09 Απριλίου 2012

Περιοδεία Νίκου Χρυσόγελο σε Νάξο, Θήρα και Πάρο

 

 Παρέμβαση σε ημερίδα για ακτοπλοϊκό, συναντήσεις με φορείς, συμμετοχή στην κινητοποίηση για την ανέλκυση του ναυαγίου SeaDiamond
 
 
Την Νάξο, τη Θήρα και την Πάρο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, το διάστημα 5 και 6 Απριλίου.
Στην Νάξο συμμετείχε, καταθέτοντας προτάσεις, στην ημερίδα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις Κυκλάδες, που πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 5 Απριλίου. Συμμετείχε, επίσης, στην συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την προετοιμασία του ψηφοδελτίου στις Κυκλάδες, ενόψει των εκλογών, καθώς και σε εκδήλωση στην Νάξο με θέμα: “Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν για την οικονομία και τους θεσμούς” καθώς και σε συνάντηση με ενεργούς πολίτες στην Πάρο.
 
 
Στην Σαντορίνη συμμετείχε στην κινητοποίηση των πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του SeaDiamond.  
Στην Πάρο είχε συνάντηση με ενεργούς πολίτες του νησιού και συζήτησαν τόσο για τη δυνατότητα να μετατραπεί το Αιγαίο σε κέντρο της οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής – πολιτιστικής αναγέννησης της χώρας όσο και για ειδικότερα θέματα, όπως η αλιεία, η κοινωνική αλληλεγγύη σε εποχή κρίσης καθώς και για τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων ενόψει και των εθνικών εκλογών.
 
 
Στα νησιά που επισκέφθηκε είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου, με τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου, τον Δήμαρχο Θήρας, τον Δήμαρχο Ίου καθώς και με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων κι ενεργούς πολίτες των νησιών Νάξου, Πάρου και Σαντορίνης. Συζήτησαν θέματα κοινωνικής συνοχής, αναζωογόνησης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ενημέρωσε για πρωτοβουλίες του σχετικά με τα θέματα αυτά στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεδομένο ότι είναι 4ος αντιπροέδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και εισηγητής των Πράσινων για θέματα κοινωνικής συνοχής, ενώ συμμετέχει και στην ομάδα εργασίας των πράσινων ευρωβουλευτών για την ελληνική κρίση.
 
 
Με όλους τους φορείς συζητήθηκε η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από την ίδια την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς με στόχο την διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου αναζωογόνησης της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών υποδομών ως αντιστάθμισμα στην βίαιη απώλεια εισοδημάτων και την δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους και στους κλάδους που βιώνουν πιο έντονα την κρίση.
 
 
Στη διήμερη περιοδεία στα νησιά των Κυκλάδων συμμετείχαν μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο, η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου, συντονίστρια της τοπικής πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι έδωσαν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την κρίση, την οικονομία, την απασχόληση, την περιφερειακή ανάπτυξη.
 
 
Στην ημερίδα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις Κυκλάδες, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε τη σημασία - παράλληλα με την άμεση λήψη μέτρων (πχ μείωση ΦΠΑ εισιτηρίων για επιβάτες και φορτηγά, βελτιώσεις στις μηχανές των πλοίων ώστε να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου) - της διαμόρφωσης μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα αποτελεί τμήμα ενός στρατηγικού σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο. Επισήμανε ότι οι συγκοινωνίες επηρεάζονται από το
μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί κάθε φορά, τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις στο Ν Αιγαίο. Σε προηγούμενες εποχές, τα νησιά είχαν πολύ τακτικές συνδέσεις με καΐκια ως αποτέλεσμα στενών εμπορικών και οικονομικών ανταλλαγών. Πρότεινε την σταδιακή αντικατάσταση των πλοίων με άλλα που θα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα (με δεδομένο ότι τα καύσιμα συμμετέχουν με ποσοστό πάνω από το 40% στο συνολικό κόστος του δρομολογίου), και θα έχουν υψηλότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις, αξιοποιώντας σχετικούς ευρωπαϊκούς πόρους και την υπάρχουσα τεχνογνωσία σε ελληνικά πανεπιστήμια, διαμορφώνοντας έτσι και συνθήκες αναζωογόνησης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Η μείωση της ταχύτητας του πλοίου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και συνεπώς του κόστους, θα πρέπει να συνδυαστεί με ενημέρωση των επιβατών για τη διάρκεια του δρομολογίου αλλά και με μια δίκαιη αποτίμηση στο κόστος του εισιτηρίου. Δεν μπορεί οι επιβάτες να πληρώνουν τιμή εισιτηρίου για ταχύπλοο, ενώ αυτό θα πηγαίνει με ταχύτητα συμβατικού.
 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: “Είμαστε και εμείς οργισμένοι και αγανακτισμένοι, όπως οι περισσότεροι πολίτες, αλλά η οργή των πολιτών πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή απόφαση για αλλαγή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επικεντρώνουμε λοιπόν σε προτάσεις και λύσεις, σήμερα, για τους πολίτες που είναι άνεργοι, που έκλεισε το μαγαζί τους, που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και το πολιτικό σύστημα, με την συμμετοχή των πολιτών, δεν ήμασταν μέρος του αποτυχημένου πολιτικού συστήματος και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά όχι μόνο με τις προτάσεις μας αλλά και με μια νέα πολιτική ηθική όσων εκλέγονται σε θέσεις ευθύνης, όπως για παράδειγμα στο Ευρωκοινοβούλιο”.
 
