14 Απριλίου 2014

Ενέργεια, Εξοικονόμηση και κλιματική αλλαγή: Απαιτούνται δραστικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας

5.energy SmallΗ ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία αντικρουόμενες και αμφιλεγόμενες επιλογές, κατάσταση η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης υπό την πίεση της Τρόικα έθεσαν σε κίνδυνο την τήρηση των εθνικών δεσμεύσεων για τη διείσδυση των ΑΠΕ ως το 2020, ενώ οι εξορύξεις υδρογονανθράκων παρουσιάζονται σαν πανάκεια για κάθε ενεργειακό ή οικονομικό πρόβλημα της χώρας χωρίς ο δημόσιος διάλογος να έχει συμπεριλάβει βασικές παραμέτρους όπως το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία αλλά και οι μη ξεκάθαροι οικονομικοί όροι των σχετικών επενδύσεων. Έτσι, ενώ ο ενεργειακός τομέας και ο τομέας εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν όχι μόνο βασικά εργαλεία πολιτικών παρεμβάσεων για το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα και από τις σημαντικότερες ελπίδες για διέξοδο της χώρας από την κρίση, το θολό τοπίο σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία εμποδίζει την πρόοδο προς μία πράσινη κατεύθυνση.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνιστούν ουσιαστική εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση τους επιτρέπει όχι μόνο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, ο κλάδος των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης σε εθνικό, αλλά κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες και δημιουργώντας πολυπόθητες θέσεις εργασίας. Ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε σειρά γραπτών ερωτήσεων προς την Κομισιόν σχετικά με το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων που αξιοποιούν ΑΠΕ, τόσο μέσω της ημερίδας που οργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και μέσα από το τριήμερο της Κοινωνικής Οικονομίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα αλλά και από αρκετές ομιλίες και παρεμβάσεις.

Κεντρική παρέμβαση αποτέλεσε η πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο μηδενισμού του ελλείμματος που παρουσιάζει ο λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από αυτόν που παρουσίασε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016 θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα που έτυχε θετικής αποδοχής και από τον Επίτροπο Oettinger ο οποίος στην απάντησή του αναγνώρισε την ανάγκη σοβαρών μεταρρυθμίσεων των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα.

Η σημασία της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων τονίστηκε με αφορμή την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ELIH_MED,το οποίο κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα, εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και τη μεταφορά των υποχρεώσεών του στον ΟΑΕΔ.

Οι κίνδυνοι και τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν από τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αποτέλεσαν το αντικείμενο ερώτησης στο ΕΚ αλλά και ομιλιών. Πέρα όμως από τις νέες εξορύξεις, σημασία δόθηκε και στην ανάδειξη του εξωτερικού κόστους του λιγνίτη και στην κατάρριψη του μύθου του φθηνού λιγνίτη αλλά και στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο ιδιαίτερα στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο των νησιών. Σε συνεργασία με τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε μια νέα καμπάνια ενάντια στις εξορύξεις σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και στις βλαβερές επιπτώσεις της μεθόδου εξόρυξης με υδραυλική ρωγμάτωση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία.

Τα αδιέξοδα από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας αναδείχτηκαν στην μαύρη επέτειο 1 χρόνου από την καταστροφή της Φουκοσίμα καθώς και με τη σχετική ερώτηση στο ΕΚ για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας.

Η δραστική αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή προτεραιότητα αλλά και εθνική δέσμευση μέσα από νόμους και επίσημες αποφάσεις. Πρέπει να γίνουν πολύ καθαρότερες πολιτικές επιλογές στις οποίες μπορούν να συνδράμουν αλληλέγγυες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την επίλυση τόσο θεσμικών θεμάτων όσο και προβλημάτων χρηματοδότησης και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε την επόμενη χρονιά.

power to the people Small

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας

Η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος αν δε θέλουμε να ψηθεί ο πλανήτης. Ο Επίτροπος Oettinger απαντά σε ερώτηση Χρυσόγελου-Turmes-Bütikofer για το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/2918-the-turn-in-the-renewable-energy-is-the-only-way

Αξιοποιήστε κονδύλια για ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ για θέρμανση κτηρίων! Απάντηση Ρεν στην ερώτηση Χρυσόγελου για τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχιας.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3094-energy-efficiency-1

