16 Απριλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 - 15 Απριλίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Στρογγυλό τραπέζι: «Ποια βιομηχανική πολιτική την εποχή της κρίσης;»
Σάββατο 27 Απριλίου, ώρα 10.00-15.00
ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 1, ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΔΗΣΣΟΥ

Η κρίση αλλάζει τα πάντα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Αλλά προς ποια κατεύθυνση; Πώς θα αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία; Ποια βιομηχανική πολιτική μπορεί να υπάρχει για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης; Ποια μπορεί να είναι η σχέση της βιομηχανίας, με την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος; Μπορεί να είναι η βιομηχανική πολιτική πράσινη; Επιδιώκοντας να ανοίξει αυτή η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα, o ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Ποια βιομηχανική πολιτική την εποχή της κρίσης”, το Σάββατο 27 Απριλίου, στο Επιμελητήριο Πειραιά, ώρα 10.00 – 15.00. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, ΜΜΕ, επιμελητηρίων, συνδικάτων, πανεπιστημιακοί καθώς και κοινωνικοί φορείς.
 
 
Ελεύθερη η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα!
"Κατά την άποψη της Επιτροπής, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται σε κανένα κράτος μέλος", απάντησε η Επιτροπή στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή του νέου κώδικα περί ναρκωτικών.
 
Η βιώσιμη διαχείριση μπάζων είναι πλούτος
Εδώ και χρόνια η ΕΕ έχει θέσει τη βιώσιμη διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ των γνωστών σε όλους μας μπάζων) ως προτεραιότητα, όχι μόνο εξαιτίας των εξαιρετικά μεγάλων ποσοτήτων που παράγονται κάθε χρόνο αλλά και γιατί τα μπάζα χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό δυναμικό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα εμπεδώσει τα αυτονόητα.
 
Αξιοποιήστε κονδύλια για ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ για θέρμανση κτηρίων!
«Τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορούν να στηρίξουν πολιτικές στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» απάντησε ο Όλι Ρεν σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με τις παρενέργειες της αυξημένης χρήσης ξύλου καθώς και συσκευών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης για τη θέρμανση κτηρίων. Ο κ. Ρεν χαρακτηριστικά αναφέρει τα 396 εκ. ευρώ που υπάρχουν στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις κατοικίες, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση, ως χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από το πετρέλαιο για θέρμανση, μέσω υιοθέτησης περιβαλλοντικά υπεύθυνων εναλλακτικών λύσεων κι αποτελεσματικών μέτρων προστασίας, που θα αναζωογονούσαν παράλληλα κλάδους της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
 
Φρένο στο Θαλάσσιο Σκι στην Παμβώτιδα - Αποκατάσταση του περιβάλλοντος!
«Kάθε έργο με ενδεχόμενες πιθανές σοβαρές επιπτώσεις, όπως οι επίμαχες εγκαταστάσεις θαλάσσιου σκι, πρέπει να υποβάλλεται σε κατάλληλη αξιολόγηση και να εγκρίνεται μόνο εάν δεν επηρεάζεται η ακεραιότητα της περιοχής» απάντησε ο Επίτροπος Potočnik στην ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου, σχετικά με το χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση έργο στίβου θαλάσσιου σκι στη Λίμνη Παμβώτιδα.
 
 
Οι νέοι πρωταγωνιστές σε ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Ν. Χρυσόγελος
Την Τρίτη 9 Απριλίου το απόγευμα ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την επίσκεψη της ελληνικής ομάδας με 30 νέους και νέες, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η απασχόληση των νέων σε κρίση: λύσεις που προκύπτουν" που εστίασε σε καλά παραδείγματα και πρακτικές αυτό-οργανωμένων πρωτοβουλιών από νέους με στόχο την απασχόληση. Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια, της ενεργειακής κοοπερατίβας νέων Impronte από την Ιταλία, του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αποφοίτων JA-YE Europe, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας (ΚΕΠΝΕΤ). Δόθηκε έμφαση σε θετικά πρακτικά παραδείγματα νεανικής επιχειρηματικότητας (start up) και εμπειρίες δικτύωσης με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 150 νέοι από την Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία και Ισπανία.
 
