15 Φεβρουάριος 2013

Σηματοδοτούν το «άνοιγμα στην κοινωνία» των Οικολόγων Πράσινων οι επαφές και οι δράσεις που είχε ο Ν. Χρυσόγελος κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη (12-13/2)

  

Η επίσκεψη του Ν. Χρυσόγελου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με τη συμμετοχή του ως ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια Δημοκρατική και Οικολογική Αριστερά» που οργάνωσαν οι Εκδόσεις Πλέθρον και το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 12/2 και τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.

 

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου συμμετείχε στη Συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων για την επανεκκίνηση του κόμματος, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα νερών του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρκούνται στην κριτική. Προτείνουμε λύσεις συγκροτημένες που έχουν συνοχή μεταξύ τους. Έχουμε ιδέες και προτάσεις για την οικονομία, για την κοινωνική συνοχή,  την απασχόληση, που βασίζονται στην ιδέα ότι το περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί μακροχρόνια. Δουλεύουμε συστηματικά ακόμα και για τομείς που σήμερα μοιάζουν ότι οι Οικολόγοι δεν μπορούν να έχουν άποψη, για παράδειγμα πώς μπορεί να αναζωογονηθεί ο τομέας της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Όλα αυτά λοιπόν που υπάρχουν ως ιδέες και προτάσεις θέλουμε να τα συζητήσουμε με τους πολίτες, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα και να τους ακούσουμε, έτσι ώστε μαζί μέσα από αυτό το διάλογο, να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης που θα δώσει ένα καινούργιο χαρακτήρα οργανωτικό και καταστατικό στους Οικολόγους Πράσινους, και το μετασχηματισμό του σε ένα κόμμα με μεγάλη επιρροή, κάτι που τελικά θα αλλάξει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης στην Ελλάδα».

 

 Στις 2 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ν. Χρυσόγελος επισκέφτηκε μαζί με άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων της Θεσσαλονίκης, το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, τη συνέχιση της λειτουργίας του οποίου έχει αναλάβει το εργατικό σωματείο, μετά την χρεοκοπία της μητρικής εταιρίας Φίλκεραμ-Τζόνσον. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους εργαζόμενους και ακολούθησε συζήτηση για την προοπτική συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου μέσα από ένα συνεταιρισμό των εργαζομένων, αφού η ιδιοκτησία του το έχει εγκαταλείψει. Ο Ν. Χρυσόγελος ενημέρωσε για αντίστοιχες προσπάθειες αυτοδιαχείρισης μέσα από συνεταιρισμούς στην Ευρώπη και εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του να βοηθήσει σε αντίστοιχες συνεργασίες και στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών. Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής της μονάδας και η ενίσχυση των μέχρι τώρα προσπαθειών «πρασινίσματος» τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και των προϊόντων που παράγονται.

 

 Στις 3μμ ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους μελισσοκομικών φορέων της Χαλκιδικής, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Ντούρα Βασίλειο και τον Καθηγητή Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, κ. Θρασυβούλου. Συζητήθηκαν:

1. Τα αιτήματα των μελισσοκομικών φορέων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
2. Οι νέες εξελίξεις σε σχέση με τα νεονικοτινοειδή, αλλά και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
3. Ζητήματα συνύπαρξης μελισσοκομίας-γεωργίας και αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα για την ενίσχυση της μελισσοκομίας

Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα περισσότερα θέματα και ο Ν. Χρυσόγελος προσφέρθηκε να προωθήσει αιτήματα όπως η πλήρης απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, με την παράλληλη ανάδειξη υπαρκτών εναλλακτικών λύσεων για τη γεωργία, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μορατόριουμ στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και μέτρων προστασίας του μελιού από τις επιμολύνσεις με γενετικά τροποποιημένη γύρη, την ενίσχυση της ελληνικής μελισσοκομίας από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και μέσα από τη θεσμική αναβάθμιση της παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης του ελληνικού μελιού. Επίσης, συμφώνησε με τις διαπιστώσεις του κ. Θρασυβούλου για τις επιπτώσεις που θα έχει στη μελισσοκομία η πιθανή επέκταση και εντατικοποίηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη Β. Χαλκιδική, όπως και οι ευρύτερες επιπτώσεις στην ελληνική παραγωγή μελιού (καθώς η Β. Χαλκιδική αποτελεί την κύρια περιοχή παραγωγής μελιού της χώρας) και δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα πιο συγκεκριμένα στο ευρωκοινοβούλιο.

 

 Στις 5.30μμ, ο Ν. Χρυσόγελος, μαζί με μέλη και φίλους των Οικολόγων Πράσινων, είχε συνάντηση με το Συντονιστικό της Πρωτοβουλίας για τα Πρώην Στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης με κύριο θέμα συζήτησης τη συνδρομή στην ολοένα και αυξανόμενη κίνηση των πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά για την απόδοση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου στο Δήμο Παύλου Μελά και τη δημιουργία πράσινων χώρων και μητροπολιτικών πάρκων χωρίς επιπλέον μπετόν εντός αυτών. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, μετά από 2 ερωτήσεις που έχει απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εν αναμονή των απαντήσεων, συμπαραστάθηκε στον αγώνα των πολιτών, εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες του για την ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται τόσο από ενέργειες της κεντρικής εξουσίας όσο και της αυτοδιοίκησης και δήλωσε ότι το περιβάλλον βάλλεται από παντού. Αναφέρθηκε επίσης, στους ευρωπαϊκούς πόρους που θα μπορούσαν να διεκδικηθούν για τη δημιουργία μεγάλων μητροπολιτικών πάρκων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των περιαστικών καλλιεργειών, ο οποίος ανέπτυξε στον ευρωβουλευτή τη δράση των καλλιεργητών εντός του στρατοπέδου και τη συνεισφορά τους στον αγώνα διεκδίκησης ελεύθερων από μπετόν στρατοπέδων.

 

 Στις 7.30μμ, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση «Ενεργειακή φτώχεια, κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση» που οργάνωσε το γραφείο του από κοινού με τη Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και στην οποία μίλησαν επίσης ο Χρήστος Δουλκερίδης, πράσινος Υπουργός Κατοικίας στην Περιφέρεια Βρυξελλών του Βελγίου, ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και ο Ξενοφών Ζήσης, ειδικός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

 

 

Η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη έκλεισε με τη συμμετοχή του στην κοπή της πίτας των Οικολόγων Πράσινων της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης και στην οποία ευχήθηκε «καλή επανεκκίνηση» στα μέλη και στους φίλους του κόμματος.

 

 

 

 Περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη του Ν. Χρυσόγελου στην Θεσσλονίκη μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157632763655578/

 

Last modified on Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος 2013 15:32