29 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη Τύπου - «Συμμαχία Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά»

Την πρώτη συνέντευξη Τύπου έδωσαν στελέχη της διασυλλογικής- διακομματικής Συμμαχίας "Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά", σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου, στην Αίθουσα Συλλόγου Τράπεζας Ελλάδας. Τους φορείς που συμμετέχουν στη Συμμαχία εκπροσώπησαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των «Οικολόγων Πράσινων», ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του «ΣΥΡΙΖΑ», ο Διονύσης Γουσέτης, εκπρόσωπος της «Δράσης», ο Κωνσταντίνος Κουκόπουλος, εκπρόσωπος της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» και ο Πάνος Λάμπρου, εκπρόσωπος της «ΑΚΟΑ» και διευθυντής της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ». Το συντονισμό έκανε ο Ανδρέας Βασιλείου, από το δίκτυο «Ηλιόσποροι».

 

 Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι στηρίζουν τα αιτήματα της Συμμαχίας για μια άλλη πολιτική για τα ναρκωτικά που πρέπει να δώσει έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Συμφώνησαν, επίσης, ότι βασικοί μέθοδοι για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης και ο κρατικός έλεγχος της νόμιμης χρήσης των ναρκωτικών ουσιών.

 O Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε το κέντρο βάρους να μετατοπιστεί, από τις αδιέξοδες απαγορευτικές μεθόδους, στην υιοθέτηση πολιτικών που εξαλείφουν τα αίτια για τη διάδοση των ναρκωτικών και μειώνουν την βλάβη. Ο Μ. Τρεμόπουλος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να πιεστεί το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που έχουν στο παρελθόν προβάλλει βασικά στελέχη του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών και της αυτοκαλλιέργειας της κάνναβης. Απαντώντας, επίσης, σε όσους μπορούν να πουν «εδώ καιγόμαστε και εσείς ασχολείστε με τα ναρκωτικά…» τόνισε ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν να δαπανώνται δις ευρώ για ένα πόλεμο που δεν θα κερδηθεί ποτέ με τις λάθος πολιτικές και να βρεθούν άμεσα τρόποι ώστε να ελαφρυνθούν οι οικογένειες, οι φυλακές και τα νεκροταφεία από τα θύματα των ναρκωτικών».

 Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί δε θα καθίσει να περιμένει εάν και πότε το κυβερνών κόμμα θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για μια διαφορετική αντιμετώπιση του  προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα στο κοινοβούλιο, αλλά και στην κοινωνία με τη συλλογή υπογραφών και με πρωτοβουλίες, όπως η «Συμμαχία Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά». Θύμισε, επίσης, ότι ήδη από τα τέλη του ’80 είχαν προσυπογράψει μια τέτοια αλλαγή πολιτικής προσωπικότητες απ’ όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ), στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και ο σημερινός πρωθυπουργός.

 Ο Γιώργης Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης, αναφερόμενος στην αποτυχία των απαγορευτικών μεθόδων να μειώσουν το ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος που προκαλεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, υπενθύμισε ότι το κόστος αυτών των πολιτικών ανέρχεται σε 300 εκατ. € ενώ αντίστοιχα θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη από την ρύθμιση του παράνομου εμπορίου.

Η Συμμαχία, αναφερόμενη στις επόμενες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, ανακοίνωσε τη διοργάνωση «Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ» στις 25 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και στις 7/8 Μαΐου στην Αθήνα.

Σημειώσεις για συντάκτες:

Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με τα ναρκωτικά έχουν αποτύχει αφού δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν ούτε τη ζήτηση ούτε την προσφορά των απαγορευμένων ουσιών. Η έκθεση Reuter - Trautmann για το παγκόσμιο εμπόριο απαγορευμένων ουσιών 1998-2007 βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/drugs/studies/doc/report_short_10_03_09_en.pdf

Την εκστρατεία "Συμμαχία Αλλάξτε πολιτική για τα Ναρκωτικά" (http://www.facebook.com/pages/Symmachia-Allaxte-Politik-gia-ta-Narkotika/209976831173?ref=ts) στηρίζουν πλήθος προσωπικοτήτων από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς και εκατοντάδες πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γρ.Βαλλιανάτος, Γ. Βότσης, Π.Κοροβέσης, Αγγ.Σφακιανάκης, Αλ.Τσίπρας, Μιχ. Τρεμόπουλος, Αντ. Καφετζόπουλος, Γ.Μπανιάς, Ανδρ. Ρουμελιώτης, Ηλ.Ταμπακέας, Δ.Παπαδημούλης, Φοίβος, Φ.Κουβέλης, Γ. Οικονομόπουλος, Γρ. Ψαριανός κ.α.

Η Συμμαχία έχει αποστείλει μία επιστολή- έκκληση προς τον πρωθυπουργό, http://iliosporoi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=264:2009-11-07-17-25-12&catid=52:2008-07-31-20-38-41&Itemid=71, στη βάση της ποίας συλλέγονται οι υπογραφές υποστήριξης, ενώ εκπρόσωποι της συναντήθηκαν ήδη με τον Γ.Γ. Δικαιοσύνης, το Νοέμβριο.