18 Φεβρουαρίου 2013

Περιφερειακό Συνέδριο Πολιτών της Ε.Ε. στη Λαμία

 

Περιφερειακό Συνέδριο  (φόρουμ Πολιτών) με την παρουσία βουλευτών του Νομού και εκπροσώπων θεσμικών, παραγωγικών, κοινωνικών φορέων, διοργάνωσε στη Λαμία τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του  Δήμου Λαμιέων. Η εν λόγω δράση εγγράφεται στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τα ευρωπαϊκά δρώμενα καθόσον το 2013 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Η εκδήλωση είχε  ως στόχο την ενημέρωση των φορέων και των πολιτών και την ανταλλαγή απόψεων  σχετικά με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης.

 

 Στο συνέδριο  συμμετείχαν  ως κεντρικοί ομιλητές οι Ευρωβουλευτές ο Νίκος Χρυσόγελος (Ομάδα Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) και  Θόδωρος Σκυλακάκης  (Ανεξάρτητος, Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) και τα στελέχη της Ε.Ε. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και Αργύρης Πετρουλάκης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα .

 

 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης , το σημαντικό ρόλο των Περιφερειών στο χρηματοδοτικό σχεδιασμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία  που έχει η Περιφέρεια στη διάθεση της για την τοπική ανάπτυξη  (ΕΣΠΑ, Leader, ΣΑΕ,Ταμείο Συνοχής). Ο κ. Περγαντάς δήλωσε ικανοποιημένος  για τα έργα που γίνονται στην Περιφέρεια και το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων τα τελευταία χρόνια λέγοντας χαρακτηριστικά: «γίνονται έργα, γίνεται καλή δουλειά!» . Παρουσίασε μια ικανοποιητική εικόνα της Περιφέρειας και των δυνατοτήτων της για ανάπτυξη  που όμως έρχεται σε αντίθεση  με την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Μια πραγματικότηατς που χαρακτηρίζουν  τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η  ύφεση,  η συνεχής υποβάθμιση της Περιφέρειας Στερεάς, οι μείωση των χρηματοδοτικών πόρων στο νέο ΕΣΠ,   τα εγκαταλειμμένα οδικά δίκτυα και τα  έργα υποδομής  που  λείπουν για την αναπτυξιακή ώθηση της Περιφέρειας Στερεάς.

 

Ο δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς αναφέρθηκε στην περιφερειακή ανάπτυξη προσδιορίζοντας μάλιστα τρεις άξονες που πρέπει να κινηθεί. Σχεδιασμός, κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδότηση.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος ,ευρωβουλευτής των Πρασίνων, αναφέρθηκε  στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  που χαρακτήρισε υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας. Οι αποφάσεις, όπως ανέφερε, λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο  με διαβούλευση και συναίνεση μεταξύ των ευρωομάδων σε αντιδιαστολή με το Εθνικά κοινοβούλια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  που τις αποφάσεις λαμβάνει  συνήθως η πλειοψηφία. Ασκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών και στην κατανομή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων , έκανε λόγο για χρήματα που δαπανήθηκαν και δεν έφεραν αποτέλεσμα τονίζοντας ότι οι δημόσιοι πόροι θα πρέπει να είναι προς όφελος της κοινωνίας. Τέλος τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι τα βασικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου θα καταψηφίσουν το προϋπολογισμό λιτότητας  της ΕΕ.

 

 

Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Θ.Σκυλακάκης, τόνισε την ανάγκη  για «βασική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου προς φιλελεύθερη κατεύθυνση. Τομείς όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η πολυνομία και η γραφειοκρατία πρέπει να αλλάξουν ριζικά.  Όπως είπε «Το σημερινό μοντέλο κράτους και ιδιωτικού τομέα δεν  βγαίνει Έκανε εκτενή αναφορά στην ανεργία και στις δυσοίωνες προοπτικές που διαγράφονται εκτιμώντας ότι η Ελληνες στις σημερινές συνθήκες ύφεσης πρέπει να στραφούν προς εξαγωγικές δραστηριότητες.

 

Ακολούθησε συζήτηση –ερωτήσεις απ τους εισηγητές  με απαντήσεις τόσο απ τους Ευρωβουλευτές όσο και απ τον κ Περουλάκη.

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διεξήχθη επίσης ενημερωτικό σεμινάριο που απευθύνονταν  στον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ.   Σκοπός  του σεμιναρίου ήταν  η ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τα μέσα και εργαλεία που διαθέτουν  για την διευκόλυνση του έργου τους.

 

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 κλιμάκιο Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στελεχών της ΕΕ θα μεταβεί στη Χαλκίδα για την  διενέργεια αναλόγου Περιφερειακού συνεδρίου.

 

Last modified on Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 11:44