23 Απριλίου 2013

Επίσκεψη στον Αλμυρό Βόλου

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, το πρωί, ο Νίκος Χρυσόγελος συνοδευόμενος από στελέχη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα επισκέφθηκε τις ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο στις Μικροθήβες. Οι εργασίες πραγματοποιούνται από ομάδα 27  νέων στο πλαίσιο δράσηςτου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με δικαιούχο υλοποίησης  του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»,την ΜΚΟ "Εν Δράσει". Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εργάζονται με μεράκι και όρεξη σε μία τέτοια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης, φύλαξης και προστασίας, μέσω αυτού του Προγράμματος, των  Αρχαιολογικών Μνημείων της Πατρίδας μας, αλλά ιδιαίτερα τους νέους, εργαζόμενους σ΄αυτό το πρόγραμμα.

 

 Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ενημερώθηκε από τις 3 νεαρές Αρχαιολόγους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την ιστορία του θεάτρου και την αξία της ανασκαφής που θα γίνεται εκεί για επτά μήνες. Επισήμανε ότι ο πολιτισμός και η προστασία των φυσικών και πολιτισμικών πόρων είναι βασικό στοιχείο μιας σύγχρονης βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης και στοιχείο δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ προσελκύει ανθρώπους από διάφορες γωνιές του πλανήτη που θέλουν να γνωρίσουν αυτόν τον πλούτο που δεν είναι μόνο ελληνικός αλλά πανανθρώπινος αλλά και θέλουν εμπράκτως να εκφράσουν σήμερα την αλληλεγγύη τους προς την ελληνική κοινωνία. Πρότεινε στους συμμετέχοντες νέους να συζητήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός  ψηφιακού δικτύου αλλά και δικτύου μονοπατιών και ξεναγήσεων, περιπάτου, που θα συνδέει την μυθολογικό, αρχαιολογικό και φυσικό πλούτο της περιοχής, θα αναδείξει και θα προστατέψει τους πόρους που διαθέτει η περιοχή.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε πολύωρη συζήτηση με τους εργαζομένους νέους για τα θέματα της ανεργίας των νέων και πρωτοβουλίες και τρόπους αντιμετώπισής της, για τις διεξόδους που μπορεί να έχουν οι νέοι στην περιφέρεια, για την ανάγκη και τις δυνατότητες αυτο-οργάνωσής τους, για την πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα και το πως την βιώνουν οι νέοι στην περιφέρεια βιώνουν, αλλά και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με τους νέους σχετικά με το θεσμικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και με θέματα ευρωπαϊκή επικαιρότητας, πολιτικών για νέους, συνεργασιών των νέων μεταξύ τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Νωρίτερα, οΝίκος Χρυσόγελος, είχε συνάντηση στα γραφεία της ΜΚΟ Εν Δράσει, με τον πρόεδρο του ΔΣ Χρήστο Καραζούπη και μέλη του Δ.Σ, που παρουσίασαν στον ευρωβουλευτή, παρουσία του Αντωνακόπουλου Λεωνίδα, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Τσουτσοπλίδη Κων/νου, εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου,  τη δράση της Οργάνωσης και την προσπάθειά της για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού, αστικού, πολιτιστικού, ανθρωπογενούς).

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος συνεχάρη το Δ.Σ για τη πλούσια δράση της οργάνωσης σε μία περίοδο μάλιστα μεγάλης και πολύπλευρης κρίσης και τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών αλλά και το ρόλο που παίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις, ιδιαίτερα σε μια εποχή που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συνεργασίας, της προσφοράς στην κοινωνία καθώς και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζεται ο ρόλος των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και γι αυτό συχνά συμμετέχουν σε ημερίδες, εκδηλώσεις και επίσημες ακροάσεις  ως υπερασπιστές των συμφερόντων των κοινωνιών.

 

Δυστυχώς, η προγραμματισμένη συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με τους μαθητές του Λυκείου Αλμυρού με στόχο την ενημέρωση τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία τους αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στη νεολαία, τις πολιτικές για τη νεολαία και τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για τους νέους δεν πραγματοποιήθηκε διότι μέλη του ΠΑΜΕ, το πρωί της ίδιας μέρας, απέκλεισαν το σχολείο και καλούσαν τους μαθητές να μην "συμμετέχουν στην προπαγάνδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Να σημειωθεί ότι από το  Γραφείοτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα είχαν προσκληθεί ΟΛΟΙ οι έλληνες ευρωβουλευτές, και οι δύο του ΚΚΕ, για να συμμετάσχουν στη συζήτηση με τους μαθητές. Ο Νίκος Χρυσόγελος ανταποκρίθηκε, όχι όμως οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Last modified on Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 21:26