08 Σεπτεμβρίου 2010

Κον-Μπεντίτ: «Απών Πρόεδρος» ο Μπαρόζο

  • Νέα αναφορά και στους ελληνικούς εξοπλισμούς ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» των δημοσιονομικών προβλημάτων

«Απόντα Πρόεδρο» χαρακτήρισε τον Μπαρόζο ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, συν-πρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στην τοποθέτησή του ύστερα από την «Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης» που έδωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ

"Η πραγματική κατάσταση της Ένωσης είναι μία κατά την οποία οι πολιτικοί των κρατών-μελών όλο και περισσότερο επιδιώκουν να θέτουν τα στενά συμφέροντα τους μπροστά από κάθε κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, είτε όσον αφορά την οικονομική κακοδιαχείριση στα κράτη μέλη είτε την ανοικτή καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων όπως ορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένας πρόεδρος ο οποίος θα υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρώπης, ένας πρόεδρος ο οποίος δεν φοβάται να σταθεί απέναντι σε κράτη μέλη της ΕΕ όποτε αγνοούν τα δικαιώματα αυτά ή δρουν κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει έναν απόντα πρόεδρο.

"Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Μπαρόζο φαίνεται να μην έχει όραμα για την Ευρώπη. Αντ 'αυτού, ασχολείται με το να κατευνάσει και να ευχαριστήσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Στην ομιλία του παρέλειψε να μνημονεύσει την επείγουσα ανάγκη να επανεφεύρουμε το οικονομικό μοντέλο μας, όπως ακριβώς παρέλειψε να αναφέρει τον ρόλο της ΕΕ στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το κλίμα του ΟΗΕ. Φοβάται να επικρίνει ρητά τη Γαλλία για τις ξεκάθαρες και άσχημες διακρίσεις εναντίον των Ρομά, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Εξακολουθεί να αγνοεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο σε σχέση με τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας: τον τεράστιο και περιττό στρατιωτικό προϋπολογισμό της. Παρά την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης επί τριάντα λεπτά, παραμένουμε  χωρίς κάποια σαφή εικόνα για το πώς ο Πρόεδρος της Επιτροπής σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. "

 

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 01:18