Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 19:58

Η ημερίδα στη Σίφνο για Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή είχε η διεθνής ημερίδα «Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί Παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πώς μπορεί να αναπτυχθούν, ιδιαίτερα στα νησιά»που διοργάνωσαν στη Σίφνο, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, ο «Ενεργειακός και Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός» της Σίφνου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Ομίλων Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RESCoop), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια (Sustainable Energy Youth Network) και το Γερμανικό Πράσινο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας με τη συμμετοχή σημαντικών εισηγητών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη συζητήθηκαν :

- θεσμικό πλαίσιο και υποχρεώσεις μετάβασης σε μια εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα για λόγους κλιματικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς,

- κοινά και δημόσια αγαθά στα χέρια των πολιτών προς όφελος των κοινοτήτων τους

- εμπειρίες από υπάρχοντες ενεργειακούς συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα από νησιά,

 - δυνατότητες χρηματοδότησης των αναγκαίων επενδύσεων από τους συνεταιρισμούς ΑΠΕ με την αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων αλλά και μέσα από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα,

- ο ρόλος των νέων και πώς μπορούν να ενδυναμώσουν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους για να προωθήσουν δικά τους ενεργειακά προγράμματα.

Τα θέματα παρουσίασαν στην ημερίδα με εισηγήσεις τους: ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής ΠΡΑΣΙΝΩΝ και ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού,  ο Dirk Knapen, «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Ομίλων Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές» (RESCoop), ο Απόστολος Δημόπουλος, πρόεδρος ΔΣ «Ενεργειακού κι Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού» Σίφνου, ο Πάνος Κορογιαννάκης, Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Νησιών [ISLENET] και Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης [CPMR] Γραφείο Βρυξελλών, η  Άλκηστη Φλώρου, Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Πολιτικές του EuropeanClimateFoundation, η Marina Petrovic, Συνεταιρισμός "Πράσινη Ενέργεια", Κροατία, ο Jamie Peters, Συνδιευθύνων της Συμμαχίας Νέων για το Κλίμα, Γλασκώβη, ο Κώστας Κομνηνός, από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, ο Robert Pasicko, Προγράμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «Ενέργεια και Περιβάλλον», και ο Χάρης Τσούτσος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επικεφαλής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντρέας Μπαμπούνης, Δήμαρχος Σίφνου, ο Χρύσανθος Βλάμης, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας καθώς και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Η επιστήμη και η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία επιτρέπουν σήμερα την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι παραγωγοί μπορεί να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενεργειακοί συνεταιρισμοί, πολίτες και όχι κατ’ ανάγκη μεγάλες πολυεθνικές ή κρατικές μονοπωλιακές εταιρίες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ανανεώσιμοι κοινοί πόροι, όπως ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, τα κύματα, λειτουργούν υπέρ των τοπικών κοινωνιών, συνεισφέρουν στη βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών, δημιουργούν πλούτο που μένει στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για νέους, κατάλληλα εκπαιδευμένους.

Ναι, η ώρα των αλλαγών από τα κάτω που θα βασίζεται στην δημοκρατία και σε αξίες είναι τώρα. Όσα συζητάμε γίνονται, δεν είναι απλώς ένα όνειρο, μια ευχή. Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκατομμύρια πολίτες παίρνουν μέρος σε μια ενεργειακή επανάσταση, παρά τα εμπόδια που δημιουργούνται συχνά από ορισμένες κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις.

Έχουν ήδη καταγραφεί στην Ευρώπη πάνω από 2.400 ενεργειακοί συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι λοιπόν καιρός να συμμετάσχουμε και εμείς στην πράσινη ενεργειακή επανάσταση μέσω συνεταιρισμών. Γι αυτό ως ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ – ένας συνεταιρισμός που δημιουργήσαμε πριν από ένα χρόνο στη Σίφνο - αλλά και προσωπικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην  διαμόρφωση μιας στρατηγικής που σταδιακά θα δώσει την δυνατότητα να μπορεί η Σίφνος να βασίζεται 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Και γιατί όχι, να έχει και ένα σκάφος που θα την συνδέει με τα γειτονικά νησιά και θα χρησιμοποιεί σε σημαντικό ποσοστό ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για «καύσιμο».

Για να προχωρήσουμε με στρατηγική, γνώση και έχοντας την κατάλληλη μεταφορά εμπειριών και καλών πρακτικών, συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και Ομίλων Πολιτών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (RESCoop) – ναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας είναι υπαρκτή και το αποδεικνύει έμπρακτα. Μέλη του συνεταιρισμού συμμετείχαν ήδη σε δύο ευρωπαϊκά συνέδρια και φέτος θα συμμετάσχουμε πλέον ως κανονικό μέλος στο συνέδριο των ευρωπαϊκών ενεργειακών συνεταιρισμών. Όμως η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν σημαίνει απλώς συμμετέχουμε και εμείς σε κάποια συνέδρια. Μέλη του «ενεργειακού κι αναπτυξιακού συνεταιρισμού Σίφνου» έχουν επισκεφθεί συνεταιρισμούς στην Δανία και σε άλλες χώρες, κι έχουν κερδίσει από την εμπειρία και τεχνογνωσία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ευθύνη να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όσων σχεδιάζουμε και επιθυμούμε. Από τα όνειρα, τα σχέδια, το λόγια να περάσουμε στην πράξη. Ξέρουμε ότι θα συναντούμε εμπόδια, δεν θα είναι όλα εύκολα, αλλά έχουμε τη διάθεση να διαμορφώσουμε το μέλλον μας εμείς, όχι να περιμένουμε άλλοι να λύσουν τα προβλήματά μας.

Ο κρίσιμος παράγοντας για την ενεργειακή μετάβαση είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους. Το 50% της αλλαγής αφορά την μακροχρόνια δέσμευση των κοινωνιών να αλλάξουν, με δημοκρατικό τρόπο και στη βάση αξιών, αλλά και να πάρουν ενεργά μέρος στις αλλαγές που απαιτούνται. Το υπόλοιπο 50% αφορά στην καλή οργάνωση, την σωστή στρατηγική, την απόκτηση τεχνογνωσίας, την ενίσχυση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων, την συνεργασία με ευρωπαϊκά δίκτυα και οργανισμούς. Το πιο μικρό, μόνο, μέρος του προβλήματος είναι η εξεύρεση πόρων για τις αναγκαίες επενδύσεις.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε πρέπει να δώσουμε βάρος στην ενεργειακή επανάσταση, ξεκινώντας ίσως από τα νησιά, όπου η στροφή στην πράσινη ενέργεια είναι συμφέρουσα και από οικονομική άποψη.

Read 1915 times Last modified on Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 08:49