23 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Χρυσόγελου στη Θεσσαλονίκη

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, σήμερα Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην κοινωνική οικονομία και συγκεκριμένα στη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους τομείς της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ως πρόταση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα. Παράλληλα ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στη μυθολογία της διεξόδου της χώρας μας από την κρίση με επενδύσεις που αφορούν στον ορυκτό πλούτο της χώρας με έμφαση στο πετρέλαιο και το χρυσό .

 
Ειδική μνεία έγινε στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και στις παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων με τη μορφή τροπολογιών αλλά και ερωτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τέλος ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις διεκδικήσεις των Πρασίνων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 και το αγώνα που δίνουν οι χώρες συνοχής για να αποτραπούν οι μειώσεις, άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση που μένει καθηλωμένη στη διεκδίκηση της δόσης εμμένει στην καταστροφή της οικονομίας ανήμπορη να βρει εναλλακτική λύση διεξόδου, ασκώντας μια αναποτελεσματική και αναχρονιστική πολιτική, τόνισε δε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα εθνικών εκλογών μέχρι τον Μάιο ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν έναν τρίτο δρόμο στο πολιτικό σκηνικό της πόλωσης που επικρατεί στη χώρα, πρόκειται για έναν πυρήνα με δυνατότητες που κυμαίνονται σε ανάλογα ποσοστά με αυτά των πράσινων κομμάτων της Γερμανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.
 
Συγκεκριμένα σχετικά με την ανάγκη εξάπλωσης του μοντέλου των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ο Ν. Χρυσόγελος ανέφερε ότι πρόκειται για έναν τομέα που παγκοσμίως έχει 800 εκατομμύρια έως 1 δις μέλη σε πάνω από 100 χώρες, απασχολεί πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως είχαν έσοδα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων, το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης με περίπου 11 εκατομμύρια εργαζομένους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας όπου σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μάλιστα μια ομάδα Γερμανών φοιτητών που δημιούργησε ένα συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας συγκέντρωσε από φοιτητές – μικρομετόχους 400.000 ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο πανεπιστήμιό τους. Στην Ελλάδα ήδη έχουν ξεκινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες στο Νότιο Αιγαίο, στην Κω, στη Ρόδο και στη Σίφνο με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες του τύπου «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και αντίστοιχα εγχειρήματα που ξεκινούν τώρα στην Κοζάνη σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και η εφαρμογή τους στον τομέα των ΑΠΕ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απεξάρτηση τόσο από τον εγχώριο λιγνίτη αλλά και από το εισαγόμενο πετρέλαιο που κάθε χρόνο στοιχίζει στη χώρα 700.000.000 ευρώ προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν τα νησιά.
 
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, του Κιλκίς αλλά και της Θράκης ενάντια στο χρυσό ο Ν. Χρυσόγελος δήλωσε ότι το πετρέλαιο και ο χρυσός δεν θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε παράδεισο, περιοχές όπως η Νιγηρία και ο Καύκασος δεν γνώρισαν καμιά ευημερία από την αξιοποίηση του ορυκτού τους πλούτου, αντίθετα ενισχύθηκαν φαινόμενα όπως η φτώχια και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρα από το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εταιρείες αυτές δεν φορολογούνται ακόμη και σε χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία τώρα τίθεται αυτό το θέμα. Πρόκειται για ένα παλιό μοντέλο ανάπτυξης.  Αντίθετα μια εταιρεία στο Βέλγιο που αποσπά ψήγματα χρυσού από πλακέτες παλιών ηλεκτρονικών συσκευών επεξεργάζεται τριπλάσια ποσότητα από αυτήν που αποφέρει η εξορυκτική δραστηριότητα στην Χαλκιδική. Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση αποτελούν αποδοτικές επενδύσεις, ο ίδιος ο Μπαρόζο μιλά για 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως αποτέλεσμα της πράσινης οικονομίας.
 
 
Σχετικά με τη δραστηριότητα του ευρωβουλευτή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού ο Ν. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με άλλους Πράσινους Ευρωβουλευτές, επικαλούμενος ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα οποία ο τομέας ύδατος δεν πρέπει να ελευθερωθεί αλλά να εκσυγχρονιστεί και επομένως δεν πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών.
 
Στη συνέχεια επεκτάθηκε στην ακολουθούμενη από την τρόικα πολιτική και σχολίασε ότι τα μέτρα που προωθούνται στην Ελλάδα, βασίστηκαν σε λάθος υποθέσεις οδηγώντας σε αύξηση του χρέους και επιδείνωση της κρίσης, όπως δείχνουν μελέτες του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ, WorldEconomicOutlook – October 2012, γίνεται αναλυτική αναφορά σε άστοχες εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιείται στις προβλέψεις όταν σχεδιάζονται προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η έκθεση αναφέρει – χωρίς να μελετά την περίπτωση της Ελλάδας – ότι με ασφάλεια μπορεί να εκτιμηθεί πως ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ειδικά σε περιόδους ύφεσης, αντί του 0,5 που αρχικά θεωρείτο, κινείται μεταξύ 0,9 και 1,7. Σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
 
Μια άλλη ολέθρια στρέβλωση της ακολουθούμενης πολιτικής της τρόικα σχετίζεται με τα εργασιακά. Η ανακοίνωση της Επιτροπής τη Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έρχεται να επισημάνει τις σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και δικαιωμάτων που σχετίζονται με το δικαίωμα των εργαζόμενων να διαπραγματεύονται ελεύθερα και

συλλογικά τις αμοιβές τους και τις λοιπές παροχές τους. Επιπλέον, τα νέα πρόσφατα μέτρα περιλαμβάνουν διατάξεις που προτρέπουν σε κατάργηση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μισθών χωρίς κρατική παρέμβαση και προωθούν τον ορισμό κατώτατων μισθολογίων με νόμο. Είναι δυνατόν η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων να ταυτίζεται με την διάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου; Τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης προς την Κομισιόν που ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κατέθεσε από κοινού με άλλους 2 ευρωβουλευτές των Πράσινων.
 

Η ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Και αν τα μέτρα που προωθεί η τρόικα βασίζονται σε λάθος υποθέσεις κι οδηγούν σε αύξηση χρέους και κρίσης;

Η Κομισιόν θα λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ελλάδα;

 Δείτε σε βίντεο τοποθετήσεις του Ν. Χρυσόγελου και ερωτήσεις σε απαντήσεις των δημοσιογράφων: