16 Ιουλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 3 - 16 Ιουλίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ!

Το σύνθημα «Οικωλόγοι Ξεφτίλες», τρεις ναζιστικές σβάστικες, ένα στόχο και δύο υπογραφές «Α.Μ.Ε» έγραψαν τα μέλη της φασιστικής οργάνωσης «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» στην πρόσοψη του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου στα Άνω Πατήσια, όπου συστεγάζονται, επίσης, η Πολιτική Κίνηση Πατησίων των Οικολόγων Πράσινων και μέρος της ομάδας στήριξης του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου. Σε μήνυση κατά «αγνώστων» θα προχωρήσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο Νίκος Χρυσόγελος. Το μπλογκ της φασιστικής οργάνωσης υποθάλπει παρόμοιες επιθέσεις και η Αστυνομία οφείλει να βρει τους ενόχους.


 
 
Νέα σελίδα για τους Οικολόγους Πράσινους μετά το συνέδριο Επανεκκίνησης, ανοικτή πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες, άνοιγμα στην κοινωνία
Μια νέα, ελπιδοφόρα σελίδα γυρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά το συνέδριο της επανεκκίνησης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Ιουλίου. Κι αυτό σημαίνει: άνοιγμα στην κοινωνία, κατάθεση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση, ισχυρή παρουσία σε ευρωκοινοβούλιο, Βουλή κι Αυτοδιοίκηση. Εκρίθηκαν σημαντικά πολιτικά κείμενα για τις κρίση, τις πολιτικές προτεραιότητες, την προετοιμασία για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τις αλλαγές που επιδιώκουν στην οικονομία και την κοινωνία οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με το συνέδριο τελείωσε μια περίοδος αναστοχασμού και μπήκε τέλος στην εσωστρέφεια. Καταδικάστηκαν φαινόμενα συκοφάντησης στελεχών και διαστρέβλωσης της αλήθειας από μια μειοψηφία στελεχών. Επιβεβαιώθηκε ο συλλογικός χαρακτήρας των οργάνων και αποφασίστηκε ότι οι καταστατικές αλλαγές θα μπουν σε δημοψηφισματική διαδικασία σε όλα τα μέλη ώστε να έχουν ισχυρή νομιμοποίηση.
Συνοπτικά τα κύρια σημεία των 4 πολιτικών κειμένων.
Αναλυτικά τα πολιτικά κείμενα του συνεδρίου:Δείτε το βιντεο με τη δήλωση του Ν. Χρυσόγελου.
 
Η χειραφέτηση της νεολαίας το κλειδί και το όραμα για το μέλλον
Σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τη νεολαία διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι την Παρασκευή 5 Ιουλίου, εν όψει του Συνεδρίου Επανεκκίνησης που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουλίου στην Αθήνα. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ενημερωτική εκδήλωση στον πολυχώρο CAMP στην πλατεία Κοτζιά, με θέμα τη χειραφέτηση των νέων, την απασχόληση και τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα δικαιώματα, την εκπαίδευση, την πολυπολιτισμικότητα και τη συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων. Ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση και δρώμενα από ζογκλέρ στο Μοναστηράκι, μουσική πορεία με ομάδα κρουστών και συνοδεία ζογκλέρ από το Μοναστηράκι έως το Θησείο, και συναυλία στο Θησείο
  • Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις εδώ
  • Δείτε βίντεο από τις εκδηλώσεις στο Μοναστηράκι εδώ (UBUNTU και LAZY DAYZ), εδώ κι εδώ (BATUCA και LAZY DAYZ), και στο Θησείο εδώ (MILIKI XPRESS) κι εδώ (ΣΑΒΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ & PRIMAVERAENSALONICO).
  • Διαβάστε την παρουσίαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εδώ
  • Διαβάστε την παρουσίαση του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικάνικων Τεχνών ΑΝΑΣΑ εδώ
  • Διαβάστε την παρουσίαση του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων εδώ
  • Διαβάστε το φυλλάδιο με τις προτάσεις της νεολαίας εδώ
 
 
Αποεπένδυση από τον άνθρακα τώρα!
Το γεγονός ότι η οικονομική βιωσιμότητα νέων ανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας είναι ασύμβατη με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ενώ παράλληλα αυτές θα κοστίσουν ακριβά στις οικονομίες και τους πολίτες των Κρατών Μελών, θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Έχουμε το δικαίωμα να θυσιάσουμε την ήδη ευαίσθητη βιοποικιλότητα και την υδατική ισορροπία των ελληνικών νησιών;
Να διευκρινίσει τη θέση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να διαχειρίζεται και να εκποιεί και εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων περιοχών NATURA 2000, ζήτησε με γραπτή ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Μήπως θα προξενήσει περισσότερο κακό το «πρόγραμμα αποκατάστασης» στη λιμνοθάλασσα Επανομής;
Το ζήτημα των ακατάλληλων δράσεων του «προγράμματος αποκατάστασης» της λιμνοθάλασσας Επανομής, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος.
 