 
Στο τέλος της διήμερης περιοδείας, το βράδυ της Παρασκευής στην Πάρο, η Χριστίνα Ευθυμιάτου - Καρυστιναίου δήλωσε: “Η εποχή της οικονομικής κρίσης επιβάλλει νέες προτεραιότητες για τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες στα νησιά των Κυκλάδων. Πρέπει να δουλέψουμε με βάση κοινωνικά και πολιτικά σχήματα αυτό-οργάνωσης αλλά και διανησιωτικής συνεργασίας και αλληλεγγύης. Και για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κρίση και να αναδειχθεί το καινούργιο, οι πολίτες των νησιών δεν μπορούν να βασιστούν στα παραδοσιακά πολιτικά σχήματα και τους εκπροσώπους τους. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους υποστηρίζοντας καινούργιες φωνές που έχουν διάθεση, γνώση και πρόγραμμα. Να σπάσουν την εξάρτηση από τις παραδοσιακές σχέσεις τους με τους πολιτικούς χώρους που μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση. Αυτό είναι και το στοίχημα των επικείμενων εκλογών: Οι τρεις πολύτιμες βουλευτικές έδρες των Κυκλάδων μπορούν και πρέπει να περιλάβουν το νέο και διαφορετικό”.
 
 
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε: “Ζητάμε από τους πολίτες να σκεφτούν πριν ψηφίσουν. Θα εμπιστευθούν τους πολιτικούς και τα κόμματα εκείνα που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία στην χρεοκοπία; Θα διστάσουν να ψηφίσουν τους Οικολόγους Πράσινους που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια των Πράσινων, την πολιτική ομάδα που έδειξε και δείχνει την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία; Θα φοβηθούν να ψηφίσουν κάτι νέο, μήπως κάνουν ένα λάθος; Όμως έχουν ψηφίσει τόσες φορές κόμματα που έχουν κάνει εγκληματικά λάθη με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η κοινωνία και η οικονομία σε διάλυση. Η είσοδος των Οικολόγων Πράσινων στην Βουλή θα είναι μια απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να αλλάξει. Ψηφίστε τους υποψήφιους μας που είναι ενεργοί πολίτες που προσφέρουν στην κοινωνία. Τους γνωρίζετε γιατί είναι απλοί άνθρωποι σαν κι εσάς αλλά εργάζονται εθελοντικά για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη, για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής όλων.
 
 
 
Αναλυτικά για την περιοδεία στη Νάξο, τη Θήρα και την Πάρο
 
Νάξος, Τετάρτη 5/4 και Πέμπτη 6/4/2012
 
Ομιλία στην ημερίδα για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
 
 
Στην ομιλία του στην ημερίδα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις Κυκλάδες, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Απριλίου, στην Νάξο, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ ανέφερε:
 
