16 Μαϊος 2012

To Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αντιδρά στις δηλώσεις Μπαρόζο

To Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε πως η Ελλάδα οφείλει «να υπακούσει ή να κατέβει από το τρένο του ευρώ».

 

«Το τελεσίγραφο Μπαρόζο αποτελεί μια αναποτελεσματική αλλαζονική δήλωση», είπε η συμπρόεδρος του ΕΠΚ Monica Frassoni μιλώντας από το 16ο Συμβούλιο των Ευρωπαϊων Πράσινων στην Κοπεγχάγη. «Δεν είναι δυνατόν η μόνη απάντηση του προέδρου της Επιτροπής προς του έλληνες πολίτες και ψηφοφόρους να είναι η απειλή αποβολής από την Ευρωζώνη. Η απειλή αυτή συνιστά μια πράξη αλλαζονείας απέναντι στους έλληνες ψηφοφόρους».

 

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να υπενθυμίσουν στους Έλληνες τις υποχρεώσεις τους, ανοίγοντας όμως παράλληλα μια ευρωπαϊκή προοπτική στη βάση της αλληλεγγύης προς μια διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο. Η στάση του Μπαρόζο μπορεί μόνο να καλλιεργήσει εντονότερα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα και περαιτέρω επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης».

 

Κορυφαίες προσωπικότητες της ΕΕ επεσήμαναν πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη εάν δεν κατορθώσει να τηρήσει τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι ευρωπαίοι πιστωτές. Η τρέχουσα πολιτική κρίση που ξεδιπλώνεται στην Αθήνα καθιστά αυτό το σενάριο εξαιρετικά πιθανό.

 

«Θα πρέπει να σταθούμε από κοινού ενάντια στην διάβρωση της ελπίδας, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού και να δείξουμε πως υπάρχει και άλλη οδός. Να στείλουμε ένα επείγον μήνυμα αλληλεγγύης σχετικά με τη διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών πόρων για την Ελλάδα, οι οποίοι να στραφούν προς την στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας και την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.

 

Περισσότερο δε επείγουσα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου και η αναθεώρηση της αναδιανομής του βάρους των μέτρων στην βάση της κοινωνικής ισότητας, κάτι που δε συμβαίνει αυτή την στιγμή».

 

Η ανεργία στην Ελλάδα αγγίζει σχεδόν το 21% ενώ η ανεργία στους νέους φτάνει στο διπλάσιο. Καταγράφεται αύξηση 25% των αστέγων κατά την τελευταία τριετία. Περίπου το 28% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Από την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης, οι Πράσινοι πιέζουν για ενισχυμένα επίπεδα οικονομικής αλληλεγγύης προς ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με έμφαση στην Ελλάδα, προωθώντας ένα σύστημα Ευρωομολόγων, ανακεφαλαιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών, ενδυνάμωσης του EFSF και μείωσης του ελληνικού χρέους σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Last modified on Κυριακή, 20 Μαϊος 2012 16:56