04 Απριλίου 2012

Περιοδεία σε Ρόδο και Κω – συναντήσεις με φορείς

 

Συναντήσεις με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τον Ιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις, εκπροσώπους των μηχανικών, τον Δήμαρχο Ροδίων και τον Δήμαρχο Κω είχε κατά την επίσκεψή του στην Ρόδο και στην Κω, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, το διάστημα 2 έως 4 Απριλίου. Συζήτησε μαζί τους θέματα κοινωνικής συνοχής, αναζωογόνησης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας, περιορισμού των ακραίων επιπτώσεων από την κρίση και τις ακολουθούμενες πολιτικές. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για πρωτοβουλίες του σχετικά με τα θέματα αυτά στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεδομένο ότι είναι 4ος αντιπροέδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και εισηγητής των Πράσινων για θέματα κοινωνικής συνοχής, ενώ συμμετέχει και στην ομάδα εργασίας των πράσινων ευρωβουλευτών για την ελληνική κρίση.
 
Με όλους τους φορείς συζητήθηκε η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από την ίδια την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς με στόχο την διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου αναζωογόνησης της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών υποδομών ως αντιστάθμισμα στην βίαιη απώλεια εισοδημάτων και την δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους και στους κλάδους που βιώνουν πιο έντονα την κρίση.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε, επίσης, στην συνέλευση της τοπικής πολιτικής κίνησης των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που οριστικοποίησε τις διαθεσιμότητες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στα Δωδεκάνησα καθώς και σε συνεντεύξεις τύπου στην Ρόδο και στην Κω. Το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων στα Δωδεκάνησα που συμπληρώθηκε ήδη θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος βρέθηκε στην Ρόδο με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην 16η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο την Τρίτη 3 Απριλίου (ακολουθεί χωριστή ενημέρωση).
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: “Είμαστε και εμείς οργισμένοι και αγανακτισμένοι, όπως οι περισσότεροι πολίτες, αλλά η οργή των πολιτών πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή απόφαση για αλλαγή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επικεντρώνουμε λοιπόν σε προτάσεις και λύσεις, σήμερα, για τους πολίτες που είναι άνεργοι, που έκλεισε το μαγαζί τους, που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και το πολιτικό σύστημα, με την συμμετοχή των πολιτών, δεν ήμασταν μέρος του αποτυχημένου πολιτικού συστήματος και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά όχι μόνο με τις προτάσεις μας αλλά και με μια νέα πολιτική ηθική όσων εκλέγονται σε θέσεις ευθύνης, όπως για παράδειγμα στο Ευρωκοινοβούλιο”.
 
Ο Δημήτρης Γρηγοριάδης συντονιστής της ΠΚ Δωδεκανήσου δήλωσε: “Ζητάμε από τους πολίτες να σκεφτούν πριν ψηφίσουν. Θα εμπιστευθούν τους πολιτικούς και τα κόμματα εκείνα που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία στην χρεοκοπία; Θα διστάσουν να ψηφίσουν τους Οικολόγους Πράσινους που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια των Πράσινων, την πολιτική ομάδα που έδειξε και δείχνει την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία; Θα φοβηθούν να ψηφίσουν κάτι νέο, μήπως κάνουν ένα λάθος; Όμως έχουν ψηφίσει τόσες φορές κόμματα που έχουν κάνει εγκληματικά λάθη με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η κοινωνία και η οικονομία σε διάλυση. Η είσοδος των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή θα είναι μια απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να αλλάξει. Ψηφίστε τους υποψήφιους μας που είναι ενεργοί πολίτες που προσφέρουν στην κοινωνία. Τους γνωρίζετε γιατί είναι απλοί άνθρωποι σαν κι εσάς αλλά εργάζονται εθελοντικά για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη, για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων.”.
 