Αντιφατικό μήνυμα για ΑΠΕ από Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε στις 21 Μαΐου την έκθεση Reul σχετικά με την “Ανανεώσιμη Ενέργεια στην Ευρωπαϊκή εσωτερική ενεργειακή αγορά” (Α7-0135/2013). Οι Πράσινοι καταψήφισαν το τελικό αποτέλεσμα επειδή δεν περιελάμβανε συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, όπως είχαν προτείνει με κοινή τροπολογία 76 ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες, κυρίως από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3197-res-reul

Μια χαμένη ευκαιρία για ισχυρούς ευρωπαϊκούς κανόνες στις υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 527 ψήφους υπέρ, 103 κατά και 13 αποχές νέα νομοθεσία σχετικά με τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι Πράσινοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τη χαλαρότητα των ρυθμίσεων που περιέχει η τελική νομοθετική συμφωνία.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3201-offshore-hydrocarbon-mining

Αποεπένδυση από τον άνθρακα τώρα! Ερώτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική χρηματοδότησης νέων ανθρακικών μονάδων.

Το γεγονός ότι η οικονομική βιωσιμότητα νέων ανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας είναι ασύμβατη με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ενώ παράλληλα αυτές θα κοστίσουν ακριβά στις οικονομίες και τους Ευρωπαίους πολίτες, θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3298-deinvesting-from-coal

24/1/2013. Κατάθεση τροπολογιών για λογαριασμό των Πράσινων στην έκθεση "Τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά Ενέργειας" που συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Κοινωνικές-Συμμετοχικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ένα άλλο ενεργειακό μέλλον είναι εφικτό!– Ημερίδα στις Βρυξέλλες

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος την Πέμπτη 8 Μαρτίου. Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες. Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί από όλους τους παραπάνω τομείς αναδεικνύοντας, τις δυνατότητες και τα δομικά πλεονεκτήματα των κοινωνικού-συνεταιριστικού μοντέλου τόσο για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ όσο και για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες.

Τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες εφαρμογές της κοινωνικής  οικονομίας είναι στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο γιατί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιστροφή των ολέθριων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως αλλά και γιατί ο συνδυασμός του συστήματος των εγγυημένων τιμών με το συνεταιριστικό μοντέλο και τα σωστά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν να αποτελέσουν μια ρεαλιστική απάντηση στην κλιμακούμενη οικονομική κρίση και δίοδο ανάκαμψης των τοπικών οικονομιών. Στην ενότητα αυτή του τριημέρου Κοινωνικής Οικονομίας που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος το τριήμερο 6-8 Ιουλίου 2012, μίλησαν 2 Ευρωπαίοι ειδικοί και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας που αποτελεί τν φορέα της πρώτης συστηματικής και γι’αυτό ιδιαίτερα ελπιδοφόρας απόπειρας αξιοποίησης ΑΠΕ μέσω μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης. Από τις παρουσιάσεις των 2 ευρωπαίων είναι πραγματικά εντυπωσιακή η κλίμακα και άρα οι δυνατότητες εφαρμογής της συνεταιριστικής ιδέας στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, ενώ στην ελληνική προσπάθεια είναι αξιοσημείωτη η πολυπαραμετρικότητα του προβλήματος αλλά και η συστηματική προσέγγισή του. Το τριήμερο των εκδηλώσεων για την κοινωνική οικονομία έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή πολλών απόψεων μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, και την απαρχή συνεργασιών που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη του τομέα και στη χώρα μας.   

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μέρος της λύσηςΗμερίδα στην Κοζάνη για τη μεταλιγνιτική εποχή

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/11/12 από την  Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις», και του ΕΒΕ Κοζάνης για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι το κύριο όχημα της «κοινωνικής οικονομίας». Η τελευταία, ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και βασίζεται στο συνεργατισμό και την κοινωνική δικτύωση. Παραδείγματα είναι  η συνεταιριστική παραγωγή πράσινης ενέργειας, η επανάχρηση – ανακύκλωση απορριμμάτων, οι βοηθητικές υπηρεσίες υγείας & κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ. Την εκδήλωση παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, το οποίο συμμετείχε ενεργά και στη σχετική συζήτηση ενώ κύριοι ομιλητές ήταν ο Βασίλης Μπέλλης εκπρόσωπος της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Επιχείρησης  Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και ο DirkKnapen, συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Aνανεώσιμης Eνέργειας REScoop.