Κομισιόν προς ΥΠΕΚΑ: να μη προκληθεί άλλη ζημιά στον υγρότοπο της Αλυκής Κίτρους!
Ενδιαφέρουσες απαντήσεις δίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnikσε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, με την οποία ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν σχετικά με την απόπειρα περιορισμού των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή παραθαλάσσιου οικισμού στην περιοχή.
 
Χρησιμοποιούνται επικίνδυνα μπάζα από ιστορικό μνημείο για κατασκευή Μαρίνας στα Λιμενάρια της Θάσου;
Ζητήματα νομιμότητας και δημόσιας υγείας στο έργο κατασκευής Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στα Λιμενάρια της Θάσου, θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Ν. Χρυσόγελος. Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Θάσου, φορτηγά μετέφεραν υλικό στον υπό κατασκευή λιμενοβραχίονα της Μαρίνας από την περιοχή «Βούβες», που κατά το παρελθόν έχει κακοποιηθεί, καθώς λειτουργούσε εκεί χωματερή, η οποία δεν έχει απορρυπανθεί. Επίσης η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «ιστορικός τόπος» και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου μεταλλευτικού μνημείου «Παλατάκι - Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου» που έχει χαρακτηρισθεί ως Μνημείο Νεότερων Χρόνωνκαι έργο τέχνης το οποίο χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν ευρήματα αρχαίας μεταλλευτικής δραστηριότητας.
 
Να μην πληρώσουν την Ολυμπία Οδό τα ποτάμια της Αιγιάλειας και η ακτογραμμή της Β. Πελοποννήσου
Το ζήτημα των καταστροφικών συνεπειών που θα έχουν για τις ακτογραμμές της βόρειας Πελοποννήσου οι σχεδιαζόμενες αμμοχαλικοληψίες από 3 ποτάμια της Αιγιάλειας για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, φέρνει με γραπτή ερώτησή του στην Κομισιόν, ο Νίκος Χρυσόγελος. Κατατέθηκε πρόσφατα συμπληρωματική ΜΠΕ για την έγκριση της κάλυψης των αναγκών σε αμμοχάλικο, του έργου κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα, που αποτελεί τμήμα της Ολυμπίας Οδού, ενός από τα 181 έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για επιπλέον 5.383.062 m3, εκ των οποίων περίπου 600.000 m3 σχεδιάζεται να ληφθούν από τις κοίτες των ποταμών της Αιγιάλειας, Μεγανίτη, Σελινούντα και Κράθι.
 
 
Εντ Σνόουντεν: Όταν η προστασία της ελευθερίας των πολιτών μπορεί να σημαίνει και απώλεια του προσωπικού παραδείσου
Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο πληροφορήθηκαν με έκπληξη για ένα γιγαντιαίο σύστημα παρακολούθησης εκατομμυρίων πολιτών και οργανισμών, ακόμα και κυβερνήσεων, γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και πρεσβειών από τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές χάρη στον Εντ Σνόουντεν. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσαν το θέμα της παροχής από την ΕΕ ασύλου και διαβατηρίου στον Εντ Σνόουντεν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν υιοθέτησε την πρόταση-τροπολογία.
 
Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ενέκρινε τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου η ψήφιση από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου του πακέτου Κανονισμών που αφορούν στα δύο βασικά ευρωπαϊκά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και εισηγητής των Πράσινων σε θέματα πολιτικής συνοχής και του Ταμείου Συνοχής συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του Κανονισμού του Ταμείου Συνοχής.
Διαβάστε την ανακοίνωση των Πράσινων στα αγγλικά.
 
