04 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚEMΒΡΙΟΥ 2011

Το Ενημερωτικό Δελτίο του Δεκέμβρη 2011, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για το τι έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο τον μήνα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου.
Περιεχόμενα:
  1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
  4. Άρθρα – συνεντεύξεις - εκδόσεις
  5. Προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες
 
1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Υποκρισία Μπαρόζο για τους εξοπλισμούς

Έντονη ήταν η αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων στην απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, να απορρίψει ως «μη αποδεκτή» ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, για πιθανούς εκβιασμούς της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Εκβιασμούς οι οποίοι συνίστανται στο γεγονός ότι συνέδεαν την εκταμίευση της 6ης δόσης και τις γνωστές πιέσεις για την υπογραφή Σαμαρά, με την επαναβεβαίωση μυστικών συμφωνιών για μεγάλου ύψους παραγγελίες οπλικών συστημάτων προς τις πολεμικές τους βιομηχανίες. Σε γραπτή δήλωσή του ο Μ. Τρεμόπουλος χαρακτηρίζει την άρνηση του κ. Μπαρόζο «μνημείο υποκρισίας», τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να θεωρεί εκτός αρμοδιοτήτων της η Κομισιόν πληροφορίες για μεγάλης κλίμακας υπονόμευση της δημοσιονομικής προσπάθειας της Ελλάδας, όταν την ίδια στιγμή βάζει στο μικροσκόπιο και το τελευταίο ευρώ δημόσιων δαπανών, απαιτώντας από τους πολίτες όλο και πιο οδυνηρές θυσίες.
 
Δεν διαψεύδει τον εκβιασμό για τις εξοπλιστικές δαπάνες η Λαίδη Άστον

Το ζήτημα της εκβιαστικής εξαγοράς οπλικών συστημάτων αξίας 10 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την εκταμίευση της 6ης δόσης από την τρόικα, έθεσε με προφορική ερώτησή του προς τη Λαίδη Άστον στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο Μ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι την ώρα που οι κοινωνικές παροχές και τα εισοδήματα αντιμετωπίζουν τη μέγκενη των σκληρών μέτρων λιτότητας, οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας για το 2012 αυξάνονται κατά 18%, οι δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ 50%. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι πολυτέλεια!

Κίνδυνο διατρέχει η τοπική οικονομία στα ελληνικά νησιά από την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, επισημαίνει τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες και τονίζει ότι ειδικά για τα νησιά, με τα μοναδικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, χρειάζεται επιτέλους ένα συνεκτικό σχέδιο που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, θα στηρίξει την τοπική και εθνική οικονομία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνική συνοχή.
 
"Οφειλή προς το δημόσιο", η στρατιωτική θητεία;

Εκδικητικά συμπεριφέρεται η ελληνική πολιτεία απέναντι στους αντιρρησίες συνείδησης, βρίσκοντας ως πρόσχημα την οικονομική κρίση... Υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου προβλέπει για τις περιπτώσεις ανυποταξίας διοικητικό πρόστιμο 6.000 ευρώ χωρίς καν ακρόαση του ενδιαφερομένου, ποσό που οδηγεί σε προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο και είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από το μηνιαίο μισθό ενός νέου εργαζομένου. Σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζει προς την Κομισιόν ότι μεγάλο μέρος των ανυπότακτων στρατεύσιμων στην Ελλάδα αποτελεί επί της ουσίας αντιρρησίες συνείδησης, καθώς κύριο κίνητρό τους είναι η αντίθεση στις αξίες του στρατού.
 
Για καλλυντικά χωρίς πειράματα σε ζώα

Όχι στις παρατάσεις που ευνοούν τις επιχειρήσεις καλλυντικών που κάνουν δοκιμές σε ζώα, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες απαγορεύσεις λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να μην υπάρξει καταχρηστική παράταση των εξαιρέσεων που επιτρέπονται σήμερα και να ισχύσει από το 2013 πλήρης απαγόρευση διακίνησης καλλυντικών με ουσίες που έχουν δοκιμαστεί σε πειράματα σε ζώα. Μεγάλος αριθμός ζώων θυσιάζεται κάθε χρόνο, συχνά σε συνθήκες ακραίας βαρβαρότητας, για χάρη της βιομηχανίας καλλυντικών.
 
