14 Απριλίου 2014

Εξορύξεις μεταλλευμάτων: Ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης είναι εφικτό!

3.5.mining SmallΤο μοντέλο της σπατάλης, της περιβαλλοντικής καταστροφής και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. Η ενδυνάμωση αυτού του μοντέλου στο όνομα της κρίσης δεν είναι η λύση. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία – που έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από επιστημονικούς φορείς – από φαραωνικά σχέδια εξορύξεων μεταλλευμάτων και ιδιαίτερα χρυσού που θα καταστρέψουν την Χαλκιδική κι άλλες περιοχές της χώρας και των Βαλκανίων.

 

Υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα έχοντας μια συνειδητή πολιτική αλληλεγγύης που συνδέεται απόλυτα αφενός με ένα νέο μοντέλο βιομηχανικής πολιτικής και πράσινης οικονομίας για τη χώρα κι αφετέρου με αλλαγές στο μοντέλο κατανάλωσης. Μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική ελαχιστοποιεί τις εξορύξεις μετάλλων και πρώτων υλών που δεν είναι ανανεώσιμες και δίνει έμφαση στη μείωση της σπατάλης πρώτων υλών τόσο στο επίπεδο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και της κατανάλωσης.

 

Υπάρχουν καλά παραδείγματα που δείχνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους με την αποσύνδεση της ευημερίας από την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση πόρων. Ειδικότερα για τα μεταλλεύματα, υπάρχει μια αληθινά βιώσιμη και γνησίως πράσινη εναλλακτική λύση στην πρωτογενή εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων: η επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωσή τους. Η Βελγική εταιρεία Umicore αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτές τις δραστηριότητες, απασχολεί 14.572 άτομα και το 2011 είχε τζίρο της τάξεως των 14.5 δις Ευρώ. Εξάγει μέταλλα, όπως ο χρυσός, από τα τοξικά ηλεκτρονικά απόβλητα, ή από το βουνό των πεταμένων τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, που παράγουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές κάθε χρόνο ενώ η εταιρεία περιγράφει την δραστηριότητα της ως “υπέργεια εξόρυξη”.

 

Οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου, σε περιοδείες στο Κόσοβο ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΕΚ, και στη Βουλγαρία συνοδεία κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων, η συνάντησή του με τον υπουργό ΠΕΚΑ Βαγγέλη Λιβιεράτο, η συμμετοχή του στην πρωτοβουλία του συμπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Reinhard  Bütikofer να διοργανώσει εργαστήριο με θέμα «Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις στην Ευρώπη» στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου του ΕΠΚ στην Αθήνα, οι ερωτήσεις που κατέθεσε στο ΕΚ για την υλοτόμηση του δάσους στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα νέα ορυχεία χρυσού που σχεδιάζονται στην ΠΓΔΜ, και τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης απόθεσης τοξικών αποβλήτων που προέρχονται από εξορύξεις στη Βουλγαρία, αλλά και η συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες για τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, είχαν ως στόχο να καταδείξουν το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής στο θέμα των εξορύξεων μεταλλευμάτων τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που από τη μια μεριά προσφέρει θέσεις εργασίας και από την άλλη στηρίζεται στην αειφόρο διαχείριση φυσικών πόρων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.  

 

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις για τις εξορύξεις μεταλλευμάτων

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προυπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας - Εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου για τα ορυχεία μολύβδου και ψευδαργύρου στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα

ΟΝίκος Χρυσόγελοςσυμμετείχε στην5η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κοσσόβου, ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΕΚ,και παρουσίασε μια εισήγηση για τα Ορυχεία Trepca (μολύβδου και ψευδαργύρου) στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Τόνισε ότι οι εξορύξεις προσφέρουν θέσεις εργασίας, αλλά αφήνουν πίσω τους βουνά αποβλήτων, εάν δεν υπάρχει μια σωστή διαχείριση. Μακροπρόθεσμα, μόνο μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των αρνητικών παρενεργειών και να αποτρέψει περαιτέρω απειλές από τη βιομηχανία μολύβδου γύρω από τη Μιτροβίτσα.