Αναλυτικά για την τριήμερη περιοδεία στην Ρόδο και την Κω
 
Δευτέρα 2/4/2012
 
Την Δευτέρα 2 Απριλίου ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, μαζί με τον Δημήτρη Γρηγοριάδη, συντονιστή της τοπικής πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Δωδεκανήσου, συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου  Ιωάννη Πάππου και την Μαριτάνα Ανθοπούλου-Αλακιώτου, μέλος του ΔΣ του επιμελητηρίου και γραμματέας του ΔΣ της ΔΕΤΑΠ, της αναπτυξιακής εταιρείας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα Δωδεκάνησα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τα θέματα ρευστότητας, τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλισθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και να στηριχθεί η στροφή τους προς πιο πράσινες κατευθύνσεις, προς την παραγωγή και διακίνηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα Δωδεκάνησα μέσω συνεταιριστικών-συμμετοχικών ή/και τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και η υιοθέτηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων κατά τις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης είχαν, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστο Μαντά, το Γενικό Γραμματέα  Γιάννη Μυροφόρο και το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και ιδιαίτερα ενεργό σε εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις Μαρτίνο Κανελλάκη, Συζητήθηκαν θέματα υποστελέχωσης των ιατρείων των μικρών νησιών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα νοσοκομεία στα μεγάλα νησιά. Κοινή διαπίστωση ότι η προστασία και η φροντίδα της υγείας είναι προτεραιότητα σε μια εποχή που οι πολίτες και ειδικότερα τα φτωχότερα στρώματα πλήττονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ότι είναι θέμα επιβίωσης η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, με ένα γιατρό γενικής ιατρικής που θα έχει επαρκή βοήθεια για να διαχειρίζεται την καθημερινότητα, αλλά και με ιατρικό προσωπικό που θα μπορεί να διαχειριστεί τα επείγοντα περιστατικά.
 
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν απόλυτα ότι η οργάνωση ενός αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών υγείας στα νησιά δεν θα συμβάλλει μόνο στην αναβάθμιση της υγείας των νησιωτών αλλά θα μπορούσε να πετύχει εξορθολογισμό των δαπανών, μέσα από μεγάλες οικονομίες κλίμακας, με δεδομένο ότι σήμερα διατίθενται σημαντικά ποσά για αεροδιακομιδές, ιδιωτικές δαπάνες υγείας ενώ σπαταλιόνται πόροι λόγω ανοργανωσιάς, διαφθοράς ή αναποτελεσματικότητας.
 
Αναλυτική συζήτηση έγινε για τα θέματα των χαρτών υγείας, την καταγραφή των κύριων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες σε όλα τα νησιά, την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην προληπτική ιατρική. Είναι κοινή η απαίτηση για αποτελεσματικότητα και συνέχεια στις παρεμβάσεις σε θέματα υγείας στα νησιά. Συμφωνία απόψεων διαπιστώθηκε και στην ανάγκη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων τηλεϊατρικής, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και από τις δυο πλευρές στα φαινόμενα διαφθοράς τόσο στον δημόσιο βίο όσο και στο χώρο της υγείας, που επιδεινώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Εξετάστηκε, τέλος, η δυνατότητα συνεργασίας με στόχο τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την υγεία στο Ν. Αιγαίο 2012-2020, που θα αξιοποιήσει και τις δυνατότητες ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και καινοτόμων εργαλείων με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την υλοποίησή της.
 
Τρίτη 3/4/2012
 
Το πρωί της Τρίτης 3/4 ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης είχαν συνάντηση με το Δήμαρχο Ροδίων κ. Στάθη Κουσουρνά. Συζητήθηκαν σύντομα τα προβλήματα χωροταξικής οργάνωσης της Ρόδου και της εκτεταμένης, όπως όλα δείχνουν, αυθαίρετης δόμησης σε πολλά σημεία του νησιού καθώς και θέματα ενέργειας κι εξοικονόμησης με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου στο δίκτυο ευρωπαϊκών δήμων για θέματα ενέργειας (Σύμφωνο των Δημάρχων) και το δίκτυο Δάφνη. Ο Ν. Χρυσόγελος επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα στο επόμενο 4μηνο, καθώς οι δήμοι που δεν θα έχουν τέτοια είναι πιθανόν να τεθούν εκτός δικτύου του Συμφώνου των Δημάρχων. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη συστηματικής λειτουργίας ενός γραφείου για την παρακολούθηση και υλοποίηση δράσεων που έχουν σχέση με την αειφορική διαχείριση των ενεργειακών πόρων και καλών πρακτικών. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την ολοκλήρωση του έργου του φράγματος Γαδουρά και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 
Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη τύπου μαζί με υποψήφιους για το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων στα Δωδεκάνησα. Ο Ν. Χρυσόγελος μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, μετά τις 3 Φεβρουαρίου οπότε και ανέλαβε ως ευρωβουλευτής μετά την εναλλαγή με το Μιχάλη Τρεμόπουλο, και τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση ως χώρα. Ο Δ. Γρηγοριάδης μίλησε για το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των ΟΠ που εστιάζουν όχι μόνο στην υπόδειξη των προβλημάτων αλλά και στη δημιουργική κατάθεση προτάσεων και την προώθηση λύσεων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη πολιτικών που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και στην εκλογική ετοιμότητα των Οικολόγων Πράσινων Δωδεκανήσου.
 