Με τους νέους για μια διαφορετική Ευρώπη, για διέξοδο από την κρίση
Την Τετάρτη 10 Απριλίου ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι 6 Πράσινοι ευρωβουλευτές σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG), διοργάνωσαν μια ολοήμερη και διαδραστική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Νεολαία σε κρίση" με τη συμμετοχή 200 νέων από 6 Ευρωπαϊκές χώρες. Στην ημερίδα, εκτός από τους Πράσινους ευρωβουλευτές, συμμετείχαν ο László Andor, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, μία εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας, εκπρόσωποι διεθνών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ (Finance Watch, Friends of Europe, Food and Water Watch, European Public Services Union), καθώς και η Katrin Göring-Eckardt, Επικεφαλής υποψήφια των γερμανών Πράσινων / Bündis 90 για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Δείτε βίντεο από την εκδήλωση.
 
 
Ταινία: “Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση”
Η ταινία «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση» (Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαχρήστου) έγινε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ. Η Σοφία Παπαχρήστου και ο Κωστής Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών, παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Έχει προβληθεί μέχρι σήμερα στις Βρυξέλλες (20/2) και σε (7) περιοχές στην Ελλάδα (Σίφνο, Νάξο, Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καρδίτσα), ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται προβολές με παράλληλες εκδηλώσεις-συζητήσεις με την παρουσία και του Ν. Χρυσόγελου σε όλη την Ελλάδα.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος σε εκδηλώσεις για την κοινωνική οικονομία σε Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη
Σε τρεις εκδηλώσεις - συζητήσεις για την κοινωνική οικονομία, στο Ηράκλειο Κρήτης, 2 Απριλίου, στα Χανιά, 3 Απριλίου, και στη Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου, συμμετείχε ως ομιλητής ο Νίκος Χρυσόγελος. Παράλληλα, και στις τρεις εκδηλώσεις προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση» που έγινε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Iνστιτούτου Χάινριχ Μπελ.

 
Προβολή της ταινίας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στην Αθήνα
Προβλήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στον Κεραμεικό την Κυριακή 14/4 το ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία - Μια εναλλακτική λύση», την παραγωγή του οποίου έχουν από κοινού υποστηρίξει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και το Γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung, ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο ενημέρωσης αλλά και προώθησης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Η σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ Σοφία Παπαχρήστου ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να πάρει συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές της κοινωνικής οικονομίας, η οποία απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους/ες στην Ευρώπη, και αντιπροσωπεύει τον “τρίτο δρόμο”, τον τρίτο τομέα της οικονομίας. Προβάλει πολύτιμες εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για το πώς μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση σε ποικίλα παραγωγικά πεδία και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική οικονομία μπορεί να συμβάλει ως διέξοδος στην πολύπλευρη κρίση.
 
Συνάντηση με το Επιμελητήριο Χανίων
Με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Χανίων, Ιωάννη Μαργαρώνη, πρόεδρο, Χαιρετάκη Μιχάλη, β' αντιπρόεδρο,και Γιάννη Στριλιγκά, οικονομικό επόπτη, συναντήθηκαν στα Χανιά, ο Νίκος Χρυσόγελος και το στέλεχος των ΟΠ Χανίων Βαγγέλης Κατσανεβάκης, στις 4 Απριλίου, στο πλαίσιο περιοδείας το ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων στην Κρήτη. Συζητήθηκαν θέματα αναζωογόνησης της οικονομίας μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη οικονομία, η βιο-οικονομία καθώς και η κοινωνική οικονομία σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση και η καινοτομία.
 