Ευφυής εξειδίκευση έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας σε κάθε περιφέρεια στο πλαίσιο των πολιτών συνοχής
Για τα θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας και του ρόλου που μπορεί να παίξουν για διέξοδο από την κρίση καθώς και για τη συμμετοχή των περιφερειών, της κοινωνίας των πολιτών και των νέων στον σχεδιασμό της περιφερειακής στρατηγικής για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία στο πλαίσιο των πολιτικών συνοχής και της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, μίλησε, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, ως εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης REGI/7/12766, 2013/2094(INI).
 
Η Ελλάδα έχει στρατηγική για ψηφιακή υγεία, τηλε-ιατρική;
Για την ψηφιακή υγεία (τηλε-ιατρική) και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για να βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας την εποχή της κρίσης, ιδιαίτερα των κατοίκων ορεινών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, μίλησε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ως εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης την Τετάρτη 10 Ιουλίου. Κατέθεσε 4 σχετικές τροπολογίες που αναφέρονται στις εφαρμογές της τηλε-ιατρικής σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στην ανησυχία για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και στον αποκλεισμό σημαντικών ομάδων του πληθυσμού από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τις ανάγκες κάλυψης των διαφορών σε σχετικές υπηρεσίες που υπάρχουν στην ΕΕ καθώς και στην διάθεση επαρκών πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας.
Δείτε το σχετικό βιντεο.
 
Διάλογος των εκκλησιών της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της ένταξη, στις Βρυξέλλες
Το “Διάλογο των εκκλησιών της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική”, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν 22 εκπρόσωποι από όλες τις θρησκείες της Σερβίας, την ορθόδοξη, την καθολική, τις δυο μουσουλμανικές, την εβραϊκή και την ευαγγελική (όπως καθορίζονται από τη σερβική νομοθεσία και τις αρχές) υποστήριξε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που ήταν κι ένας από τους ομιλητές εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Σφυροκόπημα από ευρωβουλευτές για το κλείσιμο της ΕΡΤ
Αυστηρή κριτική άσκησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ όλοι σχεδόν οι ευρωβουλευτές ακόμα και από την πολιτική ομάδα όπου συμμετέχει και η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσπάθησε αρχικώς, εντελώς ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει τις πράξεις της κυβέρνησης. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, και του ΕΛΚ, εκτός αυτών της ΝΔ, φυσικά συμπεριλαμβανομένων των Πράσινων Daniel Cohn Bendit , Rebecca Harms, που πήραν τον λόγο μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο, θεώρησαν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης πλήγμα στους δημοκρατικούς κανόνες που δεν δικαιολογείται με τίποτα.
Δείτε το βίντεο.
 
Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020: ένας οπισθοδρομικός συμβιβασμός
Οι Πράσινοι κρίνουν απαράδεκτο και καταψήφισαν τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ Συμβουλίου και εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του τριλόγου που ξεκίνησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίο τον Μάρτιο 2013. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια του τον Ιούλιο έδειξε να υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις με δεδομένο ότι οι ορισμένες ομάδες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Συντηρητικοί) υπερψήφισαν έκθεση που είναι προάγγελος του συμβιβασμού για τον προϋπολογισμό 2014-2020, αν και η επίσημη ψηφοφορία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα γίνει μάλλον τον Σεπτέμβριο.
 
Η "γαλάζια οικονομία" πρέπει είναι και ... πράσινη
Η γαλάζια οικονομία, δηλαδή η οικονομία που σχετίζεται με τη θάλασσα, πρέπει να διατηρεί τον πλούτο της θάλασσας, να προστατεύει την θαλάσσια βιοποικιλότητα, να είναι κοινωνικά υπεύθυνη, δηλαδή πιο πράσινη, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πάνω στο σχέδιο έκθεσης του Σπύρου Δανέλη σχετικά με τη “γαλάζια ανάπτυξη: προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας, της ναυτιλίας και του τουρισμού στην ΕΕ (2012/2297(INI)”. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ήταν εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων και στην σχετική συζήτηση της έκθεσης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων. Υπογράμμισε ότι πολλά επαγγέλματα εξαρτώνται από την θάλασσα, αλλά συχνά προκαλείται ρύπανση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Όμως αν η “γαλάζια οικονομία” είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη θα ενισχύσει την απασχόληση.
Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγει μη κομματικοποιημένη και γυναίκα ως Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια
Μετά από τρεις ψηφοφορίες, το Ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε την Τετάρτη 3 Ιουλίου το πρόσωπο που θα καταλάβει τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αντικαθιστώντας τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, που ολοκληρώνει το φθινόπωρο μια ιδιαίτερα πετυχημένη θητεία, στον σημαντικό για τους ευρωπαίους πολίτες θεσμό.Την θέση θα αναλάβει η Emily O' Reilly, που ήταν από το 2003 μέχρι σήμερα Εθνική Διαμεσολαβήτρια και από το 2007 Επίτροπος για Περιβαλλοντικά θέματα στην Ιρλανδία.
 
