15 Ιουνίου 2012

Οι Πράσινοι για το Schengen και τους έλεγχους συνόρων: Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε Ευρωπαικό επίπεδο

Απαράδεκτη η απόπειρα του Συμβουλίου για αποκλεισμό του Ευρωκοινοβουλίου από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων

 

 

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ψήφισε πάνω σε δύο καίρια νομοθετικά ζητήματα που σχετίζονται με το απαλλαγμένο συνόρων σύστημα Schengen. Το πρώτο αφορά στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων (έκθεση Weber) και το δεύτερο την αξιολόγηση του  Schengen(έκθεσηCoehlο). Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ακολούθησαν τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών για το Σένγκεν. Και οι δύο εκθέσεις υπερψηφίστηκαν (47 υπέρ της έκθεσης Weber  και 44 υπέρ της έκθεσης Coehlo με 5 κατά).

 

Σχολιάζοντας το βασικό αποτέλεσμα των ψηφοφοριών και των συνεπειών τους, η εκπόσωπος της Ομάδας των Πράσινων/Ελεύθερης Συμμαχίας για ζητήματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Tatjana Ždanoka, δήλωσε:

 

«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στέλνει ένα μπερδεμένο μήνυμα για το Schengenκαι αποτυγχάνει στο να αντικρούσει πειστικά τις κινήσεις του Συμβουλίου των Υπουργών να αποδυναμώσουν το απαλλαγμένο συνόρων σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Στην έκθεση Weber για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, οι ευρωβουλευτές δεν υποστήριξαν τελικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε όλες οι αποφάσεις για την επαναφορά συνόρων να λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Αντίθετα, μόνο μερικές περιπτώσεις θα λαμβάνονται έτσι (1). Σχολιάζοντας αυτό το κρίσιμο σημείο, η Tatjana Ždanoka είπε:

 

«Δυστυχώς η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν ήταν διατεθειμένη να στηρίξει μια ξεκάθαρη προσέγγιση ευρωπαϊκού επιπέδου πάνω στο ζήτημα της επαναφοράς συνοριακών ελέγχων. Δεδομένης της διεθνικής φύσης του απαλλαγμένου συνόρων συστήματος Schengenείναι λογικό και θεμελιώδες οι αποφάσεις για επαναφορά συνοριακών ελέγχων να υπόκεινται σε έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην αφήνονται στις συχνά στενόμυαλες, εθνικές ιδιοτροπίες των κρατών μελών. Ενώ η Επιτροπή δεν ενέκρινε την αμιγώς εθνική προσέγγιση στους συνοριακούς ελέγχους που επιδιώχθηκε από το Συμβούλιο, δυστυχώς η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν στήριξε την αμιγώς ευρωπαϊκή προσέγγιση, πράγμα που οι Πράσινοι θεωρούν ότι είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα του συστήματος».

 

Στην έκθεση για την αξιολόγηση του Schengen(έκθεση Coehlo) οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για να εγγυηθούν ότι η εφαρμογή του Schengenθα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τη διαμάχη με το Συμβούλιο των Υπουργών, οι ευρωβουλευτές επέπληξαν το Συμβούλιο για την προσπάθειά του να αλλάξει τη νομική βάση των νομοθετικών προτάσεων ώστε να αποκλειστεί το Ευρωκοινοβούλιο από τη διαδικασία. Σχολιάζοντας αυτή την ψηφοφορία η Tatjana Ždanoka δήλωσε:

 

«Είναι σημαντικό ότι οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για να στηρίξουν προτάσεις από την Επιτροπή που εξασφαλίζουν ότι η αξιολόγηση του Schengenστα κράτη μέλη γίνεται από την Επιτροπή. Η εφαρμογή του Schengenστα μέλη του έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επομένως πρέπει να υπόκειται σε αξιολόγηση σε αυτό το επίπεδο. Η δόλια τακτική του Συμβουλίου να αλλάξει τη νομική βάση, σε αυτούς τους κανόνες είναι σκανδαλώδης και νομικά αμφισβητήσιμη. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο που υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συζήτηση σήμερα, οι ευρωβουλευτές έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν μετωπικά το Συμβούλιο αν δεν υποχωρήσει στις επιδιώξεις του. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι ισχυρό στην υπεράσπιση του Schengenκαι της ευρωπαϊκής δημοκρατικής διαδικασίας».   

 

(1) Σε περιπτώσεις που κράτη μέλη επιθυμούν να επαναφέρουν συνοριακούς ελέγχους γιατί θεωρούν ότι υπάρχει απειλή για την εσωτερική ασφάλεια του κράτους μέλους, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε περιπτώσεις  που κράτη μέλη επιθυμούν να επαναφέρουν συνοριακούς ελέγχους γιατί εκτιμούν ότι ένα γειτονικό κράτος μέλος δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του ως προς Schengen(πχ ως προς την ασφάλεια των συνόρων του), οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαικό επίπεδο.