Ομιλίες σε ημερίδες και συνέδρια

Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ε.Ε - Τα κύρια προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στην Ν.Α.Μεσόγειο έθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, συμμετέχοντας στο συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Σάββατο 26 Μαίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, αποτελώντας έτσι την αφορμή να ακουστεί ένας αντίλογος και τουλάχιστον να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις πραγματικές οικονομικές, περιβαλλοντικές, γεωπολιτικές διαστάσεις της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ν.Α. Μεσόγειο. 

Η ενέργεια στους πολίτες. Οι πολίτες να κατευθύνουν την μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ

Σε ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα την αποκεντρωμένη παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και μέσα από νέες μορφές κοινωνικής-οικονομικής οργάνωσης όπως είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συμμετείχε, ως εισηγητής, οΝίκος Χρυσόγελοςτην Τρίτη 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η ημερίδα “Power to the people /Ενέργεια στους πολίτες: Μπορούν οι πολίτες να κατευθύνουν την μελλοντική ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης;” διοργανώθηκε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας, στις Βρυξέλλες, από 3 Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν εκατομμύρια πολίτες και ασχολούνται, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία, με τα θέματα ενέργειας (Co-operatives Europe[1], Euro Coop[2] και CECONDHAS Housing Europe[3]). Στόχος της ήταν να διερευνηθεί το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί το ενεργειακό μοντέλο της Ευρώπης από τους πολίτες και το συνεταιριστικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ενέργεια και Περιβάλλον - Προοπτικές για την ΑνάπτυξηΣυμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Σε συζήτηση του Περιφερειακού Φόρουμ Πολιτών στην Τρίπολη, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Την  πρωτοβουλία που είχε ως κεντρικό θέμα το μέλλον του ενεργειακού τομέα της χώρας μας πήρε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκτός από το Νίκο Χρυσόγελο, στη συζήτηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Νίκος Σαλαβράκος, Νίκος Χουντής, Θόδωρος Σκυλακάκης καθώς επίσης και οι Ρόι Ντίκινσον, από τηνΟμάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force GR) και Δημήτρης Ραχιώτης, Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Στην ομιλία του ο Νίκος Χρυσόγελος είχε την ευκαιρία να τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για την εθνική οικονομία της εμμονής στο «φτηνό» λιγνίτη και το πετρέλαιο τη στιγμή που η αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα βιώσιμο δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη.

Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία: Όχι, ευχαριστώ! - Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Το θέμα που προκύπτει για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων της Τουρκίας για πυρηνικά εργοστάσια φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Νίκος Χρυσόγελος. Η κατανάλωση ενέργειας στη γειτονική χώρα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αφού από 92 Mtoe το 2006 έφτασε σε 126 Mtoe το 2010, ενώ προβλέπεται να φτάσει τους 222 Mtoe το 2020. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο η ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε την ανέγερση πυρηνικών μονάδων σε 3 περιοχές της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι τα εδάφη της παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα με αποκορύφωμα το σεισμό της Νικομήδειας που κόστισε τη ζωή σε 17.000 ανθρώπους το 1999. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, δεν υποχρεώνεται σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/71/Ευρατόμ για την ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η πολιτική που ακολουθεί, δεν αποτελεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία: Το πάθημα της Φουκοσίμα πρέπει να γίνει μάθημα! - Απάντηση του Επιτρόπου Oettinger στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Oettinger για τα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με τα σχέδια ανέγερσης 23 πυρηνικών μονάδων έως το 2023 σε τρεις περιοχές της Τουρκίας, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες. Από την απάντηση του Επιτρόπου γίνεται φανερό ότι η ΕΕ επιθυμεί να στρέψει την σεισμογενή Τουρκία προς κατευθύνσεις εντελώς διαφορετικές από αυτές της ανάπτυξης πυρηνικών εργοστασίων σύμφωνα και με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια 2050.

