20 Φεβρουάριος 2013

Διάλεξη Ευρωβουλευτών και Εκπροσώπων Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στη Χαλκίδα

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μίλησαν στους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας, ενόψει της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στα πλαίσια του μαθήματος «Πολιτική και Δίκαιο» της Β΄ Λυκείου.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε με τους μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Χαλκίδας, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013, για το ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και για τα δικαιώματα των νέων, την κρίση και προτάσεις διεξόδου από αυτή,  στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πολιτικός προβληματισμός, η πληροφόρηση και ενδιαφέρον των μαθητών ήταν υψηλό, επιβεβαιώνοντας ότι οι νέοι δεν είναι μόνο το παρόν και το μέλλον, αλλά μπορεί να αποτελέσουν και δύναμη κοινωνικών αλλαγών και ώθησης της ενοποίησης της Ευρώπης. Οι μαθητές εξέφρασαν τη θέλησή τους να μάθουν περισσότερα για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, και θα επισκεφθούν τις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου από κοντά.
 
 
Ακολούθησε, στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, συζήτηση με φορείς της Χαλκίδας και τον Δήμαρχο Χαλκίδας κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη  στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ο Νίκος Χρυσόγελος στην παρέμβασή του τόνισε τις δυνατότητες που έχει η Εύβοια για να προχωρήσει σε ένα σχέδιο βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης που θα έχει ως πυλώνες την υπεύθυνη οικονομική δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Η διαχείριση και προστασία του Βόρειου Ευβοϊκού και η αποκατάσταση του θαλάσσιου πλούτου του, η οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιώσιμη αλιεία, η κοινωνικά υπεύθυνη πράσινη επιχειρηματικότητα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, η σύνδεση του αγρο- και οικολογικού τουρισμού με την τοπική παραγωγή, η ανάπτυξη δομών κοινωνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής θα πρέπει να είναι προτεραιότητες στο πλαίσιο ενός σχεδίου βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση παρόμοιων επιλογών μπορεί να προέλθει τόσο μέσα από την επανεξέταση του που πηγαίνουν οι οικογενειακές δαπάνες και οι δημόσιοι πόροι όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων. Χρειάζεται όμως να γίνουν βαθιές αλλαγές ώστε πράγματι οι δημόσιοι πόροι να συμβάλλουν στην βελτίωση της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε σε πολιτικές «αποτελέσματος και επίδοσης», όχι απλώς απορρόφησης των πόρων.

 

 

 

Last modified on Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013 17:02