26 Ιανουαρίου 2016

Ουσιαστικός διάλογος για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό

Street-Art-by-Skurktur-Norway
Ήταν ένα αντιπροσωπευτικό στρογγυλό τραπέζι αυτό που οργάνωσαν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, στην Δευτέρα 25/1, με ουσιαστική συζήτηση και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για το ασφαλιστικό. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η πρωτοβουλία ήταν σημαντική και έπρεπε να έχει υπάρξει ένας τέτοιος διάλογος μέσα από θεσμούς αλλά και σε όλα τα επίπεδα, και άσκησαν κριτική αλλά και έκαναν αυτοκριτική γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει με συστηματικό τρόπο για ένα θέμα που αφορά όλους κι όλες, τόσο τις σημερινές γενιές όσο και τις επόμενες.
 
Η επιτυχία του στρογγυλού τραπεζιού είναι ότι απέδειξε ότι μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος ακόμα και όταν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες. Τονίστηκε, σχεδόν από όλους/ες, ότι απαιτείται ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και πολιτικούς φορείς για να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική, και νέες προσεγγίσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άπειρος χρόνος και δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου θα μπορούσε να σχεδιαστεί με άνεση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
 
Σημαντική διαπίστωση όλων, ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που παρά τις πολλές "ρυθμίσεις" και "μεταρρυθμίσεις" δεν έχει αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο τρόπο και συνεχίζει να παραμένει άδικο και μη βιώσιμο.
 
Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι και οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν θα κάνουν βιώσιμο και δίκαιο το ασφαλιστικό, μια και περιορίζονται κυρίως σε δημοσιονομικά και εισπρακτικά θέματα που αφορούν το άμεσο μέλλον αλλά δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις νέα προβλήματα.
 
Κοινή διαπίστωση ότι το ασφαλιστικό εξαρτάται απόλυτα από την κατάσταση της οικονομίας, το επίπεδο ανεργίας, την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, την αξιοποστία των διαθέσιμων στοιχείων αλλά και την δυνατότητα έγκαιρων παρεμβάσεων μέσα από ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, παρακολούθησης των εξελίξεων και διατύπωσης προτάσεων.
 
Το ασφαλιστικό σύστημα είναι αδύνατο να σωθεί με μπαλώματα μια και εκφράζει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, που υπήρχε τις δεκαετίες της ευημερίας, αλλά η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική σήμερα. Μεγάλη συζήτηση έγινε τόσο για το νέο μοντέλο που πρέπει να διαμορφώσουμε ως χώρα όσο και για τα πολύ σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των ομάδων που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση και έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα υψηλές εισφορές και αποκλεισμό από τις κοινωνικές παροχές (ανασφάλιστοι) και τη δυνατότητα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουν κάτι νέο. Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν τόσο οι θέσεις της κυβέρνησης και των φορέων σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθούνται όσο όμως και προτάσεις για ένα νέο, εντελώς διαφορετικό μοντέλο για την κοινωνική ασφάλιση.
 
Στη συζήτηση πήραν μέρος:
 
- Ανδρέας Νεφελούδης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- Χρήστος Ιωάννου, βοηθός Συνήγορου του Πολίτη, υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης κι αλληλεγγύης
- Σταύρος Κουτσιουμπέλλης, προεδρεύων ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
- Θανάσης Δανούσης, Αναπλ. Γραμματέας της ΓΣΕΕ 
- Νίκος Κουγιουμτζής, εκπρόσωπος επικοινωνίας της ΕΣΕΕ
- Δημήτρης Μπίμπας, εκπρόσωπος ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ 
- Kώστας Μελάς, καθηγητής οικονομικών στο Πάντειο, μέλος του ομίλου "Ακτίδα"
- Γιώργος Σταμπουλής, Λέκτορας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 
- Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής
- Σπύρος Χρήστου, μέλος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
- Ντίνος Φούντης, εκπρόσωπος συνεργασίας συλλόγων ασφαλισμένων-ανασφάλιστων ΟΑΕΕ από διάφορες περιοχές
- Λένα Μανθοπούλου, αντιπρόεδρος συλλόγου ασφαλισμένων ανασφάλιστων ΟΑΑΕ Αττικής
- Βασίλειος Ν. Βαβυλουσάκης, ελεύθερος επαγγελματίας, διαχειριστής κινδύνων, πρώην πρόεδρος ΤΑΝΠΥ
- Γιάννης Μανιάτης, ελεύθερος επαγγελματίας βιοτέχνης
- Ευάγγελος Αχιλλόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματικών
- Μιχάλης Κωνσταντίνου, υπεύθυνος Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»
- Δημήτρης Σούρδης, Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς
- Μιχάλης Χάλαρης, π.Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώην πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών
ενώ συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και ενδιαφερομένων.
 
Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και προτάσεις θα αναρτηθούν στα τέλη της εβδομάδας στο σαιτ www.prasinoi.gr