Είναι δημόσιο ποτάμι ο Αλιάκμονας ή ιδιωτικό; - Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τη χρήση υδατικών πόρων της Δυτικής Μακεδονίας από τη ΔΕΗ

Την ανεξέλεγκτη και κλιμακούμενη χρήση των νερών του Αλιάκμονα από τη ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς να έχει εκπονηθεί ακόμα σχέδιο διαχείρισης για το αντίστοιχο υδατικό διαμέρισμα, θέτει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος. Μελέτες εκτιμούν ότι σε ολόκληρη την Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι ανάγκες νερού για τον τομέα της ενέργειας είναι περίπου 80.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, τη στιγμή που οι ανάγκες ύδρευσης των πολιτών της Περιφέρειας καλύπτονται με 43.000.000 κ.μ. Η έννοια του περιβαλλοντικού ή εξωτερικού κόστους του λιγνίτη περιλαμβάνει και το κόστος καταστροφής των υπόγειων υδροφορέων κατά την εξόρυξη, και το κόστος μεταφοράς νερού, και το κόστος κατασκευής νέου αρδευτικού συστήματος και το κόστος κατασκευής νέων υδρευτικών δικτύων που προκύπτουν ως ανάγκη από την απαξίωση παλιών. Ενώ είναι μια έννοια διεθνώς παραδεκτή, εντούτοις εξακολουθεί να διαιωνίζεται ο μύθος του “φτηνού λιγνίτη”. Όμως ο λιγνίτης δεν είναι διόλου φτηνός καθώς τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τις πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες ποικιλοτρόπως.

Έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να αποφασίζει για τον Αλιάκμονα χωρίς Σχέδιο Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής του; - Απάντηση του Επιτρόπου Potočnik στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου

«Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να καθορίσουν τα ενδεδειγμένα μέτρα στο σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού Αλιάκμονα, όπως απαιτεί η Οδηγία-Πλαίσιο για τα  Νερά 2000/60/ΕΚ, ώστε να διασφαλισθεί η καλή κατάσταση όλων των υδάτων μέχρι το 2015.» Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Potočnik απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, για την ανορθολογική χρήση των νερών του ποταμού Αλιάκμονα για την τροφοδοσία των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ.

Εξορύξεις υδρογονανθράκων: Σχεδιασμός στο κενό;

 

- Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο των υπεράκτιων εξορύξεων

Το ζήτημα του ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος και θέτει ερωτήματα χωρίς να έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη η ελληνική κοινωνία πριν ολοκληρωθούν οι επιλογές που θα δεσμεύσουν τη χώρα μακροχρόνια σε εξορύξεις υδρογονανθράκων σε οικολογικά ευαίσθητες και εύφλεκτες περιοχές. Τα ερωτήματα αυτά όμως θα πρέπει να απασχολήσουν και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι έρευνες για υδογονάνθρακες προχωρούν χωρίς ωστόσο το νομοθετικό πλαίσιο να είναι ολοκληρωμένο και άρα χωρίς το περιβάλλον να είναι επαρκώς προστατευμένο και χωρίς οι οικονομικοί όροι των σχετικών επενδύσεων να είναι καλά ορισμένοι.

                  

Να μπει ένα «τέλος» στον παραλογισμό του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ - Από κοινού ερώτηση Ν. Χρυσόγελου και 2 άλλων Πράσινων ευρωβουλευτών για το έλλειμμα του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Έναν εναλλακτικό τρόπο μηδενισμού του ελλείμματος που παρουσιάζει ο λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από αυτόν που παρουσίασε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016, αναδεικνύει με γραπτή ερώτησή του ο Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Την πρωτοβουλία αυτή του Ν. Χρυσόγελου στηρίζουν συνυπογράφοντας την ερώτηση, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Γερμανός ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Reinhard Bütikofer, καθώς και ο Πράσινος ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο Claude Turmes, επίσης μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, καθώς και κορυφαία προσωπικότητα σε θέματα προστασίας του κλίματος και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος αν δε θέλουμε να ψηθεί ο πλανήτης - Ο Επίτροπος Oettinger απαντά σε ερώτηση Χρυσόγελου-Turmes-Bütikofer για το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ

«Η Επιτροπή συμφωνεί ότι οι προσπάθειες αυτές [για τη μεταρρύθμιση των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα] πρέπει να διασφαλίζουν την ορθή αναπαράσταση και κατανομή των δαπανών ώστε να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των καταναλωτών ενέργειας», απαντάει ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Günther Oettinger στην ερώτηση, συμφωνώντας με το Νίκο Χρυσόγελο για την ανάγκη μεταρρύθμισης των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Και καταλήγει ότι “η Επιτροπή πρότεινε στις ελληνικές αρχές ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας που θα μπορούσε να δρομολογηθεί σύντομα”.

