06 Ιουλίου 2013

Ψήφισμα για εξαγωγές όπλων: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτυχε να πιέσει το Συμβούλιο για αυστηρότερο έλεγχο στην εξαγωγή όπλων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε ένα ψήφισμα σχετικά με την κοινή θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξαγωγές όπλων. Η πρόταση των συντηρητικών και των φιλελευθέρων κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία, εξαιτίας της μεταστροφής των φιλελευθέρων, που ενώ είχαν υπερψηφίσει κάποιες από τις τροπολογίες των πράσινων, στην τελική ψηφοφορία του ψηφίσματος που είχαν στηρίξει οι Πράσινοι, το καταψήφισαν και στήριξαν διαφορετικό σχέδιο που είχαν υποστηρίξει οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι Πράσινοι είναι πολύ απογοητευμένοι με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, καθώς δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει το καθεστώς εξαγωγής όπλων στην ΕΕ. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ ευρωβουλευτών που δίνουν προτεραιότητα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Το αρχικό ψήφισμα συνυπέγραφε και ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

 Η Πράσινη ευρωβουλευτής Tarja Cronberg, εκπρόσωπος για την ασφάλεια και την άμυνα δήλωσε:

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, καθώς δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει το καθεστώς εξαγωγής όπλων στην ΕΕ. Δυστυχώς, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ ευρωβουλευτών που δίνουν προτεραιότητα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας.

 

Η υιοθέτηση αυτού του πολύ συντηρητικού ψηφίσματος σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποτύχει πλήρως να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο και να διασφαλίσει περαιτέρω τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ή να εξασφαλίσει αυστηρότερα μέτρα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορά τις εξαγωγές των όπλων.

 

Το ψήφισμα είναι σκανδαλωδώς αδύναμo για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αρχή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν αποφασίζεται το πού οι Ευρωπαϊκοί εξοππλισμοί μπορούν να εξαχθούν υπήρξε η βασική προστιθέμενη αξία της κοινής θέσης της ΕΕ.

 

Δυστυχώς, το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα από τη συντηρητική-φιλελεύθερη πλειοψηφία είναι λιγότερο προοδευτικό από τη θέση πολλών από τα κράτη μέλη μας που σήμερα προσπαθούν να βελτιώσουν την κοινή θέση.

 

«Λυπάμαι που οι φιλελεύθεροι δεν υποστήριξαν το προοδευτικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές. Μέχρι πρόσφατα, οι φιλελεύθεροι είχαν δείξει κατανόηση των ανησυχιών μας για τις εξαγωγές όπλων της ΕΕ και η ξαφνική συμμαχία τους με τους συντηρητικούς ήταν πολύ επιζήμια

Last modified on Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 20:15