 

                   Ο Χρυσός φέρνει πιο κοντά τους Βαλκάνιους Πράσινους - διήμερη περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου και κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλγαρία

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε μαζί με στελέχη τοπικών κινημάτων από τη Θράκη, τη Χαλκιδική και το Κιλκίς καθώς και κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων, σε συναντήσεις με πρωτοβουλίες πολιτών και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης ή είναι αντιμέτωπες με έργα καταστροφικά για το περιβάλλον, μετά από πρόσκληση του Βουλγαρικού Κέντρου για την Πράσινη Οικονομία και του "αδελφού" κόμματος των Πράσινων της Βουλγαρίας (Zelenite). Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στη Σόφια, ένας από τους κύριους ομιλητές σε ημερίδα με θέμα «Διαφθορά, επιπτώσεις και απειλές για τη δημόσια υγεία από τον μεταλλευτικό τομέα στη Βουλγαρία», μαζί με τους Borislav Sandov (συμπρόεδρος Πράσινων Βουλγαρίας), Vasil Kadrinov (Πράσινο Κέντρο για την Πράσινη Οικονομία),Dobrinka Lolova (Ειδική στη Δημόσια Υγεία). Διαβάστε την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην εκδήλωση

Σκουριές Χαλκιδικής: Η (αυτο)καταστροφή πρέπει να σταματήσει! Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για την υλοτόμηση στις Σκουριές Χαλκιδικής 

 

Το ζήτημα της υλοτόμησης δάσους στην περιοχή Σκουριές στη Χαλκιδική για να διευκολυνθεί η εξόρυξη χρυσού από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με κατεπείγουσα γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος. Πρόκειται για την έναρξη της υλοτόμησης αρχέγονου δάσους συνολικής έκτασης 3.273 στρεμμάτων στις Σκουριές και 857 στρεμμάτων στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.

                  

Ορυχεία χρυσού και στην ΠΓΔΜ; Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για την λειτουργία ορυχείου χρυσού στην ΠΓΔΜ.

Το ζήτημα της αξιοποίησης ενός ακόμα μεταλλοφόρου κοιτάσματος χαμηλής περιεκτικότητας σε χρυσό στα Βαλκάνια φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος. Πρόκειται για ορυχείο χρυσού στην τοποθεσία Ilovitza της ΠΓΔΜ.  Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η περιεκτικότητα των εδαφών σε χρυσό δεν υπερβαίνει τα 0,32 γραμμάρια/τόνο, σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι το κοίτασμα περιλαμβάνει 3,8 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού. Η εταιρεία δηλώνει ότι ο χρυσός και ο χαλκός θα παράγονται ως συμπύκνωμα, το ορυχείο θα κατασκευαστεί το 2015 και θα είναι έτοιμο για παραγωγή στα μέσα του 2017. Παραμένει όμως άγνωστο αν θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία εκχύλισης κυανίου ή αν έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ανεξέλεγκτο κυνήγι χρυσού και στην ΠΓΔΜ; -Απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για εξορύξεις χρυσού στην ΠΓΔΜ.

Άγνοια και βαθιά ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή με αφορμή την ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού στην Ilovica της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμώνα, πολύ κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία και Ελλάδα και σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του Espoo για τη Διασυνοριακή Ρύπανση (1994), οι χώρες αυτές ως «επηρεαζόμενα μέλη», θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία έγκρισης. Η περιεκτικότητα των εδαφών σε χρυσό δεν υπερβαίνει τα 0,32 γραμμάρια/τόνο, σύμφωνα με την εταιρεία Euromax Resources στην οποία παραχωρήθηκε μεταλλοφόρο κοίτασμα χρυσού-χαλκού έκτασης 5 km2, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι το κοίτασμα περιλαμβάνει 3,8 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού.