 
“Στα νησιά χρειαζόμαστε αξιόπιστες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες 12 μήνες το χρόνο κι όχι απλώς τους καλοκαιρινούς μήνες. Προϋπόθεση για την παραμονή των νησιωτών στους τόπους τους αλλά και για την προσέλκυση κι άλλων μόνιμων κατοίκων είναι οι αξιόπιστες συγκοινωνίες για όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού τουριστών που τα επισκέπτονται παράλληλα με την ενδυνάμωση των κοινωνικών υποδομών. Χρειάζεται, λοιπόν, να προωθήσουμε παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την επιβίωση των δρομολογίων τα επόμενα 1-2 χρόνια (γιατί μια χρεοκοπία των ακτοπλοϊκών εταιριών θα αφήσει τα νησιά χωρίς μέσα συγκοινωνίας), όσο και επιλογές που θα εξασφαλίσουν σε μακροχρόνια βάση τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων όλων των νησιών, με ένα λογικό – και όχι υπερβολικό – κόστος για τους επιβάτες και τους νησιώτες.
Βραχυπρόθεσμα: Λόγω τις κρίσης και της αύξησης του κόστους των καυσίμων, είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα των δρομολογίων και οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρίες είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Κατά συνέπεια, οι τοπικές κοινωνίες, η αυτοδιοίκηση και η κεντρική διοίκηση πρέπει να παρέμβουν άμεσα ώστε να αναπτυχθούν αντί να συρρικνωθούν οι συνδέσεις μεταξύ των νησιών και με το κέντρο. Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται μείωση του ΦΠΑ εισιτηρίων για επιβάτες και φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα, στο 6,5%, όχι όμως και για τα εισιτήρια για ΙΧ (προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των τοπικών μαζικών μέσων μετακίνησης και όχι η αύξηση της χρήσης ΙΧ στα νησιά). Η μείωση των εσόδων κατά 50 εκατ Ευρώ (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) μπορεί να εξισορροπηθεί από την αύξηση της οικονομική δραστηριότητας και της πληρότητας των δρομολογίων.
 
 
Η μείωση της ταχύτητας του πλοίου από τις εταιρίες με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την υποχρέωση των εταιριών να ανακοινώνουν εγκαίρως την ακριβή χρονική διάρκεια του ταξιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω και η τιμή του εισιτηρίου, όταν το πλοίο ταξιδεύει με ταχύτητα συμβατικού δεν μπορεί οι επιβάτες να πληρώνουν τιμή εισιτηρίου για ταχύπλοου.
Μεσοπρόθεσμα: Ο κύριος παράγοντας που κάνει μη βιώσιμες τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι πλέον η αύξηση του κόστους των καυσίμων που συμβάλλουν κατά 40% τουλάχιστον στο συνολικό κόστος των δρομολογίων. Επομένως, δεν πρέπει να αγνοείται αυτός ο παράγοντας, πολύ περισσότερο που οι τάσεις δείχνουν ακόμα υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Μέρος της λύσης αποτελεί, κατά συνέπεια, η σταδιακή δρομολόγηση πλοίων ή οι ανακατασκευές των μηχανών των πλοίων ώστε να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα. Οι επιλογές σκαφών από τις εταιρίες έγινε στο παρελθόν χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή πετρελαίου, με αποτέλεσμα η σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου να οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση και του κόστους των δρομολογίων. Με δεδομένο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθείται ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων για τη μείωση της ρύπανσης από τα πλοία αλλά και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και ευκαιρίες να συγχρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους η κατασκευή νέων σκαφών για τη σύνδεση των νησιών, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία σε ελληνικά πανεπιστήμια, διαμορφώνοντας έτσι και συνθήκες αναζωογόνησης του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. Χρειάζεται όμως μια συγκροτημένη στρατηγική και συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της περιφέρειας, των τοπικών κοινωνιών και των ναυτιλιακών εταιριών.
 
 
Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στην βιωσιμότητα των δρομολογίων κορμού προς όλα τα νησιά αλλά και των δρομολογίων που συνδέουν σε τακτική βάση όλα τα νησιά μεταξύ τους. Αλλά το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα μέσα, όχι το μοναδικό. Το κύριο μέσο θα πρέπει να είναι η προώθηση ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Για παράδειγμα η ανάπτυξη οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων των νησιών όχι μόνο με το κέντρο αλλά και μεταξύ τους, όλο τον χρόνο, θα δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη, για παράδειγμα, των ενδοκυκλαδικών συγκοινωνιών. Για να πετύχει μια τέτοια στρατηγική απαιτείται η ενεργή συμμετοχή και των πολιτών, υιοθετώντας νέα καταναλωτικά πρότυπα, όσο και των ντόπιων παραγωγών και κυρίως επαγγελματιών του τουριστικού τομέα, της εστίασης, της μεταποίησης κα για να αλλάξει η σημερινή πραγματικότητα περιορισμένων οικονομικών - εμπορικών ανταλλαγών ακόμα και μεταξύ γειτονικών νησιών. Δεν είναι ορθολογικό να υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο αρκετά προϊόντα (κρασιά, τυριά, πήλινα, αγροτικά προϊόντα, κτηνοτροφικά προϊόντα), αλλά να κυριαρχούν ακόμα και τοπικά εισαγωγές από άλλες μακρινές περιοχές ή και χώρες.
 
