Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 22:25

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να γίνουν εργαλείο εκδημοκρατισμου

Written by
Rate this item
(0 votes)

Υπερψηφίστηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η  Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, που προσπαθεί να δώσει μια κατά βάση ισορροπημένη και αντικειμενική εικόνα.

Στην Έκθεση ενσωματώθηκαν και τροπολογίες των Πράσινων για χρήση των θεσμικών εργαλείων της Ε.Ε. για τις υποψήφιες χώρες ως μοχλού εκδημοκρατισμού, για τη θέση των γυναικών και τα «εγκλήματα τιμής»

, για το δικαίωμα στο σεξουαλικό προσανατολισμό και για τις πρόσφατες διώξεις δημοσιογράφων.

Την Έκθεση υπερψήφισε ως σύνολο και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Από τις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων υποστήριξε τη χρήση των θεσμικών εργαλείων της Ε.Ε. για τις υποψήφιες χώρες ως μοχλού εκδημοκρατισμού, τις αναφορές στη θέση των γυναικών, στα «εγκλήματα τιμής» και στο δικαίωμα στο σεξουαλικό προσανατολισμό, την ανησυχία για τις διώξεις δημοσιογράφων, την κοινωνική ένταξη των πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν σε χώρες της Ε.Ε., την προοπτική για απελευθέρωση της βίζας προς τις χώρες της Ε.Ε., την αναφορά στην Τουρκία ως πηγή έμπνευσης για τις αραβικές κοινωνίες και το κίνημα εκδημοκρατισμού τους.

«Η Τουρκία πρέπει να κριθεί με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που κρίθηκαν ή κρίνονται όλες οι άλλες υποψήφιες χώρες: ούτε χαλαρότερα ούτε όμως και αυστηρότερα», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Κύριο και άμεσο ζήτημα, είναι να αξιοποιηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως εργαλείο που θα ενισχύσει τον εκδημοκρατισμό και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, όπου πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Για το λόγο αυτό, υποστήριξα και με την ψήφο μου την άποψη ότι ειδικά τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα πιέσουν την Τουρκία για Κράτος Δικαίου και Θεμελιώδη Δικαιώματα των πολιτών, δεν πρέπει να μένουν άλλο κλειστά.

Για το Κυπριακό, η Έκθεση περιέχει πολλές θετικές αναφορές, που υποβοηθούν την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης. Υπερψήφισα την τροπολογία για τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη ελπιδοφόρα εξέλιξη της τελευταίας χρονιάς.

Διαφοροποιήθηκα, αντίθετα, από τις δύο τροπολογίες των Πράσινων που υπενθύμιζαν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάιο του 2004, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, για απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τους Τουρκοκύπριους. Είμαι υπέρ της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, που συντηρεί την εξάρτησή τους από την Τουρκία. Πιστεύω όμως ότι οι δύο αυτές τροπολογίες, που απορρίφθηκαν άλλωστε στην Ολομέλεια, θυσίασαν μια μεγάλη ευκαιρία να προωθηθούν ήδη διατυπωμένες πράσινες προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πραγματική τομή για την υπέρβαση των εθνικισμών. Αναφέρομαι στην περσινή πρόταση-πακέτο του συμπροέδρου της ομάδας μας Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για επαναλειτουργία υπό έλεγχο της Ε.Ε. του αεροδρομίου της Λευκωσίας και του λιμανιού της Αμμοχώστου για το εμπόριο και των δύο κοινοτήτων, με παράλληλη επιστροφή των προσφύγων στα Βαρώσια υπό ευρωπαϊκό έλεγχο και αποχώρηση τουρκικών δυνάμεων από το νησί. Κάτι τέτοιο θα συνδύαζε την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων με προτάσεις που μπορούν να έχουν απήχηση και στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη, δίνοντας λύση και στο πρόβλημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας από την Τουρκία, για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα».

Read 1054 times Last modified on Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 22:30