17 Ιουνίου 2013

Οι Πράσινοι στο «κάλεσμα της Αθήνας»

 

 
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου οι Daniel Cohn Bendit και Rebecca Ηarms, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο. Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές κάλεσαν από την Αθήνα «για μια διαφορετική Ευρώπη, για μια διαφορετική Ελλάδα».
 
Ο Daniel Cohn Bendit κάλεσε όλους τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους να συναντήσουν τους Ευρωπαίους Πράσινους και τις δημιουργικές κοινωνικές και οικολογικές δυνάμεις σε μια ορμητική πορεία, ριζοσπαστική και υπεύθυνη, «για να αλλάξουμε την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την Ευρώπη» αλλά και την πολιτική. Υπογράμμισε ότι έχουμε ανάγκη από ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα, αποφασισμένο να καταπολεμήσει τις δυσλειτουργίες που οδήγησαν τις κοινωνίες μας και την Ευρωπαϊκή Ιδέα στο χείλος της αβύσσου.
 
Αναφερόμενος στην κρίση, τόνισε ότι πρέπει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, να σταματήσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και να αρχίσουμε όλοι μαζί να συζητάμε για λύσεις και προτάσεις. Οι κυβερνώντες, σε Ελλάδα και Ευρώπη, συχνά μιλούν για μονόδρομους. Όμως στην πολιτική, πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχει δημοκρατία.
 
Σχετικά με την κρίση της ΕΡΤ τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, η κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, δεν είναι δημοκρατική αλλά αυταρχική. Θα είναι ακόμα πιο σοκαριστικό αν η Ευρώπη αποδεχτεί αυτή την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Η Rebecca Harms αναφέρθηκε στο ρόλο που προτίθενται να αναλάβουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Πράσινοι, να γεφυρώσουν δηλαδή το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις σε μια δημοκρατική χώρα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς δημόσια τηλεόραση. Παρά τις ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης, η ίδια μιλώντας με δημοσιογράφους και εργαζομένους στην ΕΡΤ, δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα.
 
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη της στην Αμυγδαλέζα όπου διαπίστωσε ότι οι συνθήκες έχουν σαφώς χειροτερέψει από τον Νοέμβριο του 2012 όταν είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το κέντρο κράτησης. Αναφέρθηκε ειδικά στους χώρους κράτησης των παιδιών που είναι απαράδεκτοι, και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης οπότε και οι λύσεις απαιτούν αντιμετώπιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Όσον αφορά στην επίσκεψη της στη Χαλκιδική στα ορυχεία εξόρυξης χρυσού διαπίστωσε ότι ένα από τα πιο όμορφα δάση της Νότιας Ευρώπης πρόκειται να καταστραφεί. Τόνισε ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο, να καταστρέψει το δάσος και το βουνό μόνο και μόνο για να κερδίσει μια εταιρία που ονομάζεται Eldorado.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος ευχαρίστησε τους Daniel Cohn Bendit και Rebecca Harms για την επίσκεψη τους στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε, η Ελλάδα, ο Βορράς, ο Νότος, η Ευρώπη. Υπάρχει εναλλακτικός τρίτος δρόμος. Το υπάρχον μοντέλο δεν ήταν βιώσιμο. Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αλλά όχι χωρίς τις κοινωνίες, οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν ότι συμμετέχουν στις αλλαγές. Με αφορμή την κρίση στην ΕΡΤ, τόνισε ότι θέλουμε μια ανοιχτή ΕΡΤ όχι για να γυρίσουμε πίσω αλλά για να
αποκτήσουμε μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση.
 
Τέλος, αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές και στο συμβολισμό της κίνησης των Πράσινων που αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα για να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη που θέλουμε, μια δημοκρατική, πράσινη, Ευρώπη με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Ειδικά για την Ελλάδα, κάλεσε τους πολίτες να περάσουν από την οργή σε δημιουργικές λύσεις, χωρίς να παρασύρονται από φωνές που λαϊκίζουν ή από τους νεοναζί.
 
Διαβάστε αναλυτικά το «κάλεσμα της Αθήνας»: http://www.chrysogelos.gr/files/CALL_OF_ATHENS-DCB_gr.pdf
 

 

 

Δείτε φωτογραφίες εδώ: http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157634170632189/