 
Η δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας στα νησιά, ιδιαίτερα για νέους, δεν θα ήταν μόνο μια λύση για πολλούς νέους που κατάγονται από τα νησιά, οι οποίοι σήμερα παραμένουν άνεργοι στις μεγάλες πόλεις αν και κατέχουν σημαντικές γνώσεις και εμπειρία σε διάφορους τομείς. Θα συνέβαλλε σημαντικά στην αναζωογόνηση των νησιωτικών κοινωνιών, την ενδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και της κοινωνικής συνοχής -ιδιαίτερα των μικρών νησιών - αλλά θα στήριζε και τη βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με δεδομένο ότι οι νέοι έχουν την τάση να μετακινούνται περισσότερο. Η διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου, προς πιο οικολογικές μορφές τουρισμού, θα ενίσχυε επίσης τα δρομολόγια κατά τις εκτός καλοκαιριού περιόδους, ένα σημαντικό για την ύπαρξη επαρκών δρομολογίων για τα νησιά όλο τον χρόνο. Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 4 δις ευρώ αδιάθετοι πόροι, ενώ έχουν απορροφηθεί μόλις 11 εκατ μέχρι σήμερα) αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για την μείωση της ανεργίας(η απορροφητικότητα είναι μόλις 28%, όταν η ανεργία έχει φτάσει στο 21% και ανεργία μεταξύ των νέων στο 48%). Σε διάφορες χώρες υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία και σημαντική εμπειρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους. Χρειάζεται, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα εμπειρία και σε κάθε περιφέρεια, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Ν Αιγαίου, να προωθηθεί μια στρατηγική για την απασχόληση των νέων σε τομείς προστασίας περιβάλλοντος, παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προώθησης της βιοκαλλιέργειας και της παραγωγής με πράσινες-οικολογικές μεθόδους προϊόντων, ανάπτυξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας αποτελεσματικά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (νόμος 4019). Με την διασφάλιση σε 10.000 νέους για το ξεκίνημα μιας αντίστοιχης δραστηριότητας συνολικά ενός ποσού 100.000.000 ευρώ από αδιάθετους πόρους που ξεπερνούν τα 6-7 δισεκατομμύρια, θα μπορούσε να υποστηριχθεί στοχευμένα η δημιουργία αντίστοιχων θέσεων εργασίας, στα νησιά, ιδιαίτερα στα πιο μικρά, που θα συνεισέφεραν σημαντικά στην βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
 
 
 
Συνάντηση με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς
 
 
Την μεσημέρι της Πέμπτης 5 Απριλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, μαζί με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων καιτην Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου, συντονίστρια της τοπικής πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, συζήτησαν, με τους εκπροσώπους του Εμπορο-επαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Στέφανο Μαστρογιαννόπουλο και Μανώλη Βασαλάκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Νάξο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντάλλαξαν απόψεις ιδιαίτερα για τα θέματα ρευστότητα αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διασφαλισθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και να στηριχθεί η στροφή τους προς πιο πράσινες κατευθύνσεις, προς την παραγωγή και διακίνηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
 
 
Ακολούθησε συνάντηση -συζήτηση με τον συντονιστή της Κλίμακας - Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων, κ Κώστα Σκαρβέλη σχετικά με το ρόλο που επιτελεί η Μονάδα, τις ανάγκες για υποστήριξη της λειτουργίας της αλλά και για συνεργασία με το σύστημα υγείας και τους φορείς των νησιών. Είναι κοινή η απαίτηση για αποτελεσματικότητα και συνέχεια στις παρεμβάσεις σε θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης στα νησιά.
 
 
Το βράδυ της Πέμπτης 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: “Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν για την οικονομία και τους θεσμούς.”
Ο Νίκος Χρυσόγελος ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο Ευρωκοινοβούλιο κι όχι μόνο, μετά τις 3 Φεβρουαρίου οπότε και ανέλαβε ως ευρωβουλευτής μετά την εναλλάγη με το Μιχάλη Τρεμόπουλο. Μίλησε για τον τρόπο που θα πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση ως χώρα. Επισήμανε ότι απαιτείται αναζωογόνηση και στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση και έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για νέους.
 
