02 Απριλίου 2012

Έγκριση παροχής 1,64 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για τη στήριξη ανέργων στον κατασκευαστικό κλάδο στην περιφέρεια της Βαλένθια, Ισπανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ισπανίας για την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση με την παροχή 1.642.030 ευρώ σε 513 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατασκευής κτιρίων στην περιφέρεια NUTSII της ComunidadValenciana. Είναι η πρώτη αίτηση που εξετάζεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012.
 
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) συστάθηκε για να παράσχει πρόσθετη στήριξη στους εργαζομένους που απολύονται ως αποτέλεσμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου και για να τους βοηθήσει να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
 
Ένα από τα κριτήρια για την αποτίμηση της Επιτροπή ήταν η αξιολόγηση της σύνδεσης ανάμεσα στις απολύσεις και τις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο ή την χρηματοπιστωτική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, οι ισπανικές αρχές υποστήριξαν ότι ο κατασκευαστικός τομέας έχει πληγεί βαρύτατα από την κρίση καθώς η χορήγηση δανείων στον κατασκευαστικό τομέα και σε μεμονωμένα άτομα έχει μειωθεί δραστικά, ενώ η ζήτηση για νέες κατοικίες έχει ελαττωθεί, λόγω του κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της έλλειψης ρευστότητας.
 
Η Επιτροπή, στο σχέδιό της για την ανάκαμψη της οικονομίας, αναγνωρίζει ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην ΕΕ αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση της ζήτησης λόγω της κρίσης. Τα διαθέσιμα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη σημαντική ύφεση του κατασκευαστικού τομέα, η οποία πλήττει την ΕΕ των 27 επί οκτώ συναπτά τρίμηνα (1ο τρίμηνο 2009 - 4ο τρίμηνο 2010), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της ελάττωσης των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα των κατοικιών.
 
Οι ισπανικές αρχές υποστήριξαν ότι το 2009, η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα στην Ισπανία ακολούθησε την ίδια αρνητική τάση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27. Ωστόσο, το 2010 και το πρώτο τρίμηνο του 2011, η αρνητική πορεία στον κατασκευαστικό τομέα της Ισπανίας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Άλλοι δείκτες, όπως ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ή ο αριθμός των κτιρίων των οποίων η ανέγερση έχει αρχίσει, παρέχουν επιπλέον αποδείξεις σχετικά με την πτώση της ζήτησης κτιρίων (σπιτιών) στην Ισπανία. Το 2009, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που χορηγήθηκαν στην Ισπανία μειώθηκε κατά 75,6 % και το 2010 κατά 82,8 % σε σύγκριση με το 2007, δηλ. το τελευταίο έτος πριν από την κρίση. Το 2009 ο αριθμός των υπό ανέγερση κτιρίων μειώθηκε κατά 52,2 % σε σύγκριση με το 2008 και κατά 76,7 % σε σύγκριση με το 2007.Οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν επίσης ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και ο αντίκτυπός της στον τομέα ήταν αδύνατον να είχαν προβλεφθεί.
 
Η αποτίμηση της Επιτροπής βασίστηκε επίσης σε περιγραφή της περιφέρειας και των ενδιαφερομένων αρχών και παραγόντων. Στην αίτηση που υπέβαλε στην Επιτροπή, η Ισπανία υπογραμμίζει ότι η ανεργία στην ComunidadValenciana αυξήθηκε το 2010 κατά 12,2% σε σύγκριση με το 2009 και κατά 309% σε σύγκριση με το 2007, πριν από την έναρξη της κρίσης. Το 2010, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στον κατασκευαστικό τομέα αντιστοιχούσαν στο 28,18% του συνόλου των απολύσεων στην περιφέρεια αυτήν, ενώ το 2007 αντιστοιχούσαν μόλις στο 6,3%.
 
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, η κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση στην πληττόμενη περιοχή φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητη, δεδομένου του αντίκτυπου της κρίσης σε παραδοσιακούς κλάδους όπως η υφαντουργία ή κλάδους οι οποίοι συνδέονται με τις κατασκευές, όπως ο κλάδος των κεραμικών ή ο κλάδος της κοπής, μορφοποίησης και τελικής επεξεργασίας λίθων, καθώς οι κλάδοι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιφέρειας. Έπειτα από τις απολύσεις στην ComunidadValenciana στους προαναφερθέντες κλάδους, η Ισπανία υπέβαλε αιτήσεις για χρηματοδοτικές συνεισφορές από το ΕΤΠ τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον Μάρτιο του 2010.
 
Η προς χρηματοδότηση συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της συμβατότητάς της με τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία, περιλαμβάνει μέτρα για την επανένταξη των 1138 εργαζομένων, που αποτελούν τον στόχο της ενίσχυσης, στην αγορά εργασίας. Αυτές οι εξατομικευμένες υπηρεσίες άρχισαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.
 
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, τα ακόλουθα είδη μέτρων συνδυάζονται όλα μεταξύ τους για να αποτελέσουν μια συντονισμένη δέσμη εξατομικευμένων υπηρεσιών που αποσκοπούν στην επανένταξη απολυμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας: καθοδήγηση, υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας, προώθηση της επιχειρηματικότητας, κατάρτιση, επανακατάρτιση και επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση επιμορφωτών, παρακολούθηση της ισότητας ευκαιριών, κίνητρα για συμμετοχή, συνδρομή στα έξοδα μετακίνησης και κίνητρα για επιχειρηματικότητα.
 
Όσον αφορά τα κριτήρια για την κινητοποίηση του ταμείου, οι ισπανικές αρχές στην αίτησή τους επιβεβαίωσαν ότι η χρηματοδοτική συνεισφορά από το ΕΤΠ δεν αντικαθιστά μέτρα που αποτελούν ευθύνη των επιχειρήσεων βάσει της νομοθεσίας των κρατών μελών ή των συλλογικών συμβάσεων· κατέδειξαν ότι οι ενέργειες παρέχουν ατομική στήριξη σε εργαζόμενους και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση εταιρειών ή τομέων και επιβεβαίωσαν ότι για τις ως άνω επιλέξιμες ενέργειες δεν χορηγείται ενίσχυση από άλλα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ.
 
Όσον αφορά τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου, η Ισπανία κοινοποίησε στην Επιτροπή ότι η διαχείριση και ο έλεγχος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους φορείς που διαχειρίζονται και ελέγχουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η Γενική Διεύθυνση ευρωπαϊκών έργων και πόρων, του Περιφερειακού Υπουργείου Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης της ComunidadValenciana θα είναι ο ενδιάμεσος φορέας για την αρχή διαχείρισης.
 
Υπενθυμίζει ότι το ΕΤΠ δημιουργήθηκε ως χωριστό ειδικό μέσο με δικούς του στόχους και προθεσμίες και ότι επομένως δικαιούται ιδιαίτερες πιστώσεις, ώστε να αποφεύγονται οι μεταφορές από άλλες θέσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι εις βάρος της επίτευξης των διαφόρων στόχων πολιτικής του ΕΤΠ.
 
Με βάση τη διοργανική συμφωνία επιτρέπεται η κινητοποίηση του ΕΤΠ εντός του ετησίου ανώτατου ορίου των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη πρόταση κινητοποίησης του Ταμείου που υποβάλλεται το 2012. Συνεπώς, μετά την αφαίρεση του ζητούμενου ποσού (1.642.030 ευρώ) από τις διαθέσιμες πιστώσεις, απομένει ποσό 498.357.970 ευρώ έως το τέλος του 2012.