09 Απριλίου 2013

"Κοινωνική οικονομία" για διέξοδο από την κρίση

 

Δημοσίευμα της εφημερίδας των Χανίων "Χανιώτικα Νέα" σχετικά με την εκδήλωση-προβολή της ταινίας με τίτλο "Κοινωνική Οικονομία - Μια εναλλακτική λύση", η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στα Χανιά στις 4/4/2013:

 

Το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας που βασίζεται στην ανάπτυξη πολλών, μικρών, περιφερειακών επενδύσεων, με κοινωνική διάσταση και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να προσφέρει διέξοδο από την οικονομική κρίση. Αυτό καταδεικνύουν και τα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα του συγκεκριμένου μοντέλου τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή περίπου 11 εκατ. εργαζόμενους συνεισφέροντας πάνω από το 5,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

 

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος στο περιθώριο της προβολής της ταινίας με τίτλο "Κοινωνική Οικονομία - Μια εναλλακτική λύση", η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στα Χανιά.

 

Ο κ. Χρυσόγελος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η κοινωνική οικονομία συνδυάζει την οικονομική δραστηριότητα με την κοινωνική υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική προστασία και αποτελεί ένα παράδειγμα που διαφοροποιείται από τα κυρίαρχα και γνώριμα μοντέλα της κρατικής και της ιδιωτικής οικονομίας.

 

«Η κοινωνική οικονομία στοχεύει στο να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες, τους άνεργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους να ενταχθούν στην οικονομική δραστηριότητα καλύπτοντας ανάγκες κοινωνικές και περιβαλλοντικές.

 

Είναι ένας ανεπτυγμένος τομέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που απασχολεί περίπου 11 εκατ. εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει πάνω από το 5,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ», σημείωσε ο κ. Χρυσόγελος, ενώ ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τις πολιτικές επενδύσεων που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα της κοινωνικής οικονομίας απάντησε: «Καταρχήν δεν έχουμε ακόμα κάνει ως κοινωνία αλλά κυρίως το πολιτικό σύστημα, αυτοκριτική για το γεγονός ότι φτάσαμε στη χρεοκοπία. Δεν έχουμε συζητήσει για τα αίτια αυτής της χρεοκοπίας του παλιού μοντέλου ανάπτυξης. Και τώρα έρχεται η συνταγή διάσωσης η οποία δημιουργεί ακόμα χειρότερα προβλήματα καταστρέφοντας την οικονομία αλλά και την κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο των δεκαετιών του ’50 και του ’60 που λέει χαμηλούς μισθούς για να είμαστε ανταγωνιστικοί, διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πολιτικής γιατί κοστίζουν, και πέταγμα στον δρόμο των ανθρώπων που είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Για να βγούμε από αυτή την κρίση χρειαζόμαστε δημιουργικές πρωτοβουλίες, να αναδιοργανώσουμε τη διοίκηση ώστε να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη αλλά και να διαμορφώσουμε μια οικονομία που δεν είναι απλώς μια φούσκα όπως σήμερα αλλά μια οικονομία η οποία θα πετυχαίνει αποτελέσματα προς όφελος των κοινωνιών, των πολιτών και των εργαζομένων».

 

Ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ακόμα ότι οι μεγάλες επενδύσεις που προωθεί η κυβέρνηση «παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία και υποβαθμίζοντας τον κοινωνικό διάλογο και τα εργασιακά δικαιώματα, δεν παραπέμπει σε μια ευημερία στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας αλλά σε ένα παρελθόν που το έχουμε ξεπεράσει».

 

«Εναλλακτική λύση είναι να κάνουμε πολλές, μικρές, περιφερειακές επενδύσεις, που θα έχουν μια κοινωνική διάσταση και θα είναι αποδεκτές από την κοινωνία.

 

Δηλαδή θα προωθούν ένα συμμετοχικό μοντέλο και στο επίπεδο της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο δημόσιος τομέας θα έχει ρόλο σε διάφορους τομείς όπως και ο ιδιωτικός και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα αξιοποιηθούν η συμμετοχικότητα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.