10 Μαϊος 2011

Πυρηνικά στην Ευρώπη: Όχι τεστ-μαϊμού, κύριε Oettinger!

Διεθνής διαδικτυακή εκστρατεία υπογραφών από τους Ευρωπαίους Πράσινους

Εκστρατεία υπογραφών στο διαδίκτυο κατά των προσχηματικών προδιαγραφών που σχεδιάζει η Κομισιόν για τις δοκιμές αντοχής (stress tests) των πυρηνικών αντιδραστήρων, ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

Η εκστρατεία έρχεται συμπληρωματικά με την απαίτηση να κλείσουν άμεσα οι πιο επικίνδυνοι αντιδραστήρες, στις περιπτώσεις όπου οι κίνδυνοι είναι εκ των προτέρων δεδομένοι και δε χρειάζονται δοκιμές για να

τεκμηριωθούν.

 

Για τις δοκιμές οι Πράσινοι ανησυχούν ότι, αν προχωρήσουν όπως σχεδιάζεται, θα χρησιμεύσουν μόνο ως άλλοθι για να συνεχίσουν οι εταιρίες των πυρηνικών σταθμών τις δραστηριότητές τους όπως μέχρι σήμερα. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία:

  • Η Κομισιόν δε θα εξετάσει καν το ρίσκο από πρόσκρουση αεροπλάνου, ή τρομοκρατικές επιθέσεις.
  • Κίνδυνοι από ανθρώπινο λάθος αποκλείονται επίσης από τους ελέγχους.
  • Εγγενείς κίνδυνοι των αντιδραστήρων, δεν θα ληφθούν ούτε αυτοί υπόψη.
  • Στους ελέγχους, οι σταθμοί δεν θα συγκριθούν με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές.

Με τα δεδομένα αυτά, οι Πράσινοι ξεκίνησαν εκστρατεία υπογραφών πίεσης προς τον Επίτροπο για την Ενέργεια Günther Oettinger (Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης), ζητώντας από τους πολίτες όλων των χωρών να υπογράψουν στη διεύθυνση http://www.nofaketest.eu/ επιστολή που απαιτεί πλήρεις και διαφανείς ελέγχους για όλους τους υπαρκτούς κινδύνους, με τις αυστηρότερες απαιτήσεις ασφαλείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποφάσισαν να στηρίξουν και στη χώρα μας την εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε από την ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών και τους Γερμανούς και Αυστριακούς Πράσινους. Καλούν λοιπόν κάθε πολίτη να στείλει διαδικτυακά τη δική του επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο από το http://www.nofaketest.eu/ και να προωθήσει τη σχετική ενημέρωση όσο ευρύτερα μπορεί.

ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης για την καμπάνια)

Διαδικτυακή διαμαρτυρία για ουσιαστικές δοκιμές αντοχής (stress tests) για τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη.

Στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Günther Oettinger ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα ζητούσε αυστηρές δοκιμές αντοχής (stress tests) για όλους τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποδεικνύεται όμως τώρα ότι η εξαγγελία αυτή ήταν ψεύτικη. Τα προσχέδια της απόφασης δείχνουν ότι οι δοκιμές αυτές απέχουν πολύ από μια αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν εξετάζεται καν το ρίσκο από πρόσκρουση αεροπλάνου, τρομοκρατικές επιθέσεις και ανθρώπινο λάθος, τη στιγμή που είναι ευρέως γνωστό πως αυτοί συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο άμεσων κινδύνων για πυρηνικούς σταθμούς.

Εγγενείς κίνδυνοι των αντιδραστήρων, δεν θα ληφθούν ούτε αυτοί υπόψη. Στους ελέγχους, οι σταθμοί δεν θα συγκριθούν με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές.

Αντ 'αυτού η ΕΕ σχεδιάζει να επικεντρωθεί κυρίως στον κίνδυνο από ορισμένες φυσικές καταστροφές.

Τέτοια "τεστ αντοχής" δεν θα δώσουν ούτε πλήρη ούτε διαφανή αξιολόγηση του κινδύνου των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Αντιθέτως, θα χρησιμεύσουν μόνο ως άλλοθι για να συνεχίσουν οι εταιρίες των πυρηνικών σταθμών τις δραστηριότητές τους όπως μέχρι σήμερα.

Σας καλούμε να αναλάβετε επείγουσα δράση για το θέμα αυτό!

Στο http://www.nofaketest.eu/

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ετοίμασαν μια διαδικτυακή εφαρμογή με την οποία επιδιώκουμε να ασκηθεί πίεση στον Επίτροπο Oettinger στέλνοντάς του ένα email, με το οποίο εκφράζετε την ανησυχία και τη διαμαρτυρία σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας!

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:32