 
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μίλησε, στην εκδήλωση για το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των Οικολόγων Πράσινων που εστιάζουν όχι μόνο στην υπόδειξη των προβλημάτων αλλά και στη δημιουργική κατάθεση προτάσεων και την προώθηση λύσεων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη πολιτικών που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Τόνισε μεταξύ άλλων::
 
Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τις λύσεις στα τοπικά προβλήματα κάθε περιοχής, με απαντήσεις στα συνολικότερα θέματα της κρίσης. Ακούμε συνέχεια για το δίλημμα “μνημόνιο ή χρεωκοπία”, στην πράξη όμως έχουμε ΚΑΙ μνημόνιο ΚΑΙ χρεωκοπία ΚΑΙ τις χειρότερες πλευρές ενός πελατειακού συστήματος που δε δείχνει την παραμικρή μεταμέλεια για όσα έχει κάνει κατά της χώρας. Δίπλα λοιπόν στα απαραίτητα “όχι” στο Μνημόνιο και στις επιθέσεις κατά της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, είναι ανάγκη να δώσουμε τουλάχιστον αντίστοιχο βάρος στην ανάδειξη των αντιπροτάσεων που θα τερματίσουν την ομηρεία της χώρας στους δανειστές. Ως κοινωνία χρωστάμε στον εαυτό μας ριζικές αλλαγές για όλα αυτά που μας κάνουν αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, χρωστάμε ταυτοχρονες απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της κρίσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δε νοσταλγούμε την πριν το Μνημόνιο εποχή: συμμεριζόμαστε την οργή των πολιτών, χρειαζομαστε όμως και τη νηφαλιότητα για να σχεδιάσουμε εναλλακτικές διεξόδους. Κεντρική πρότασή μας είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, με Πράσινη Στροφή στην οικονομία και προτεραιότητες όπως η αναζωογόνηση της υπαίθρου, η σύνδεση του τουρισμού με την υπόλοιπη τοπική οικονομία, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, η αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών. Σε συνθήκες περικοπών και λιτότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συλλογικών αγαθών μας κάνει δυό φορές φτωχοτερους, κι αυτο κάνει ακόμη πιο απαραίτητη μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην επόμενη Βουλή”
 
 
Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, τα μέλη της ΤΠΚ Οικολόγων Πράσινων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Χριστίνα Ευθυμιάτου - Καρυστιναίου και Στέλιος Ευρυπιώτης. Ο Στέλιος Ευρυπιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε καινοτόμα “πράσινα επαγγέλματα” που μπορούν να προωθηθούν στα νησιά κα να αποτελέσουν διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους αλλά και ευκαιρίες για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών. Η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου παρουσίασε τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει για την προώθηση τοπικών πρωτοβουλιών εξόδου από την κρίση, μέσα όμως από την ενίσχυση της κοινωνικής διαβούλευσης και την διαφάνεια μέσα από αποτελεσματικά οργανωμένο κοινωνικό έλεγχο.
 
 
 
Παρασκευή 6/4/2012
Το πρωί της Παρασκευής 6 Απριλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου συζήτησαν με τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου κ. Ραπτάκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Νάξου, αλλά και θέματα υποστελέχωσης των ιατρείων στα χωριά και τα μικρά νησιά. Κοινή διαπίστωση ότι η προστασία και η φροντίδα της υγείας είναι προτεραιότητα σε μια εποχή που οι πολίτες και ειδικότερα τα φτωχότερα στρώματα πλήττονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και ότι για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αναληφθούν κοινές και συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων και των εκπροσώπων των νησιών για πίεση προς όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές αλλά και υποστήριξη με τοπικές κοινωνικές πρωτοβουλίες. Η κοινή προσπάθεια πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση και την αναβάθμιση λειτουργίας των νησιωτικών Νοσοκομείων, όπως το Νοσοκομείο Νάξου αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, με ένα γιατρό γενικής ιατρικής που θα έχει επαρκή βοήθεια για να διαχειρίζεται την καθημερινότητα, αλλά και με ιατρικό προσωπικό που θα μπορεί να διαχειριστεί τα επείγοντα περιστατικά.
 
 
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν απόλυτα ότι η οργάνωση ενός αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών υγείας στα νησιά δεν θα συμβάλλει μόνο στην αναβάθμιση της υγείας των νησιωτών αλλά θα μπορούσε να πετύχει εξορθολογισμό των δαπανών, μέσα από μεγάλες οικονομίες κλίμακας, με δεδομένο ότι σήμερα διατίθενται σημαντικά ποσά για αεροδιακομιδές, ιδιωτικές δαπάνες υγείας ενώ σπαταλιούνται πόροι λόγω ανοργανωσιάς, διαφθοράς ή αναποτελεσματικότητας.
 