Στη συνέχεια παρουσίασε τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν θέσει τον εαυτό τους στη διάθεση των Οικολόγων Πράσινων για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και που είναι ο Αλέξανδρος Λουιζίδης, η Αναστασία Διακοσταυριανού, ο Λουκάς Μπαρκανίκας, ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, ο Μιχάλης Κουλούμπρης, ο Νίκος Κάππας, ο Νίκος Ψαρρός και η Κική Τσακίρη. Ιδιαίτερα, στάθηκε στην υποψηφιότητα της Κικής Τσακίρη, μιας γυναίκας που παρόλο πάσχει από τη νόσο ALS, έχει δείξει τεράστια ψυχικά αποθέματα και αποτελεί ένα φάρο για τους πολίτες της περιοχής μας. Είναι μια τιμητική για το ψηφοδέλτιο συμμετοχή αλλά και με ισχυρό συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα για την ανάγκη αποτελεσματικής στήριξης της υγείας των πολιτών στα νησιά, ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης αλλά και ενίσχυσης της αλληλεγγύης προς τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
 
Κατόπιν, το λόγο πήρε ο Μιχάλης Κουλούμπρης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ρόδου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους οι οποίοι, μετά από 20 χρόνια παρουσίας στο περιβαλλοντικό κίνημα του νησιού, τον ώθησαν να είναι υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους. Αναφέρθηκε στα πιεστικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στα Δωδεκάνησα και τη συνδρομή των ΟΠ στην επίλυσή τους. 
 
Τετάρτη 4/4/2012
 
Το πρωί της Τετάρτης 4/4 ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης είχαν συνάντηση με το Δήμαρχο Κω κ Κ. Καΐσερλη, με τον οποίον συζήτησαν θέματα κοινωνικών επιχειρήσεων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της ημερίδας που οργάνωσε πρόσφατα στο ευρωκοινοβούλιο με θέμα την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μέσα από συνεταιριστικές και συμμετοχικές εταιρίες, ώστε να μένουν τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, εξέφρασε την διαθεσιμότητά του να στηρίξει μέσω της μεταφοράς εμπειρίας και πληροφοριών αλλά και σύνδεσης με δίκτυα κοινωνικών επιχειρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσους πολίτες από την Κω ή άλλες περιοχές της χώρας επιδιώκουν την οργάνωση κι ανάπτυξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για νέες πρωτοβουλίες του σχετικά με την κοινωνική οικονομία το επόμενο διάστημα, όπως η διοργάνωση σεμιναρίου σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, και κομποστοποίηση Rre-use, και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (στην Σύρο, τέλη Ιουνίου), τη διοργάνωση ημερίδας και σεμιναρίου εκπαίδευσης σε συνεργασία με την ομοσπονδία γερμανικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμης πηγές ενέργειας (στην Αθήνα, αρχές Ιουλίου) καθώς και για την ημερίδα για την κοινωνική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεργασία με το WorldWatchInstitute (στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου).
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης συζήτησαν επίσης με στελέχη της τοπικής κοινωνίας για την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων στα Δωδεκάνησα. Με τις συναντήσεις, συμπληρώθηκε το ψηφοδέλτιο που θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης έδωσαν, επίσης, συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε της Κω τόσο για τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη διέξοδο από την κρίση όσο και για την προετοιμασία τους στα Δωδεκάνησα για τις εκλογές.