Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 00:00

Παρατηρώντας τα αστέρια ή πρόσφυγες στο Αστεροσκοπείο μια βραδιά του Μαρτίου Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Παρατηρώντας τα αστέρια ή

                                              πρόσφυγες στο Αστεροσκοπείο μια βραδιά του Μαρτίου

Ο καιρός στη διάρκεια της ημέρας, στις 30 Μαρτίου, ήταν συννεφιασμένος.  Είχαμε κάποια ανησυχία μήπως η συννεφιά δεν μας επέτρεπε το βράδυ – όπως είχαμε προγραμματίσει - να κάνουμε παρατηρήσεις, από τηλεσκόπιο, της σελήνης κι αστεριών, όπως είχαμε συνεννοηθεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τελικά ήμασταν τυχεροί. Τα σύννεφα σκόρπισαν και η παρατήρηση με το τηλεσκόπιο χάρισε σημαντικές εμπειρίες στους πρόσφυγες που φιλοξενούμε στο κέντρο στέγασης και ένταξης WELCOMMON, που συμμετείχαν με πολύ ενθουσιασμό.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο, στην οποία συμμετείχαν 60+ άτομα, ξεκίνησε με βόλτα στην παλιά πόλη κάτω από την Ακρόπολη, συζήτηση για την δημοκρατία, «αναρρίχηση» στο λόφο που φιλοξενεί το Κέντρο Επισκεπτών, απόλαυση του ηλιοβασιλέματος από ψιλά, εκστασιασμό μπροστά στην Ακρόπολη που αναδύονταν φωτισμένη απέναντι μας και κατέληξε με ξενάγηση στον κόσμο των αστεριών από νέους επιστήμονες του Κέντρου. Ο θόλος άνοιξε και το τηλεσκόπιο στράφηκε στον ουρανό για να δούμε την νέα σελήνη αλλά και κάποια αστέρια.

?

Πολλοί ξέρουμε ότι τα περισσότερα ονόματα αστερισμών και αστεριών είναι ελληνικά, αλλά λίγοι μάλλον ξέρουν ότι υπάρχουν ονόματα αστεριών αραβικά ή περσικά. Οι Άραβες αστρονόμοι αποκαλούσαν τον Κηφέα Al Multahab, δηλαδή ο Φλεγόμενος. Για τους νομάδες καμηλιέρηδες ήταν το Al Aghnam, δηλαδή το Πρόβατο. Η  πολική περιοχή του ουρανού αποτελούσε για αυτούς μια ολόκληρη στάνη, με βοσκό και τσοπανόσκυλα. Ο Ωρίωνας για εμάς, είναι ο Αλ Τζαμπάρ (ο Γίγαντας) για τους Άραβες. Το πιο λαμπρό άστρο του Ωρίωνα, είναι  ο Μπετελγκέζ, ο Βασιλίσκος του Λέοντα. Ο Μικρός Κύων, γνωστός ως Προκύων στους αρχαίους έλληνες, ονομάζεται από τους άραβες Al Shira al Shamiyyah, δηλαδή «Ο Λαμπρός της Συρίας». Τι έκπληξη για τα παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία να βλέπουν εκεί στον ουρανό της αττικής τον φωτεινό Al Shira, τον Λαμπρό της Συρίας!

?

Ευχαριστούμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Δρ Γεράσιμο Παπαδόπουλο για την μοναδική εμπειρία που μας χάρισαν με την επίσκεψη αυτή καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες του που μας ξενάγησαν τόσο όμορφα στον κόσμο των αστεριών. Χαρήκαμε, επίσης, που συναντήσαμε τόσα νέα παιδιά και μαθητές στους χώρους αυτούς.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτίριο Σίνα. Σχεδόν 120μ νότια από το κτίριο Σίνα βρίσκεται ένα κτίριο, κατασκευασμένο από μάρμαρο Αίγινας με θόλο διαμέτρου 8μ, που φιλοξενεί το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Δημήτριο Αιγινήτη, πέμπτο Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την έκλειψη Ηλίου στις 30 Αυγούστου 1905. http://www.astro.noa.gr/gr/visitorcenter/thissio/

Αν δεν έχετε πάει μέχρι τώρα, μην χάσετε αυτή την εμπειρία. Θα σας μείνει αξέχαστη. Όπως νομίζουμε ότι έμεινε σε όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική "εκδρομή" στα αστέρια.

Read 2375 times