Συνάντηση με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
Με τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Μπαρνιά Αντώνιο, Δασολόγο, Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης, Μιχελογιάννη Δημήτριο, Μέλος Δ.Σ., εκπρόσωπο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κι Αρνέλλο Ιωάννη, Μέλος Δ.Σ., εκπρόσωπο Μ.Κ.Ο. συναντήθηκαν ο Νίκος Χρυσόγελος και τα τοπικά στελέχη Φώτης Ποντικάκης, Βαγγέλης Κατσανεβάκης και Σεραφείμ Κανδύλας το Σάββατο 6 Απριλίου, στα Χανιά. Συζητήθηκαν τόσο θέματα που αφορούν που απασχολούν τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς όσο και γενικότερα θέματα σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φορείς διαχείρισης στον περιφερειακό σχεδιασμό και την προώθηση θέσεων απασχόλησης και βιώσιμων μορφών οικονομίας στις φυσικές προστατευόμενες περιοχές.
 
Συνάντηση με το νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου
Με τους εκπροσώπους του νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου, Γιώργο Ανουσάκη, πρόεδρο, Χαιρετάκη Μιχάλη, αντιπρόεδρο, Βερυκάκη Νικόλαο, Γεν. Γραμματέα, Πατεράκη Βαγγέλη, έφορο δημοσίων σχέσεων και Περαθωράκη Ιωάννη, αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα συναντήθηκαν στο Καστέλλι Κισάμου o Νίκος Χρυσόγελος και τα τοπικά στελέχη Μιχάλης Μπονατάκης, Γιώργος Τσέκος, Σεραφείμ Κανδύλας, την Παρασκευή 5 Απριλίου,. Τα μέλη του ΔΣ παρουσίασαν τις προτεραιότητες ενός συλλόγου στον οποίο δραστηριοποιούνται κατά βάση νέοι άνθρωποι. Συζητήθηκαν οι δημιουργικές πρωτοβουλίες του νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και του εθελοντισμού και του περιβάλλοντος. Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την διαθεσιμότητά του να βοηθήσει σε θέματα μεταφοράς καλών πρασκτικών για βιώσιμες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, προστασίας φυσικών περιοχών, αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου.
 
Συνάντηση με το Δήμαρχο Χανίων
Στη συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου και του Βαγγέλη Κατσανεβάκη, στελέχους των Οικολόγων Πράσινων Χανίων με τον Δήμαρχο Χανιών Σκουλάκη, το Σάββατο 6 Απριλίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, η κατάρρευση των οικονομικών της (και στα Χανιά), η ανάγκη αλλαγών στον Καλλικράτη αλλά και αναδιοργάνωσης της αυτοδιοίκησης ώστε να καλύψει το κενό που αφήνει η κατάρρευση του κεντρικού κράτους και η διάλυση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας.
 
Συνάντηση με τον Δήμο Κισάμου
Ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε, την Παρασκευή 5 Απριλίου, με τον Δήμο Κισάμου, με τον Δήμαρχο Κισάμου, Μυλωνάκη Γιώργη, τους Αντιδημάρχους Κουμάκη και Μουντάκη, τον Πρόεδρο του ΔΣ Πιτσιγαυδάκη Χαραλάμπη, τον επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης Κωστή Κουκουράκη, τον καθηγητή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βερναδάκη Νίκο κι άλλους κατοίκους Κισάμου. Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν από τους Οικολόγους Πράσινους Χανίων οι Μιχάλης Μπονατάκης, Σεραφείμ Κανδύλας και Γιώργος Τσέκος, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, ιδιαίτερα σε σχέση με την διακίνηση των προϊόντων τους ή την μεγάλη καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ από το κράτος προς τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και πρωτοβουλίες που μπορούν να παρθούν στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή (μεγάλο δίκτυο φυσικών περιοχών, ποιοτική αγροτική παραγωγή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δυνατότητα οικολογικού τουρισμού κα)...
 
Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων
Στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη του Νίκου Χρυσόγελου και των στελεχών του κόμματος στα Χανιά, Βαγγέλη Κατσανεβάκη και Σεραφείμ Κανδύλα, αντηλλάγησαν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το ξεκίνημά της η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τις αλλαγές που απαιτούνται τόσο στο θεσμικό επίπεδο όσο και στην οργάνωση της Περιφέρειας, τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της συμμετοχικής διαβούλευσης στην προετοιμασία των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση να δημιουργηθούν Γραφεία Περιβάλλοντος και στις 4 περιφερειακές ενότητες της Κρήτης.
 
