχητικό της ομιλίας του Νίκου Χρυσόγελου στην ημερίδα  http://youtu.be/PBoyM2vG4S

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

"Με τα ποσοστά ανεργίας των νέων να κυμαίνονται μεταξύ 55 και 60%, στην Ελλάδα και την Ισπανία, με 8.000.000 νέους να είναι μακροχρόνια άνεργοι στην Ευρώπη και με τους νέους να φορτώνονται τόσο τα βάρη του παρελθόντος όσο και τα δημοσιονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χρέη,  η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις αλλά και οι κοινωνίες οφείλουν να θέσουν στο κέντρο των προτεραιοτήτων τους τη διαμόρφωση και υλοποίηση βιώσιμων πολιτών για τους νέους. 

 

Θα πρέπει να θέσουμε ως  πρώτη προτεραιότητα όλων μας τη ραγδαία μείωση της ανεργίας, το  να έχει κάθε νέος και νέα τη δυνατότητα δίκαιης υποστήριξης είτε για να συνεχίσει τις σπουδές του/τις  είτε για να βρει μια αξιοπρεπή εργασία αλλά και γενικότερα για να έχει πρόσβαση σε δικαιώματα, όπως εκπαίδευση, στέγαση, επικοινωνία και μετακίνηση. Είναι ντροπή των σύγχρονων κοινωνιών να διαθέτουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια Ευρώ για την διάσωση τραπεζών αλλά να μην μπορούν να βρουν επαρκείς πόρους για να βοηθήσουν την ένταξη των νέων στην κοινωνική ζωή. Το Ευρωκοινοβούλιο θέτει σε υψηλή προτεραιότητα τις πολιτικές για νέους και την επαρκή χρηματοδότησή τους αλλά δεν επαρκεί από μόνο του για να αποδεχτούν και οι κυβερνήσεις μια τέτοια επιλογή."

Last modified on Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 13:16