15 Νοέμβριος 2012

Πράσινο Μάτι στην προσπάθεια της ΕΕ για το κλίμα

 

 

Οι προτάσεις της Επιτροπής αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν πλήρως την κλιματική ζημία των βιοκαυσίμων
 
 
Οι έμμεσες επιπτώσεις της παραγωγής βιοκαυσίμων στην προμήθεια και στις τιμές των τροφίμων και στην κλιματική αλλαγή ήταν υπό συζήτηση για κάποιο καιρό. Στα μέσα Οκτωβρίου η Επιτροπή παρουσίασε μια πολυαναμενόμενη πρόταση για την προσαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. σχετικά με τα βιοκαύσιμα ώστε να λαμβάνει υπόψη τις καθ' υπέρβαση εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την έμμεση αλλαγή χρήσης γης. Οι Πράσινοι καλωσόρισαν το ανώτατο όριο 5% για τη χρήση των τροφίμων από καλλιέργειες με βάση τα βιοκαύσιμα, αλλά αποδοκίμασαν το ότι η Επιτροπή παρέλειψε να εισάγει την έμμεση αλλαγή χρήσης γης σε άλλες ισχύουσες νομοθεσίες, αποτυγχάνοντας έτσι να αντιμετωπίσει πλήρως τον καταστροφικό κλιματικό αντίκτυπο. Η ζήτηση βιοκαυσίμων στην Ευρώπη θα μπορούσε να συνεχίσει να επιταχύνει την καταστροφή των τροπικών δασών.

 

Ο Προϋπολογισμός του 2013 της Ε.Ε. και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο: η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει πραγματικό όραμα και μια σαφή στρατηγική εξόδου από την κρίση

 

Κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου οι βουλευτές ψήφισαν για τη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά τόσο με τον Προϋπολογισμό του 2013 της Ε.Ε. και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020. Οι Πράσινοι τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να δείξει ότι έχει πραγματικά ένα μακροπρόθεσμο όραμα και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει αποτελεσματικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να κάνουμε απλά περικοπές, όπως ζήτησε το Συμβούλιο, δεν θα μας οδηγήσει έξω από την τρέχουσα κρίση και τους κινδύνους που κάνουν τη ζωή ακόμα δυσκολότερη για πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ένωση.

 

Για να γίνει η μετάβαση σε μια πραγματικότητα πράσινης οικονομίας, να τονωθεί η δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και να προστατευτούν οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι μας, η ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία έχει συμβουλέψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει τη χορήγηση ενός κατάλληλου επιπέδου πόρων για έρευνα και ανάπτυξη, διαρθρωτικά ταμεία και άλλα μέτρα αναζωογόνησης της οικονομίας. Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ομάδα έχει επίσης ζητήσει τη θέσπιση ενός ουσιαστικού συστήματος ιδίων πόρων για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. έτσι ώστε να σταματήσουν τα επιζήμια ετήσια παζάρια και η σπατάλη μεγάλων ποσών χρημάτων φορολογουμένων για πυρηνικά και άλλα προγράμματα που απειλούν τις ζωές και το τοπικό περιβάλλον των πολιτών της. Σε μια εποχή κρίσης και σοβαρών δυσκολιών για πολλούς ευρωπαίους πολίτες, είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της και να δείξει ότι έχει πραγματικά ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο όραμα για το μέλλον της. Διαβάστε περισσότερα.
 

Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν: Ένα εγερτήριο κάλεσμα, σίγουρα όχι μια επιχειρηματική ευκαιρία!

 


Από αυτό το καλοκαίρι, το άνευ προηγουμένου λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής κερδίζει περισσότερη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το κοινό, χάρη στην μεγάλη προσπάθεια ενός μεγάλου αριθμού εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να τραβήξουν την προσοχή των πολιτικών σε όλη την υδρόγειο. Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν καταστροφικές συνέπειες που σαφώς υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια πολύ εύθραυστη και ευάλωτη περιοχή όπως η Αρκτική.
 