Ενεργειακή φτώχεια και πολιτική ανευθυνότητα: Υπάρχει σωτηρία; - Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο για τους κινδύνους  για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την αυξημένη χρήση  συσκευών θέρμανσης  χαμηλής ενεργειακής απόδοσης

Επείγουσα ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της αδυναμίας όλο και περισσότερων Ελλήνων να θερμανθούν επαρκώς και με ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η αυξημένη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε συνδυασμό με τα ανενεργά δίκτυα φυσικού αερίου που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των πολιτών να χρησιμοποιούν για τη θέρμανση των κατοικιών τους παραδοσιακά τζάκια καθώς και φτηνές συσκευές καύσης χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Δείτε τη σχετική οπτικοποιημένη δήλωση εδώ.

 

Άλλες Παρεμβάσεις

Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά: Να διδαχθούμε από το πάθημα

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Πράσινοι έξω από το κτίριο του ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις συζητήσεις για τις διάφορες πλευρές της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την 1η επέτειο από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα. Ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής στην Φουκουσίμα πριν από ένα χρόνο, ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, το 22% της ραδιενέργειας κατέπεσε στο έδαφος, με τρόπο που καθορίστηκε από την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων αλλά ραδιοισότοπα πέρασαν στην τροφική αλυσίδα ακόμα και στον ωκεανό, ενώ ακόμα και σε απόσταση 45 χιλομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο.

Σχιστολιθικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο: Μια σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και την υγεία

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, οι Πράσινοι και τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Friends of the Earth Europe, Food and Water Europe και HEAL) ξεκίνησαν τη δική τους εκστρατεία ενημέρωσης, καλώντας για πλήρη εγκατάλειψη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη και παγκοσμίως εξηγώντας γιατί αυτή η ενεργειακή πηγή δεν μπορεί να αποτελέσει λύση ούτε μακροπρόθεσμα αλλά ούτε και βραχυπρόθεσμα. Ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι πράσινοι ευρωβουλευτές συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας να σταματήσει η παραπλάνηση για την δήθεν φιλική στο περιβάλλον και την υγεία εξόρυξη και χρήση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου.

Σύνοδος Rio+20: Η Ευρώπη σε ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο ή παθητική δύναμη στα θέματα βιωσιμότητας; - Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στη διακοινοβουλευτική συνάντηση Ευρωκοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων για τη  Σύνοδο Rio+20

«Να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο με ευκαιρία την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα 20 χρόνια (Rio+ 20) από την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, το 1992, στο Ρίο της Βραζιλίας και δέκα χρόνια μετά στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα, στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2002»  τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά την παρέμβασή του στην διακοινοβουλευτική συνάντηση Ευρωκοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων με θέμα το Rio+20, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Αναγκαία η διαβούλευση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις προσπάθειες αξιοποίησης των ΑΠΕ στα νησιά

Ο Νίκος Χρυσόγελος,συζήτησε με φορείς ευρωπαϊκών νησιωτικών περιοχών για το πως θα μπορέσει, ιδιαίτερα σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης, να προχωρήσει η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, προς όφελος τόσο της προστασίας του κλίματος όσο και της αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας, της παραμονής των τοπικών κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/3, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας των Καναρίων Νήσων στις Βρυξέλλες, έγινε με πρωτοβουλία των εκπροσώπων 10 περιφερειακών, δημοτικών και επαγγελματικών φορέων από Κρήτη, Κανάρια νησιά (Ισπανία) και Samsø (Δανία), που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα INRES (Ανανεώσιμη Ενέργεια στα Νησιά). Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία, (γνωστό και ως FP7), είχε ως στόχο τη συνεργασία μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ζητά ο Νίκος Χρυσόγελος από τον υπουργό Εργασίας

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,  κ. Ιωάννη Βρούτση, ζήτησε με επιστολή του ο Νίκος Χρυσόγελος, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ELIH_MED,το οποίο κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα, εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και τη μεταφορά των υποχρεώσεών του στον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κοινωνικών κατοικιών πολιτών χαμηλού εισοδήματος. Ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα είναι 1.974.320€ και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 115 κατοικιών του ΟΕΚ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Καβάλα και Κομοτηνή) καθώς και την εγκατάσταση 30 έξυπνων μετρητών (smart metering). Το έργο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 35-40% σε κάθε κατοικία.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 14:14