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης
Κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο, ο Νίκος Χρυσόγελος συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, με τον οποίο συζήτησαν τόσο θέματα κοινωνικής οικονομίας και τοπικής οικονομίας όσο και της προετοιμασίας των περιφερειών για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για τις θέσεις που έχει υποστηρίξει για το πώς πρέπει να διαμορφωθούν τα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από συμμετοχικό τρόπο, με ουσιαστική συμμετοχή στο διάλογο των τοπικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης, ώστε να διαμορφωθεί από την περιφέρεια προς το κέντρο το σχέδιο που θα πρέπει να συμφωνήσει η χώρα με την Κομισιόν για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
 
Κέντρα υποδοχής στα νησιά τώρα!
Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια απέστειλε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος για την τεράστια καθυστέρηση, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, στη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου...
 
6 χρόνια από το Ναυάγιο του Sea Diamond
Έξι χρόνια συμπληρώθηκαν από τα ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Έξι χρόνια που κύλησαν ανάμεσα σε υποσχέσεις του Ελληνικού Κράτους και της Περιφέρειας, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συντασσόμαστε με τους κατοίκους και τους φορείς της Σαντορίνης στην προσπάθειά τους να μη ξεχαστεί το θέμα της ανέλκυσης του πλοίου, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον (όχι μόνο της Σαντορίνης). Από πλευράς μας θα επανέλθουμε με ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας να ενεργοποιηθεί ώστε να απομακρυνθεί ένα εγκαταλειμμένο απόβλητο που απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.
 
Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων: ένα μικρό γαλατικό χωριό - που αγωνίζεται να (επι)ζήσει
Ανοικτή επιστολή του Ν. Χρυσόγελου προς τον Υπουργό Υγείας για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων (γνωστό και ως πρώην Νομαρχιακό και, πριν περάσει στο ΕΣΥ, ως “Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εκκλησίας της Ελλάδος ή “Νοσοκομείο Παπάδων”) όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην περιοχή που κατοικεί και γνωρίζει πολύ καλά τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό ή επειδή κατανοεί την αγωνία των πολιτών της περιοχής για την τύχη του “Νοσοκομείου τους”. Αλλά και, διότι η περίπτωση του Νοσοκομείου αυτού έχει γενικότερο ενδιαφέρον.
 
Διαδραστικό εργαστήριο “Βία και ρατσισμός στο σχολείο και τη γειτονιά”
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη βία στα σχολεία και στη γειτονιά την οποία διοργάνωσε το "Δίκτυο Βιώσιμη Γειτονιά", το Σάββατο 13/04, στο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Αναλυτική παρουσίαση του θέματας μέσα από στοιχεία και εμπειρίες με μαθητές από εκατοντάδες σχολεία έκανε ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού. Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, γονείς, εκπαιδευτικοί, ειδικοί επιστήμονες και νέοι. Μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Μπατζάκη, Δημοσιογράφος / Εκπρόσωπος Τύπου του Worldwatch Institute Europe. Αποφασίστηκε να υπάρξει συνέχεια και στενότερη συνεργασία με υπάρχοντα δίκτυα και φορείς καθώς και να διοργανωθεί σύντομα ένα νέο σεμινάριο και ημερίδα με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των διαφορετικών παραγόντων στη γειτονιά και στο σχολείο που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.
 
Πασχαλινό Εργαστήρι Upcycling
Πρωτότυπο πασχαλινό εργαστήρι Upcycling διοργάνωσε το yiuco.com στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια το Σάββατο 13/04/2013. Ανακυκλώσαμε δημιουργικά τα σκουπίδια μας για να στολίσουμε τα Πασχαλινά μας. Κατασκευάσαμε διακοσμητικά για λαμπάδες και για το σπίτι καθώς και άλλες δημιουργίες με παλιά, χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια. Γνωρίσαμε από κοντά την πρακτική του Upcycling ως τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και είδαμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών μας. Παράλληλα με το εργαστήρι, πραγματοποιήθηκε έκθεση Upcycled αντικειμένων στον ίδιο χώρο.
 
