05 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλο ενδιαφέρον στην ημερίδα για Κοινωνική Οικονομία στο συνεδριακό κέντρο Κυπριώτης στην Κω

 

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων και όχι μόνον, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο Κυπριώτης η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν Δήμος – Περιφέρεια και ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Ν. Χρυσόγελος, για την Κοινωνική Οικονομία.

 

Αξιοσημείωτες οι τοποθετήσεις της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Χριστίνας Καλογήρου, όπως και της Γ.Γ. Του Υπ. Εργασίας Άννας Δελαπόρτα που δήλωσαν τη στήριξη τους στο νέο αυτό εγχείρημα και για τη χώρα μας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να κρατήσουν το όραμα και τον ενθουσιασμό τους, αλλά να μην τα περιμένουν όλα από το Δήμο και το Υπουργείο (αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη επίσκεψη του Δημάρχου Κω στο γραφείο της τονίζοντας ιδιαίτερα την έκπληξη της όταν της είπε "εμείς δεν ζητάμε χρήματα", μιας και από το γραφείο της όλοι όσοι περνάνε καθημερινά ζητούν το ακριβώς αντίθετο...)

 

Ο Δήμαρχος Κω εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ειρήνη Σβύνου μίλησε εκ μέρους του Γ. Μαχαιρίδη και της Μ. Κυπραίου (η οποία δεν ήρθε παρότι ήταν στο πρόγραμμα) εκφράζοντας την στήριξη της Περιφέρειας, με την παρατήρηση της όμως στο τέλος να στηριχθεί πριν απ' όλα ο τουρισμός από το Δήμο που είναι το πλέον ζωντανό κομμάτι της τοπικής οικονομίας όπως τόνισε.

 

 

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος ήταν επίσης αρκετά αναλυτικός και παραστατικός σε ότι αφορά τα παραδείγματα του Ελληνικού χώρου και των τοπικών κοινωνιών φέρνοντας τα χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα Αμπελάκια αλλά και από Σίφνο- Κυκλάδες όπου κατάγεται ανάλογων συνεταιριστικών εγχειρημάτων κατά το παρελθόν, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι είναι αναγκαιότητα η ανάπτυξη τέτοιων εναλλακτικών δράσεων και στον Ελληνικό χώρο.

 

Ο Β. Βουκουβαλίδης στη συνέχεια κάλεσε αναφέρθηκε στον “ιδεολογικό πόλεμο” κατά των επιχειρήσεων αυτών που τώρα έχει περάσει σε “μικροπαραταξιακά προσκόμματα”, καλώντας τους νέους να τα ξεπεράσουν και να προχωρήσουν μπροστά.

 

Στη συνέχεια το στέλεχος του Υπ. Εργασίας Αντώνης Τσαχαλίδης ανέπτυξε το θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και έπειτα το πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι με την εμπειρία που μετέφεραν οι ξένοι εισηγητές από τις χώρες τους σε ότι αφορά την ανάπτυξη των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του δικτύου Le Mat, του δικτύου Κοινωνικών επιχειρήσεων για τουρισμό πολιτισμό, με τις ειδικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτές (άνεργοι, τοξικομανείς, ΑΜΕΑ κλπ), για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση κλπ.

 

Επίσημη εκπροσώπηση από τις άλλες παρατάξεις του Δημ. Συμβουλίου δεν υπήρξε ωστόσο ήταν εκεί η Μαριέτα Μουζουράκη και η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου από τη Δύναμη Αλλαγής, αλλά και από τη Συμπαράταξη ο Μηνάς Χατζηαντωνίου και η Μάντυ Χατζηγιακουμή).

 

Aκολούθησε από το στέλεχος του Δήμου Κω Νεκτάριο Γεωργαντή «παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος προώθησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας -ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ- »

Και έπειτα από τους εκπροσώπους των ΚΟΙΝΣΕΠ:

Παρουσίαση της ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ «ΓΑΙΟΡΑΜΑ» ΚΟΙΝΣΕΠ Σωτήρης Έξαρχος, μέλος Κοιν.Σ.Επ. «ΓΑΙΟΡΑΜΑ»

Παρουσίαση της ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ» ΚΟΙΝΣΕΠ Νίκος Βαμβακίδης, μέλος Κοιν.Σ.Επ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ»

Παρουσίαση της ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ «ΟΡΦΕΑΣ» ΚΟΙΝΣΕΠ Ευθύμιος Παπασταφίδας, μέλος Κοιν.Σ.Επ. «ΟΡΦΕΑΣ»

Παρουσίαση της ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» ΚΟΙΝΣΕΠ Κώστας Τυράς, μέλος Κοιν.Σ.Επ. «ΑΣΤΕΡΙΑΣ»

Παρουσίαση της ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ «ΔΡΥΑΔΕΣ» ΚΟΙΝΣΕΠ Σαββίνα Φώτη, μέλος Κοιν.Σ.Επ. «ΔΡΥΑΔΕΣ»

Παρουσίαση της ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ «3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ΚΟΙΝΣΕΠ Ειρήνη Παπαδημητρίου, μέλος Κοιν.Σ.Επ. «3 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»

Τέλος ο Νίκος Κιλιμάτος, ως μέλος της «ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ» έκλεισε το πρόγραμμα της ημερίδας με: «Ζητήματα Λειτουργίας και Ανάπτυξης των Κοιν.Σ.Επ.: Ασφαλιστικά – Φορολογικά – Χρηματοδοτικά Προγράμματα»

 

 

Αμέσως μετά το ενδιαφέρον της συζήτησης εστιάστηκε στην ερώτηση-φωτιά της Μαριέτας Μουζουράκη προς τον Ν. Χρυσόγελο και τις δύο Γενικές Γραμματείς αναφορικά με το πως παραχωρούντααι δημοτικά ακίνητα, ποιοι συμμετέχουν στις ΚΟΙΝΣΕΠ, αν είναι άνεργοι, αν έχουν άλλες επιχειρήσεις στο όνομα τους, ή αν εργάζονται παράλληλα αλλού, με ποια κριτήρια επιλέγονται τα μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ, ποιος θα πληρωσει τυχόν αποτυχία τους κλπ με συνέπεια να προκληθεί ένας μικρός θόρυβος στο ακροατήριο, αλλά τελικά ψύχραιμα και διπλωματικά ο Ν. Χρυσόγελος, έδωσε μια μακροσκελή απάντηση επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι είναι φυσικό και λογικό να υπάρχει καχυποψία σε πρώτη φάση  αλλά από την στείρα και μηδενιστική κριτική (στο σημείο αυτό η Μ. Μουσουράκη διευκρίνησε ότι είναι υπέρ των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας), είναι καλύτερο να προχωρήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, να υπάρχει σύστημα ελέγχου και αυτοελέγχου, πλήρης διαφάνεια και ανάρτηση ονομάτων και σκοπών στο διαδίκτυο.

 

Και αν διαπιστώνεται με στοιχεία όπως τόνισε κάτι μεμπτό να καταγγέλεται δημόσια. Άλλωστε τόνισε αυτόθα κάνει και ο ίδιος σε περίπτωση που διαπιστώσει κάτι τέτοιο , όπως και κάθε ενεργός πολίτης.

 

 

 

 Πηγή: www.aegeanews.gr

 

 


Last modified on Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 15:29