2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Εργαστήριο στο Ευρωκοινοβούλιο για την περιφερειακή ανάπτυξη

Εργαστήριο σχετικά με τα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα και την πολιτική συνοχής μετά το 2013 στην ΕΕ, διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στο εργαστήριο συμμετείχε αντιπροσωπία ανθρώπων της δημοσιογραφίας, της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, του κρατικού μηχανισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολλών άλλων τομέων, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
 
Επισημάνσεις σχετικά με το μέλλον των περιφερειακών αεροδρομίων

Σημαντικές επισημάνσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, σχετικά με το μέλλον των περιφερειακών αεροδρομίων και τις εναέριες υπηρεσίες εντός του χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχονται σε σχέδιο γνωμοδότησης της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης. Δείτε σε βίντεο την παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου.
 
Όριο οχτώ ωρών για τη μεταφορά ζώων

Σε επιστολή προς τους συναδέλφους του Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζήτησε να προσυπογράψουν τη σχετική Γραπτή Δήλωση 49/1011 που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συγκέντρωση υπογραφών στην οποία παρουσιάζει στους συναδέλφους του τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν κατά τη μεταφορά εκατομμυρίων ζώων σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων. Τεκμηριώνει όμως και το ότι με τη θέσπιση ορίου στην πρακτική των μεγάλης διάρκειας μεταφορών, επιτυγχάνεται κάτι ευρύτερο από την προστασία των ζώων: ενισχύεται η ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας, εξορθολογίζονται οι μεταφορές και το κλιματικό τους αποτύπωμα, βελτιώνεται η υγεία των ζώων και κατ' επέκταση προστατεύονται αποτελεσματικότερα οι καταναλωτές.
 
Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
 
3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις – παρεμβάσεις
 
Προωθώντας την πράσινη ατζέντα στα Βαλκάνια

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του δικτύου των Πράσινων Κομμάτων των Βαλκανικών Χωρών. Στην εναρκτήρια συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες Πράσινων Κομμάτων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Κροατία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Τουρκία. Η δικτύωση των Πράσινων των Βαλκανίων είχε ξεκινήσει στον απόηχο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με πρωτοβουλία των Ελλήνων Πράσινων και στη συνέχεια στηρίχτηκε στο πλαίσιο του "Διαλόγου Ανατολής - Δύσης" που προώθησαν τα Πράσινα κόμματα της Ευρώπης.
 
Στα Τίρανα ο Μ. Τρεμόπουλος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας- Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 8 και στις 9 Δεκεμβρίου. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία. Ήταν η τέταρτη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Αλβανίας στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής προσπάθειας σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας, η οποία διεκδικεί καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μ. Τρεμόπουλος είχε προσωπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
 
Απόφαση -κόλαφος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τη σκανδαλώδη οικοπεδοποίηση στην παραλία Κορινού

Ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε καταγγείλει την οικοπεδοποίηση τεράστιας έκτασης εντός προστατευόμενης περιοχής, στην παραλία Κορινού Πιερίας, με στόχο τη δημιουργία ολόκληρου οικισμού, αλλά η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη σχετική επερώτηση, περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά στη νομοθεσία με την οποία στήθηκε ο οικισμός, ακολουθώντας την προσφιλή παρελκυστική της τακτική. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που εξέτασαν την υπόθεση δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις της «Οικολογίας- Αλληλεγγύης» και ενημερώνουν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι η νομαρχιακή απόφαση εκδόθηκε αναρμοδίως και ότι η Περιφέρεια οφείλει να προβεί «άμεσα σε ενέργειες για την ανάκλησή της». Την υπόθεση συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μέλη της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», ώστε να αποτρέψουν τυχόν τετελεσμένα...
 
Κρίση στην Ευρώπη, τον κόσμο και την Ελλάδα: Πράσινες προτάσεις διεξόδου

Εκδήλωση για την κρίση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο πραγματοποιήθηκε ταπό τους Οικολόγους Πράσινους στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με τη συμμετοχή των Μ. Τρεμόπουλου, Νίκου Χρυσόγελου, Δημ. Φουτάκη. Οι ομιλητές δεν περιορίστηκαν στα αίτια δημιουργίας της κρίσης, αλλά έδωσαν και συγκεκριμένες προτάσεις πράσινων λύσεων. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Κορώνεια: τέρμα το Ταμείο Συνοχής, πάμε για ΕΣΠΑ!