Τον περασμένο μήνα, τα Μέλη της επιτροπής Ενέργειας ψήφισαν σχετικά με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την υπεράκτια εξερεύνηση. Μαζί με τα αιτήματά τους για ασφάλεια και πρότυπα του υψηλότερου επιπέδου, και πλήρη ευθύνη για κάθε περιβαλλοντική ζημιά, μέσω της υποχρεωτικής χρηματοοικονομικής ασφάλειας των φορέων εκμετάλλευσης, οι Πράσινοι ζήτησαν την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας στην Αρκτική. Δυστυχώς, αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, η οποία προφανώς δεν κατάλαβε ότι το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική είναι ένα σοβαρό εγερτήριο κάλεσμα για περισσότερη και γρηγορότερη δράση για την προστασία του κλίματός μας και ότι σίγουρα δεν είναι ένα νέο Ελντοράντο για την ανάπτυξη βρώμικων επιχειρήσεων, που είναι - πολύ ειρωνικά! - ο λόγος που η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνεται και κατά συνέπεια οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική θάλασσα... Διαβάστε περισσότερα.

 

Ε.Ε.: Η Ανατολή και η Δύση διχασμένες σχετικά με τον "καυτό αέρα" 


Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις επόμενες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στην Ντόχα, η Ε.Ε. για άλλη μια φορά απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το πλεόνασμα των δικαιωμάτων – που επίσημα ονομάζονται Καταλογισμένες Ποσοτικές Μονάδες και αναφέρονται δυσφημιστικά ως "καυτός αέρας" που συσσωρεύεται από τα Κράτη Μέλη της Ανατολικής Ευρώπης – με την Πολωνία να αντιτίθεται σε κάθε πιο φιλόδοξη προσπάθεια για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτή η έλλειψη προόδου θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την Ε.Ε., αλλά και για το σύνολο των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την δεύτερη περίοδο δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, του οποίου η πρώτη φάση λήγει στο τέλος του έτους... Διαβάστε περισσότερα.
 


ΣΥΝΟΨΗ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ο τυφώνας Sandy δείχνει την αναγκαιότητα ισχυρής στρατηγικής και δράσης για το κλίμα


 
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει επηρεαστεί από τις συνεχείς βροχές και τους βίαιους ανέμους του τυφώνα Sandy τις τελευταίες 8 ημέρες. Αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστίασαν ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της μαζικής καταιγίδας στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, άλλες έξι χώρες της Καραϊβικής επλήγησαν. Σε κάθε περιοχή που χτυπήθηκε από τον τυφώνα, οι άνθρωποι κλήθηκαν να μετακινηθούν ή απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα εδάφη. Αλλά οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι υπέφεραν περισσότερο από τον τυφώνα, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές πολιτείες. Οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν σήμερα μια στεγαστική κρίση μαζί με ελλείψεις ενέργειας και καυσίμων. Στην Αϊτή, όπου η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής μπορεί να είναι περίπλοκη, οι κίνδυνοι από επιδημίες χολέρας είναι υψηλοί. Η καταστροφή των καλλιεργειών τροφίμων θα επηρεάσουν επίσης σοβαρά τους αγρότες από χώρες που ήδη πλήττονται από την επισιτιστική ανασφάλεια. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Oxfam International έχουν ήδη ετοιμάσει εκστρατείες και δράσεις.
 

Δυστυχώς, η δραματική αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι πλέον πραγματικότητα. Αν και οι πλουσιότερες περιοχές όπως η Νέα Υόρκη έχουν μια ισχυρή στρατηγική για το κλίμα, αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για τις περισσότερες γειτονικές χώρες της περιοχής. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πιεστική η ανάγκη για έξυπνες δράσεις και μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 

 

Η Νότια Κορέα θα είναι η έδρα του νέου Πράσινου Ταμείου του ΟΗΕ για το Κλίμα 

 

Το νέο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ, το οποίο θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, θα έχει την έδρα του στο Songdo, Νότια Κορέα. Η Γερμανία, το Μεξικό, η Ναμίμπια, η Πολωνία και η Ελβετία είχαν επίσης προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει την έδρα του.
 

Το 2009, οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καύσωνες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Ωστόσο, αν και οι διεθνείς ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και την έδρα, δεν κατάφεραν να λάβουν μια ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με το πώς θα συγκεντρώσουν τα χρήματα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές...

 

Ο πλανήτης καθ’ οδόν για έξι βαθμούς υπερθέρμανσης αν δεν μειωθεί δραστικά ο άνθρακας

  


Νέα έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία συμβούλων PwC διαπιστώνει ότι απαιτείται 5,1 % ετήσια μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ανά μονάδα του ΑΕΠ έως το 2050, για να αποφύγει ο πλανήτης μας τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και να επιτευχθεί ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος του περιορισμού της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας σε μόλις δύο βαθμούς πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προήλθαν από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Ινδονησία και την Τουρκία.
 

 

Last modified on Παρασκευή, 16 Νοέμβριος 2012 21:21