              

Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με τον υπουργό ΠΕΚΑ Βαγγέλη Λιβιεράτο

                   Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Βαγγέλη Λιβιεράτο είχε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ο Νίκος Χρυσόγελος και ο επιστημονικός του συνεργάτης Νίκος Μάντζαρης για να συζητήσουν τόσο το πως η κρίση και οι προωθούμενες πολιτικές επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές όσο και ειδικά θέματα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, η παράτυπη υλοτόμηση στις Σκουριές Χαλκιδικής ενός αρχέγονου δάσους και η επιφανειακή εξόρυξη καθώς και η συνένωση ή και κατάργηση Φορών Διαχείρισης Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών.

                   «Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις στην Ευρώπη»-Ανάγκη για συντονισμένες δράσεις των Πράσινων-Ο Χρυσός στο επίκεντρο

To Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) ξεκίνησε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με τη συνεδρίαση του Βαλκανικού Δικτύου. Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης εκεί, ήταν ένα ψήφισμα που αντιτίθεται στην «έκρηξη» εξορύξεων χρυσού στις Βαλκανικές χώρες και καταθέτει συγκεκριμένα αιτήματα για αλλαγές της Ευρωπαϊκής πολιτικής γύρω από το ζήτημα. Επίσης, ο νεοεκλεγείς συμπρόεδρος του ΕΠΚ Reinhard  Bütikofer και εισηγητής της Ομάδας των Πράσινων για το ζήτημα των πρώτων υλών  διοργάνωσε ένα εργαστήριο με θέμα «Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις στην Ευρώπη». Βασικοί ομιλητές στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους συνέδρων από πολλές χώρες ήταν ο Jonas Eriksson, βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Εμπορίου στο Σουηδικό Κοινοβούλιο (Σουηδοί Πράσινοι), ο Borislav Sandov, συμπρόεδρος των Πράσινων – Zelenite (Βουλγαρία)ο Νίκος Χρυσόγελος, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωκοινοβούλιο και οOras Tynkkynen, μέλος των Φιλανδών Πράσινων – Vihreät De Gröna και εκπρόσωπος του Φινλανδικού Υπουργείου Περιβάλλοντος την ηγεσία του οποίου έχει Φινλανδός Πράσινος.

                   Απαράδεκτη για ευρωπαϊκό κράτος η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων από εξορύξεις στη Βουλγαρία, με επιπτώσεις και για την Ελλάδα - Πακέτο 4 ερωτήσεων του Ν. Χρυσόγελου προς την Κομισιόν

Σοβαρές επιπτώσεις ρύπανσης με τοξικά βαρέα μέταλλα από παλιές εξορυκτικές δραστηριότητες αλλά και ανησυχίες για μελλοντικές εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην τεχνητή λίμνη Τοπόλνιτσα διαπιστώθηκε ρύπανση με αρσενικό, χαλκό και άλλα βαρέα μέταλλα, συνέπεια των ορυχείων χρυσού και χαλκού που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του. Τα νερά της λίμνης που χρησιμοποιούνται για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της Άνω Θρακικής Πεδιάδας ρέουν στους ποταμούς Τοπόλνιτσα και Έβρο στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Μην κλείνετε τα μάτια μπροστά στις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού!

Στην πορεία και την συνέντευξη τύπου των κατοίκων της Χαλκιδικής για το θέμα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών και θεσμικών επιπτώσεων από τις εξορύξεις χρυσού βρέθηκε, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και υποστήριξή τόσο του ίδιου όσων και των πράσινων γενικότερα στις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική: μια όχι καθαρή υπόθεση!

Οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική καθώς και τα θεσμικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από τον μέχρι σήμερα χειρισμό της υπόθεσης από την πολιτική εξουσία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου εκπροσώπων των κατοίκων της Χαλκιδικής, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, που οργανώθηκε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013, μετά από πρόσκληση τουΝίκου Χρυσόγελου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 11:58