16 Μαϊος 2011

Θετική αλλά καθυστερημένη η κύρωση της συμφωνίας για την προστασία των Πρεσπών

Σημαντικό γεγονός για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη αποτελεί η  έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο μετά από 15 μήνες της συμφωνίας για δημιουργία της πρώτης διακρατικής προστατευόμενης περιοχής στη Νοτιανατολική Ευρώπη, στις λίμνες των Πρεσπών.  

Η συμφωνία αυτή, με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το αποκορύφωμα της διαδικασίας που ξεκίνησε το 2000 μεταξύ των τριών χωρών της περιοχής (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία) και δείχνει το δρόμο για τη

βιώσιμη ευημερία σε πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Είναι κρίμα, όμως, που πέρασαν ήδη 15 πολύτιμοι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι να ψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα χρειαστούν και άλλοι 2 για την τελική έγκριση από το Συμβούλιο. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έπρεπε να είναι πιο αποτελεσματικοί. Προσδοκούμε ότι με την ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συνεργασία αυτή θα ευδοκιμήσει, προστατεύοντας αποτελεσματικά τη βιοποικιλότητα σε έναν από τους πιο πολύτιμους υγροτόπους της Ευρώπης ενώ προωθεί τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.

Όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος μετά την ψηφοφορία, «Πρόκειται για καθυστερημένο αλλά θετικό βήμα. Στα θέματα του περιβάλλοντος οι άμεσοι γείτονες είναι και αναγκαστικοί συνεργάτες, στοιχείο που κάνει τη συμφωνία αυτή ιδιαίτερα σημαντική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσβλέπουμε τώρα σε ταχύτερη διαδικασία έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των τριών χωρών, ώστε να αποκτήσει η συμφωνία νομική ισχύ και να αρχίσουν να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος οι θεσμοί που προβλέπει. Ελπίζουμε τέλος ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει σταθμό στην εξέλιξη της συνεργασίας των τριών χωρών, με περισσότερες δράσεις που θα φέρουν εγγύτερα τους ανθρώπους και από τις τρεις πλευρές των συνόρων».

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 00:35