Το σχέδιο σωτηρίας της λίμνης Κορώνειας απορρίφθηκε τελικά από το Ταμείο Συνοχής, που πλέον δε θα δώσει ούτε ευρώ από τα προβλεπόμενα κονδύλια (27 εκ. ευρώ) για την υλοποίησή του, επειδή διαπίστωσε σειρά παραλείψεων και καθυστερήσεων. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσουν ό,τι μπορούν τα μέλη της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, επανυποβάλουν το σχέδιο αυτή τη φορά στο ΕΣΠΑ, μπας και γλιτώσουν και τα τσουχτερά ευρωπαϊκά πρόστιμα, δεδομένου ότι η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση. Πρόκειται για έμμεση παραδοχή της αποτυχίας της διοίκησης Ψωμιάδη να αποκαταστήσει τη λίμνη. Υπάρχουν ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες των εμπλεκομένων, οι οποίες τώρα δεν αναζητούνται και στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τη διοίκηση Ψωμιάδη. Τα ζητήματα αυτά τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος και ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012 - 2014

Διαβάστε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Οικολογίας -Αλληλεγγύης, ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλου, στο Περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στις 19/12/2011
 
Πολιτική συζήτηση σε συνάντηση με δημοσιογράφους

Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε εορταστική συνάντηση με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.
«Για το PSI, δε θέλουμε να ενταχθούν τα νέα ομόλογα στο αγγλικό δίκαιο. Η ένταξη στο αγγλικό δίκαιο σημαίνει έμμεση υποθήκευση δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές και ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία στο μέλλον για επιπλέον "κούρεμα". Οι τράπεζες ζητούν επιτόκιο 7% - 8% εμείς πρέπει να ζητήσουμε 4%. Όσες πληροφορίες βγαίνουν αμφίβολης αξίας και δεν γνωρίζουμε τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από την ελλιπή ενημέρωση», επισήμανε. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο PSI, θα πρέπει να βρούμε χρήματα από την ΕΕ για να καλύψουμε τη διαφορά που περιμέναμε από το PSI, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τους όρους. Ποιος θα το κάνει; Η κυβέρνηση Παπαδήμου; Δεν έχει ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση». Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι δηλώσεις και για τα αντίποινα που μίλησε ο Γιλμάζ. Και για τον Εφραίμ, τόνισε ότι «συγκρατούμενοι με τον ηγούμενο Εφραίμ θα έπρεπε να είναι και πολιτικά στελέχη. Δυστυχώς, το άκαιρο σίριαλ με τη σύλληψη του Εφραίμ τις μέρες των Χριστουγέννων έδωσε την ευκαιρία στους εμπόρους της ορθοδοξίας και τους εθνολαϊκιστές να κάνουν και πάλι πολιτικές κολοτούμπες».
 
4. Άρθρα – συνεντεύξεις - εκδόσεις
 
Συνέντευξη στο κανάλι Europe-1

Συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Γεωργία Σαδανά στην εκπομπή του Europe-1 “Παρέμβαση”.
 
Θέλουμε μια Ευρώπη σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση με περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

Συνέντευξη στο περιοδικό Κ της εφημερίδας “Καθημερινή”
 
Στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος μετά από συνάντηση με δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη
 
Στην εφημερίδα “ο Λόγος της Πέλλας”

Η συνέντευξη δόθηκε στις Βρυξέλες για μια σειρά θέματα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ο Λόγος της Πέλλας στις 22/12/2011.
 
Η αλληλεγγύη δεν είναι ψυχοπονιά...

Συνέντευξη στον Γιώργο Ε. Χριστοφορίδη στον δικτυακό τόπο του newsbomb.gr.
 
Στον Τύπο

Δείτε πως παρουσίασε ο Τύπος την συνάντηση με δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
 
5. Προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες
 
8/1/12 - Συνεδρίαση του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων στην Αθήνα για τον προϋπολογισμό.

 
15/1/12 - Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Αθήνα.

 
19/1/12 - Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

 
21-22/1/12 - Εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στην Αθήνα.

Last modified on Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 11:49