 
 
Σαντορίνη, 6/4/2012
Σε συνέχεια της περιοδείας στα νησιά των Κυκλάδων ο Νίκος Χρυσόγελος, μαζί με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και τη Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου επισκέφθηκαν, μετά την Νάξο, την Σαντορίνη για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond.  «Το θέμα της ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το περιβάλλον πρέπει να αφορά όχι μόνο την κοινωνία της Σαντορίνης αλλά και την περιφέρεια Ν Αιγαίου και τη χώρα συνολικά. Θα πρέπει όμως να αφορά και την ευρωπαϊκή ένωση, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα απόβλητο εγκαταλειμμένο στη θάλασσα. Έχω συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς για να καταθέσουμε μέσα στις επόμενες μέρες ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεδομένο ότι τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα από την μελέτη του Πολυτεχνείου τα οποία δεν μπορεί να αγνοηθούν αλλά και προσφάτως ένα παρόμοιο ναυάγιο, αυτό του κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia στις 14 Ιανουαρίου 2012 κοντά στην ακτή, ανοιχτά του νησιού Τζίλιο στην Ιαταλία. Η κινητοποίηση των πολιτών είναι σημαντική γιατί έτσι δεν πετυχαίνει η πολιτική που ακολουθεί η κεντρική εξουσία στην Ελλάδα να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αντί να λύνει τα προβλήματα. Η ανέλκυση είναι μεν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά δεν είναι αδύνατη, αλλά θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο περνάει ο χρόνος. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα, υπάρχει κυρίως έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αλλά και ως περιφερειακός σύμβουλος Ν Αιγαίου θα είμαι σταθερά στο πλευρό των πολιτών και των φορέων του Ν Αιγαίου τόσο για την ανέλκυση του ναυαγίου του SeaDiamond, όσο όμως και την αντιμτώπιση των άλλων προβλημάτων που υπάρχουν»
 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συζητήσεις με τον Δήμαρχο Θήρας κ Α.Ν. Ζώρζο αλλά και με ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης με τον οποίους συζήτησαν θέματα που αφορούν στα απορρίμματα, στα θέματα τουρισμού, στο βυθισμένο πλοίο SEA DIAMOND αλλά και γενικότερα σε θέματα που αφορούν στην κρίση και στις επιπτώσεις της στην νησιωτική κοινωνία.
 
 
 
Πάρος 6/4/2012
Σε συνέχεια της περιοδείας στα νησιά των Κυκλάδων ο Νίκος Χρυσόγελος, μαζί με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και τη Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου επισκέφθηκαν την Πάρο και είχαν μια γόνιμη συζήτηση με αρκετούς ενεργούς πολίτες του νησιού. Το κύριο θέμα συζήτησης αφορούσε στο πως η κρίση θα μετατραπεί σε μια ευκαιρία για το Ν. Αιγαίο, για να ξαναγίνει κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθισης μιας νέας, “πράσινης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών, αντί να αντιμετωπίζεται ως ένας απλός τουριστικός προορισμός». Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τόσο για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, νησιωτικότητας και κοινωνικής συνοχής όσο και για πιο ειδικές πρωτοβουλίες, εκθέσεις και παρεμβάσεις που προωθεί σχετικά με τη δημιουργία συμμετοχικών – συνεταιριστικών εταιριών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος, τη διαχείριση του νερού, την αλιεία, τις συγκοινωνίες και τις συνδέσεις μεταξύ των νησιών κα. Συζητήθηκαν, επίσης, με εκπαιδευτικούς πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για να μπορούν να επιβιώσουν οι αναπληρωτές και πρωτο-διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί στα νησιά, με δεδομένο ότι μετά τις περικοπές των μισθών τους είναι αμφίβολο αν μπορούν να τα βγάζουν πέρα πληρώνοντας ενοίκιο, λογαριασμούς και το υψηλό κόστος διαμονής γενικότερα. Διαφορετικά είναι πιθανό να δημιουργηθούν τεράστια κενά στα σχολεία των νησιών. Παρόμοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν και για τους αγροτικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, που αντιμετωπίζουν, επίσης, σημαντικά προβλήματα επιβίωσης πλέον με τους πολύ χαμηλούς μισθούς που παίρνουν.

 

Last modified on Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 13:01