Ένα σημαντικό βήμα για την επιβίωση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2
Με ψήφους 344 υπέρ, 311 κατά και 46 λευκά η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψήφισε τη ρυθμιστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναβάλλει τη δημοπράτηση 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (η λεγόμενη πρόταση backloading). Στόχος της πρότασης που υιοθετήθηκε είναι να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά δικαιωμάτων CO2 που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την τιμή τους υπονομεύοντας έτσι την ίδια τη λειτουργία του μηχανισμού.
Διαβάστε το “μικρό πράσινο βιβλίο” με 6 μύθους για το backloading.
 
 
Αυτά τα παιδιά δε θα αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια;
Καμπάνια, με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, στα σοσιαλ μίντια και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού με πρωταγωνιστές παιδιά που ζουν στην Ελλάδα αλλά είναι παιδιά μεταναστών, έχουν γεννηθεί εδώ ή έχουν πάει σχολείο και μεγαλώσει στην Ελλάδα, παιδιά που μεγαλώνουν με όνειρο ότι...θα αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια!
 
Ιστοσελίδα για τους νέους, με τους νέους, από τους νέους
Επισκεφθείτε την νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και αφορά τις πολιτικές για τους νέους. Κείμενα, πληροφορίες, δράσεις, απόψεις, πολιτικές, καλές πρακτικές, ευκαιρίες για δικτύωση και συνεργασία: http://www.youth-employment.gr/page/59/96
  • Γραφτείτε στο newsletter: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Θες να λαμβάνεις άμεση ενημέρωση; Εγγράψου στο RSS Feed των δημοσιεύσεών μας!
 
Στο Ρέθυμνο για “Διάλογο με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης”
Στο συνέδριο που οργάνωσε στις 13 Ιουλίου, στο Ρέθυμνο, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα “Διάλογος με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης” , και έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, συμμετέχαν οι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ομάδα των Πράσινων) και ο Σπύρος Δανέλλης (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες). Στην συζήτηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων και περιφερειακών και τοπικών αρχών, ενεργοί πολίτες και τοπικά ΜΜΕ. Κεντρικές παρεμβάσεις έκαναν και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος. Ο Νίκος Χρυσόγελος έδωσε συνέντευξη και στα τοπικά έντυπα, τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της περιοχής.
Δείτε βίντεο από το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο για γαλάζια ανάπτυξη. Ακούστε την τοποθέτηση εδώ.
 
 
Ψήφισμα για εξαγωγές όπλων: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτυχε να πιέσει το Συμβούλιο για αυστηρότερο έλεγχο στην εξαγωγή όπλων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε ένα ψήφισμα σχετικά με την κοινή θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξαγωγές όπλων. Η πρόταση των συντηρητικών και των φιλελευθέρων κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι Πράσινοι είναι πολύ απογοητευμένοι με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, καθώς δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει το καθεστώς εξαγωγής όπλων στην ΕΕ. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ ευρωβουλευτών που δίνουν προτεραιότητα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας.
 
Ψήφισμα για την Αίγυπτο
Kάλεσμα για μια ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ ώστε η Αίγυπτος να αποτρέψει την αιματοχυσία και να εγγυηθεί μια συνολική διαδικασία μετάβασης. Οι Πράσινοι προτείνουν αυτή η διαδικασία να είναι χωρίς αποκλεισμούς, στηριζόμενη σε μια ευρεία συναίνεση από όλες τις ομάδες που υπάρχουν ενώ θα πρέπει να εγγυηθεί την ειρηνική επίλυση της σημερινής κρίσης μέσω μιας συναινετικής και δημοκρατικής λύσης...
 