"Ξαναζωντανεύει" η έκθεση φωτογραφίας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μεσόγειος, το κοινό μας σπίτι» το διάστημα 12 – 27 Απριλίου 2013, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφόρος Ιωνίας 315, Σταθμός Ηλεκτρικού Άνω Πατήσια). Η έκθεση περιλαμβάνει 50 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που αποτυπώνουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό τα πολλά, ετερόκλητα πρόσωπα της Μεσογείου, το δοκιμαζόμενο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της, την απαράμιλλη γοητεία των τοπίων της. Στα εγκαίνια της έκθεσης συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Στρατηγική μηδενικών αποβλήτων 2020
Ανάρτηση από το ιντερνετικό ειδησεογραφικό κανάλι της Κορινθίας korinthostv για το διεθνές συνεδρίο που διοργανώθηκε από 9 ευρωβουλευτές, ανάμεσά στους οποίους και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, και πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τη Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013. Δείτε το βίντεο της Ημερίδας.
 
Ποινικό αδίκημα η ρατσιστική ρητορική
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 9/4/2012
 
"Κοινωνική οικονομία" για διέξοδο από την κρίση
Δημοσίευμα της εφημερίδας των Χανίων "Χανιώτικα Νέα" σχετικά με την εκδήλωση-προβολή της ταινίας με τίτλο "Κοινωνική Οικονομία - Μια εναλλακτική λύση", η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στα Χανιά στις 4/4/2013
 
Ένα νοσοκομείο που προσπαθεί να επιζήσει
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου για το Γενικό νοσοκομείο Πατησίων.
 
Το περιβάλλον μέρος της λύσης στην κρίση
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο www.eklogika.gr στις 8/4/2013
 
Συνέντευξη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης
Συνένετευξη του Ν. Χρυσόγελου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εκπομπή Αντιρρήσεις που παρουσίασε η Κατερίνα Πολύζου στο τηλεοπτικό κανάλι Νέα Τηλεόραση Κρήτης στις 3/4/2013.
 
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι των Χανίων Τηλεόραση Κύδων
Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελου στην εκπομπή του Μανώλη Κονσολάκη "60 λεπτά" που παραχωρήθηκε στις 10/4/2013
 
Η επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων προκαλεί ενδιαφέρον αλλά και ιστορίες ...νοσηρής φαντασίας
Η πρόσκληση του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και επανεκκίνηση του με τη συμμετοχή ενεργών πολιτών βρίσκει σημαντική ανταπόκριση αλλά και δημιουργεί αντιδράσεις και ιστορίες ...νοσηρής φαντασίας. Απάντηση Νίκου Χρυσόγελου σε άρθρο που δημοσιεύθηκε με ψευδώνυμο στο tvxs που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι υπάρχει συνωμοσία του Ν. Χρυσόγελου και του Μ. Τρεμόπουλου για να πάνε οι ΟΠ στο ΠΑΣΟΚ και να βγει ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ πρόεδρος της Κομισιόν με την στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ...!!!
 
 
19
ΑΠΡ
Λαμία: Ομιλητής στην ανοιχτή συζήτηση “Βόρειος Ευβοϊκός – Μαλιακός: Απειλές και Προοπτικές" στη Λαμία. Περισσότερα εδώ.
 
19-20
ΑΠΡ
Βόλος - Αλμυρός: Συμμετοχή στις εκδηλώσεις και περιφερειακό συνέδριο που οργανώνει το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
22
ΑΠΡ
Βρυξέλλες, ώρα 18.30: Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για την κρίση στην Ελλάδα και προτάσεις διεξόδου. Σύντομη εισαγωγή από τον Νίκο Χρυσόγελο, τη Βούλα Τσέτση, γενική γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων και τον Χρήστου Δουλκερίδη, υπουργό στην κυβέρνηση των Βρυξελλών. Θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση και παρεμβάσεις συμμετεχόντων.
 
