31 Μάιος 2016

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Άμεση κατάργηση της ρύθμισης για offshore εταιρίες. Στο φως όλα τα στοιχεία

trellamenos

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει επειγόντως την ρύθμιση που "έκρυψε" μέσα στο πολύ-νομοσχέδιο και η οποία επιτρέπει σε υπουργούς, βουλευτές και πολιτικούς να έχουν τα χρήματα ή την περιουσία τους σε υπεράκτιες (offshore) εταιρίες

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος τα δημόσια πρόσωπα και μάλιστα όσα κατέχουν κυβερνητική ή άλλη σημαντική κρατική ή πολιτική θέση να διαθέτουν παρόμοια "προνόμια" που τους δίνουν το δικαίωμα να κρύβουν την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους. Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να ρίξει φως σε όλες τις υποθέσεις με τις offshore εταιρίες, όχι να κλείνει το μάτι σε πιθανή φοροδιαφυγή.

Οι κοινωνίες πλήττονται από τη χρήση των υπεράκτιων εταιριών ως οχηµάτων για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή. Όσοι έχουν πάρε-δώσε με offshore εταιρίες δεν είναι απαραίτητα και απατεώνες αλλά σίγουρα προσπαθούν να έχουν μειωμένη φορολογία, στην καλύτερη περίπτωση. Η παγκόσμια κοινότητα έχει πάθε σοκ από τις αποκαλύψεις σκανδάλων φορολογικών παραδείσων (LUXLeaks, PanamaPapers κα) για το πώς οι πλούσιοι του πλανήτη προσπαθούν μέσω ενός δικτύου τραπεζών και offshore εταιριών (πάνω από 214.000 μόνο στην υπόθεση PanamaPapers) να γλυτώσουν φόρους και να κρύψουν περιουσίες ή/και μαύρο χρήμα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε τονίσει πολλές φορές, πιο πρόσφατα με αφορμή το σκάνδαλο  #Panamapapers, ότι απαιτείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια πρωτοβουλία για την κατάργηση των φορολογικών παράδεισων και δημοσιοποίηση των στοιχείων των offshore εταιριών και των “εταιριών στα χαρτιά” που ευνοούν το ξέπλυμα και την διακίνηση μαύρου χρήματος, την φορο-απάτη και φοροδιαφυγή και στερούν τις κοινωνίες από σημαντικούς πόρους.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να διορθώσει κάποια θέματα κι όχι να κρύψει καταστάσεις θα μπορούσε να το κάνει με διαφάνεια και μετά από διάλογο. Το να «κρύβει» μια παρόμοια ρύθμιση για "offshore" μέσα σε ένα πολυνομοσχέδιο (υποτίθεται με επείγοντα θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα) που έχει 7.500 σελίδες και ανοίγει το δρόμο για μια πραγματική φορο-καταιγίδα για τους πολλούς μόνο ύποπτο μπορεί να είναι ή να θεωρηθεί.  Έχουμε καταγγείλει αυτή την πρακτική, να φέρνει η εκάστοτε κυβέρνηση άσχετα θέματα κάτω από τον τίτλο "πολυνομοσχέδιο" και να επιδιώκει να ψηφιστούν με διαδικασίες εξπρές, χωρίς να προλάβουν καν οι βουλευτές να διαβάσουν τι ψηφίζουν.

Στη χώρα μας πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το ρόλο που έχουν παίξει offshore εταιρίες τόσο στην φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή όσο και σε μίζες (πχ εξοπλιστικά προγράμματα, Siemensκα).

Στην υπόθεση δωροδοκίας του Α. Τζοχατζόπουλου (καταδικασμένος ήδη) ήρθαν στο φως στοιχεία για την εμπλοκή offshoreστη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις διακίνησης μαύρου χρήματος για εξοπλιστικά οι offshore ήταν το εργαλείο για να χαθούν τα ίχνη, όπως και στην υπόθεση όπου εμπλέκεται ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνη Κάντας. Επίσης, offshore εταιρίες χρησιμοποιήθηκαν για να χαθούν τα ίχνη του χρήματος από εγκληματικές πράξεις σε μεγάλες υποθέσεις.

Στην υπόθεση των #Panamapapers φαίνεται να εμπλέκονται συνολικά από την Ελλάδα 223 εταιρίες, 64 πελάτες, 57 δικαιούχοι και 285 μέτοχοι. 134 λογαριασμοί υπάρχουν επίσης στη λίστα Λαγκάρντ. Πολλές παράκτιες  χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για να αποφύγουν την φορολογία πολιτικοί, άνθρωποι του πλούτου, επιχειρηματίες, ναυτιλιακές εταιρίες (πλοία με λιβεριανή ή παναμέζικη σημαία) αλλά και ευρύτερα για την αποφυγή φορολογίας στα ακίνητα (αποφυγή φόρου μεταβίβασης ή κληρονομιάς), ενώ υπάρχουν ολόκληρες περιοχές όπου ανθούν οι πρακτικές αυτές.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργό Στ. Παπασταύρος ήταν μέλος ΔΣ offshore εταιριών (που είχε ξεχάσει να δηλώσει), ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει παραδεχθεί ότι ίδρυσε offshoreεταιρίες γιατί «έκανε δουλειές στο Λονδίνο».

Αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση PanamaPapers:https://panamapapers.icij.org/

Καθώς και τα πρόσωπα που κρύβουν την περιουσία τους πίσω από τις offshore εταιρίες https://panamapapers.icij.org/the_power_players/

Last modified on Τρίτη, 31 Μάιος 2016 16:08