Μεταρρύθμιση της διάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από αδυναμίες, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει μέχρι τον Οκτώβριο 2013 νομοθετική πρόταση για τη μεταρρύθμιση της δομής του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση σχετικά με το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ). Η ψηφοφορία αυτή επιβεβαιώνει τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στην απόφαση των 11 Κρατών-Μελών να συνεργαστούν για την εισαγωγή ενός ΦΧΣ και προτείνει μια βασική δομή που επιβάλλει αυστηρά όρια και περιορίζει τις εξαιρέσεις που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και ορισμένα Κ-Μ επιδιώκουν.
 
Οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες
Το Ευρωκοινοβούλιο στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του σχεδίου της νομοθεσίας της ΕΕ για τα επενδυτικά κεφάλαια («τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) όσον αφορά τις λειτουργίες θεματοφύλακα, τις πολιτικές αποδοχών και τις κυρώσεις»), τομέας που αποτιμάται σε περίπου € 6,3 τρις, δεν κατάφερε να προκαλέσει αλλαγή στην κουλτούρα του κλάδου.
 
Πράσινοι ευρωβουλευτές στη Βραζιλία για το Μεγα-Φράγμα του Belo Monte
Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνων κατέβουν στους δρόμους για να αμφισβητήσoυν το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας τους, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Catherine Grèze, Eva Joly και Ulrike Lunacek, βρέθηκαν στη Βραζιλία μεταξύ 8-11 Ιουλίου, για να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα του προτεινόμενου μεγα-φράγματος Belo Monte που θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο καθώς και των επιπτώσεών του στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Τα στοιχεία που συνέλεξαν από την επίσκεψή τους θα χρησιμοποιηθούν για να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα αυτού του φράγματος, για την αξιοπιστία των μελετών που υπολογίζουν το ποσό της ενέργειας που πρόκειται να παραχθεί, τα ζητήματα χρηματοδότησης του έργου, την ευθύνη ευρωπαϊκών εταιριών, τις επιπτώσεις του έργου στην αυτάρκεια σε τρόφιμα αλλά και την έλλειψη διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.
 
Πιο αυστηροί κανόνες για το πακέτο και τα πρόσθετα καπνού
Οι Πράσινοι υπερψήφισαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού. Ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι συνολικά ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται συνολικά στην ΕΕ, υπάρχει ανησυχία για την αύξηση του καπνίσματος στις ηλικίες 15-25. Το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ από αυτές που θα μπορούσαν να αποτραπούν. Πολλοί φορείς, επιστημονικές και ιατρικές ενώσεις υποστήριξαν τις αλλαγές που υιοθετούνται με το σχέδιο νομοθεσίας, ενώ έντονη ήταν η προσπάθεια της καπνοβιομηχανίας να αποτρέψει μια παρόμοια εξέλιξη.
Διαβάστε τη δήλωση του Πράσινου ευρωβουλευτή Carl Schlyter (αγγλικά).
 
 
Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων έδωσε σαφείς απαντήσεις
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, που δημοσιεύτηκε στις 9/7/13 στο tvxs.gr...
 
Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά της λιτότητας στην Ελλάδα
Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές, Νίκος Χρυσόγελος και Franziska Brantner (Γερμανία), ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, Αρμόδιος Δρίκος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Peter Matjašič μιλάνε για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά της λιτότητας στην Ελλάδα που έχει ξεκινήσει η πρωτοβουλία Avanti...
 
Άσυλο και βραβείο Ζαχάρωφ στον Εντ Σνόουντεν
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στις 15//7/2013 στο tvxs.gr...
 
 
15-16
IOYΛ
Σίφνος
 
17
IOYΛ
Σύρος Συνέντευξη τύπου, συναντήσεις με φορείς.
 
18
IOYΛ
Πάτμος Συμμετοχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, συνάντηση με φορείς της Πάτμου.
 
19
IOYΛ
Κάλυμνος Συνέντευξη τύπου, συναντήσεις με φορείς.
 
20
IOYΛ
Ρόδος
 
21-24
IOYΛ
Κάρπαθος Προβολή βιντεοταινίας για κοινωνική οικονομία και συμμετοχή σε συζήτηση στο Διαφάνι (21/7) και στο Πηγάδι (24/7).
 
25-28
IOYΛ
Κάσος Συμμετοχή σε εκδηλώσεις, προβολή βιντεοταινίας για κοινωνική οικονομία και συμμετοχή σε συζήτηση.
 
29
IOYΛ
Πάρος
 
1-31
ΑΥΓ
Περιοδείες σε Νάξο, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Σίκινο, Φολέγανδρο, Μήλο, Χίο, Μυτιλήνη και Κρήτη.