16 Ιουνίου 2013

Θυμίζει πραξικόπημα

Οι διαμαρτυρίες για το κλείσιμο της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης συνεχίζονται.

Συνέντευξη που έδωσε η Ρεβέκα Χάρμς και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Taz του Βερολίνου

 

Taz: Κυρία Χάρμς, γιατί ήρθατε στις εγκαταστάσεις που έχουν κατληφθεί από τους υπαλλήλους του ελληνικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ;

Rebecca Harms: Έχω ακούσει πριν από δύο ημέρες ότι το κρατικό ραδιόφωνο έχει κλείσει και ότι οι αστυνομικοί στάλθηκαν στο κεντρικό κτίριο για να κλείσουν τις συχνότητες. Ήμουν πραγματικά σοκαρισμένη. Αστυνομικοί οι οποίοι σταματούν την λειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού αφήνουν το μυαλό να οδηγηθεί στην υποψία ενός πραξικοπήματος. θέλησα να κάνω την επίσκεψή μου να Ελλάδα για να δώ πως αναδιοργανώνεται, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν δείχνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αλλά αντίθετα ότι βυθίζεται περισσότερο στην πολιτική κρίση.


Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τους ανθρώπους που συναντήσατε εδώ;

Προφανώς, είναι τόσο αντιδημοκρατική η απόφαση  της κυβέρνησης Σαμαρά που έχει προκαλέσει μια πολύ μεγάλη αντίδραση. Οι υπάλληλοι των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων που καταργήθηκαν σε μια νύχτα, υποστηρίζονται και από το προσωπικό των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Καταφέρνουν να κρατούν σε λειτουργία την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση και κάτω από περιπετειώδεις συνθήκες να μεταδίδουν πρόγραμμα. Μπορούμε να πούμε κατα κάποιν τρόπο ότι  αυτό είναι το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιοφωνικό που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη. Τέλειο! Όπως και το ότι πολλοί άνθρωποι έλκονται από το πρόγραμμα που εκπέμπεται και δείχνουν ότι θεωρούν την απόφαση του Σαμαρά παράλογη. Γι' αυτό δεν γίνεταιι αποδεκτή και θα πολεμήσουμε, συνεχίσουν την λειτουργία τους τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

 

Θα είναι σε θέση ο Σαμαράς να κρατηθεί στην κυβέρνηση;

Ίσως η κατάσταση ήδη έχει ξεφύγει, και να υπάρξουν νέες εκλογές. Νομίζω πάντως ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη αναγκη  μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Αλλά ο "απότομος θάνατος" δεν έχει καμία σχέση με τη μεταρρύθμιση. Οι μεταδόσεις του προγράμματος πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι αμέσως. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να αποδείξει θεωρεί πως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι μια σημαντική βάση για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας.

 

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν στην Ελλάδα;

Με αφορμή την αναδιαμόρφωση των όρων λειτουργίας της δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, πρέπει να τεθούν και σαφείς κανόνες για την λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο τρόπος με τον οποίο οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες έχουν οργανώσει την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να ξεπεραστεί. Θα ήθελα να ελπίζω ότι τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά οργανώνοντας τις αλλαγές που απαιτούνται μαζί με τους δημοσιογράφους, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, το κοινοβούλιο και τη αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης ως ένα κρίσιμο βήμα για τη δημοκρατία.

 

 

Πώς μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανταποκριθεί στα γεγονότα στην Ελλάδα;

Αν υπήρχε μια Επιτροπή στην Κοπεγχάγη, η οποία θά έλεγχε  κατά πόσο εφαρμόζονται τα κριτήρια της ΕΕ στα κράτη μέλη    ώστε να λειτουργούν οι δημοκρατικές δομές και το κράτος δικαίου, η Ελλάδα θα ήταν μια περίπτωση μελέτης για μια τέτοια επιτροπή. Στην υπάρχουσα κατάσταση και όπως συνέβει στην Ουγγαρία ή κατ 'επανάληψη στην Ιταλία είναι σαφές ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε ένα ενιαίο και δημοκρατικό μοντέλο, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες μας ως Ευρώπη.

 

 

Rebecca Harms Η 56χρονη γερμανίδα ευρωβουλευτής είναι αρχιτέκτονας τοπίου και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Από το 2004 εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2010 είναι μαζί με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίντ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φωτογραφία: AP

 

 

__________________________

Η συνέντευξη στο πρωτότυπο βρίσκεται εδώ: http://www.taz.de

Last modified on Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 12:21