25 Ιανουάριος 2017

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται κλείνοντας τα μάτια!

 
vanGongh
 
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε ότι χωρίς αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν υπάρχει λύση ούτε για τα άλλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας (δημοσιονομική κρίση, χρέος, ρήξη κοινωνικής συνοχής, φτωχοποίηση).
Αλλά η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν θα γίνει με προσωρινές θέσεις στο δημόσιο που απλώς μπαλώνουν τρύπες σε δήμους και φορείς (“κοινωφελής εργασία”) ή με ανασφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα που στην καλύτερη περίπτωση βοηθάνε στην ευημερία των …αριθμών.
Η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί σοβαρή επένδυση στην κοινωνική και πράσινη καινοτομία, κίνητρα και κατάλληλα φορολογικά και χρηματο-οικονομικά εργαλεία που θα ευνοήσουν την δημιουργία αξιοπρεπών, βιώσιμων και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας, με την στήριξη της μικρομεσαίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Σήμερα όλα οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών θέσεων εργασίας κι αύξηση της μαύρης εργασίας, της κακοπληρωμένης και προσωρινής απασχόλησης, σε πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται βίαια, ενώ η κοινωνική επιχειρηματικότητα – όσο είχε αναπτυχθεί μέχρι σήμερα – ασφυκτιά μεταξύ ενός γραφειοκρατικού κρατισμού και της αδυναμίας πρόσβασης σε συστημικές ή εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων.
Με 1.200.000 ανέργους, ποιος πιστεύει ότι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία με φραστικά πυροτεχνήματα; Ακόμα και αν δημιουργούνταν 40-50.000 νέες θέσεις εργασίας το χρόνο, για να μειωθεί η ανεργία από το 25%+ στο 4-5% θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από 20 χρόνια.
Εντάξει, ο Πόουλ Τόμσεν δεν έχει πέσει πολύ μέσα στις εκτιμήσεις του – έτσι η κυβέρνηση αντί να μιλήσει για το πρόβλημα (ανεργία) ασχολήθηκε με το εύκολο, να επισημάνει ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ έχουν πέσει πολύ έξω. Όμως επί της ουσίας, για την ανεργία, δεν κάνει τίποτα.
Με εκτιμήσεις για δημιουργία 13.000 νέων θέσεων εργασίας για κάθε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, ακόμα και αν επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 3,5-4% θα χρειαστούν 15-18 χρόνια για να πέσει η ανεργία κάτω από τις 400.000. Η ΓΣΕΕ εκτιμάει ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία στα επίπεδα του 2008. Μπορεί βέβαια μέχρι τότε να μεταναστεύσουν από τη χώρα επιπλέον 1-2.000.000 άτομα, οπότε θα λυθεί το θέμα, ίσως να σκέφτονται όσοι κυβερνάνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη χώρα!!!!
Χορτάσαμε από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Όμως τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν πάρει η κοινωνία την πρωτοβουλία για τις αλλαγές. Ποιος πιστεύει ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα (από τον Τσίπρα μέχρι τον Μητσοτάκη, από τον Λεβέντη μέχρι τον Μιχαλολιάκο και τον Σώρρας) ενδιαφέρεται πράγματι για τη μείωση της ανεργίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση;
Σε μια άλλη χώρα θα είχε γίνει πολιτικός σεισμός αν τα 2/3 των νέων δήλωναν ότι αν μπορούσαν θα μετανάστευαν. Εδώ περιμένουν να μεταναστεύσουν όλοι αυτοί για να …λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας!!