25
ΑΠΡ
Αθήνα, ώρα 20.00: Συμμετοχή σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου “Πράσινη Αυτοδιοίκηση” του Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής Κ. Διάκου στο "Σπίτι της Κύπρου".
 
26
ΑΠΡ
Πανεπιστήμιο Πειραιά, ώρα 10.00 - 17.00: Συνδιοργάνωση ημερίδας με την καθηγήτρια Φωτεινή Αστεράκη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά “Πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης". Ενότητα "Ελλάδα" με εκροσώπους από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών και το Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας. Ενότητα "Ευρώπη" με εκροσώπους από το European Youth Forum, τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές, το European Students’ Union, το Erasmus Student Network και την AEGEE-Europe. Εργαστήριο διαβούλευσης για πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης (διοργάνωση Φωτεινή Ασδεράκη & Νίκος Χρυσόγελος). Διαδραστικό εργαστήριο προσομοίωσης εξεύρεσης πόρων και συνεργειών (διοργάνωση Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας). Διαδραστικό εργαστήριο με ανάλυση μέσω ταινιών δίνοντας φωνή στους νέους στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη (διοργάνωση Βαλκάνια Πέρα από τα Σύνορα).
 
26
ΑΠΡ
Αθήνα, ώρα 18:00, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31: Χαιρετισμός στην τελετή έναρξης της 4ης Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, EuroPaS η οποία διοργανώνεται στις 26-29 Απριλίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Η εν λόγω προσομοίωση πραγματοποιείται σε φοιτητικό επίπεδο, κατά κύριο λόγο, με συμμετέχοντες/ουσες και μεταπτυχιακού επιπέδου, ο ρόλος των οποίων αφορά στην προσομοίωση της θέσης ενός/μιας Ευρωβουλευτή για τις ημέρες που διαρκεί το συνέδριο.
 
27
ΑΠΡ
Πειραιάς, Εμπορικό & Βιομηχανικό ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Λουδοβίκου 1, Πλατεία Οδησσού, ώρα 10.00-15.00: Διοργάνωση στρογγυλού τραπεζιού για τη βιομηχανική πολιτική στην εποχή της κρίσης. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας, συνδικάτων, επιμελητηρίων, πανεπιστημιακών και κοινωνικών φορέων.
 
27
ΑΠΡ
Άνω Πατήσια, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, ώρα 19.00: Προβολή του ντοκιμαντέρ “ΟΔΥΝΗ : Μικρές ιστορίες ανεργίας”, του Γιώργου Ζέρβα, διάρκειας 53’, παραγωγής 2009. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Ένα στοχαστικό "πορτρέτο" της οδύνης των ανέργων στην Ελλάδα σήμερα. Πώς νιώθουν τώρα; Τι σκέφτονται για το μέλλον; Για το παρελθόν; Για τους άλλους που εργάζονται; Ποιά είναι η σχέση τους με την οικογένειά τους; Με τους φίλους τους; Με τον κόσμο γύρω τους; Υπάρχει κάτι που τους παρηγορεί και τους κάνει να ελπίζουν;...
 
29-30
ΑΠΡ
Επίσκεψη με αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Μαυροβούνιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
 
8
MAH
Αθήνα, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων ώρα 12.00 – 15.00: Ενημερωτική εκδήλωση: Η Ιατρική χρήση της Κάνναβης στην Ευρώπη. Ώρα 18.00 – 21.30: Ενημερωτική εκδήλωση: «Βιομηχανική κάνναβη, μια οικολογική πρόταση».
 
9
MAH
Τεχνόπολη, Αμφιθέατρο 984, ώρα 14.00 – 19.30: Συμμετοχή σε ημερίδα: “Πολιτικές μείωσης της βλάβης, καλά παραδείγματα από την Ευρώπη και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης”.