04 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Αντίο στη φίλη Κάτια Λεμπέση

ΛΕΜΠΕΣΗ-735x437

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» αποχαιρετούμε τη φίλη μας Κάτια Λεμπέση που έφυγε την Παρασκευή 04/9/2015 από τη ζωή. Η Κάτια ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος που όχι μόνο πάλεψε γενναία και στη ζωή της και για τη ζωή της αλλά κυρίως γιατί ανέδειξε την ανιδιοτέλεια και την προσφορά για το κοινό καλό που δεν περισσεύουν στην εποχή μας αλλά και συνέδεσε την πορεία της ζωής της με νέες ιδέες όπως το φεμινιστικό και η οικολογία. Συνέδεσε τη ζωή της με τα γράμματα και τις τέχνες, την λογοτεχνία, τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ αλλά και με μια κριτική προσέγγιση της πολιτικής, περνώντας συνειδητά στην κριτική αριστερά, το φεμινιστικό κίνημα και αργότερα στην οικολογία και στους πράσινους. Εξάλλου είχε σπουδάσει και στο Goddard College στο Vermont των ΗΠΑ, ένα μικρό προοδευτικό κολλέγιο με οικολογικό προσανατολισμό. Ίδρυσε τις εκδόσεις Κύτταρο που εξέδωσαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα αλλά οι περισσότεροι την γνωρίζουν από την εξαιρετική δουλειά της με τον ΚΕΔΡΟ

Είχε βαθιές αξίες για τη ζωή, την κοινωνία, τη δημοκρατία – την ουσιαστική κι όχι τυπικά - τους ανθρώπους. Παρά την αρρώστια της τα τελευταία χρόνια είχε το κουράγιο και τη δύναμη να αποτελεί παράδειγμα και για τους άλλους, συνέχιζε να δίνει χωρίς να ζητάει, να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να θέλει να ενημερώνεται. Έδειχνε μέχρι την τελευταία στιγμή απίστευτο κουράγιο και αγάπη για τη ζωή, τη μουσική, τις εξελίξεις που προκαλούσε έκπληξη σε όσους κι όσες ήξεραν τον αγώνα που έδινε για την ίδια τη ζωή της.

 

Παρά την προσωπικότητα και την ακτινοβολία της δεν εξαργύρωσε ποτέ τους αγώνες της, αναδεικνύοντας ένα σπάνιο για την εποχή μας ήθος. Συνέβαλε καθοριστικά στη γόνιμη εποχή της άνθησης των Οικολόγων Πράσινων, με την ενεργοποίησή της τον Σεπτέμβριο 2007 κι έφυγε μόνο όταν συνειδητοποίησε ότι εξελίσσονταν δυστυχώς σε ένα σχήμα που δεν κάλυπτε τις αξίες και τα οράματα ανθρώπων που ενδιαφέρονταν για την κοινωνία και την οικολογία, όχι για το προσωπικό τους βόλεμα. Συμμετείχε στην δημιουργία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ το 2014 και ήταν υποψήφιά των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι έδινε τη δική της σκληρή, ανθρώπινη μάχη.

 

Δυστυχώς ενώ χρειαζόμαστε στην δύσκολη εποχή μας πολλά άτομα σαν την Κάτια Λεμπέση, η απώλειά της είναι πολύ βαριά και μάλιστα σε συνέχεια της απώλειας μέσα στο 2015 προσωπικοτήτων του πράσινου χώρου, όπως η Μαρία Πίνιου-Καλλή, ο Νίκος Τζένος, ο Νίκος Λαλώτης ή λίγο παλιότερα ο Σπύρος Σγούρος, κα. Μακάρι νέοι άνθρωποι να αναλάβουν την σκυτάλη που παρέδωσαν αυτές οι προσωπικότητες στην προσπάθεια για να αλλάξουμε πορεία ως κοινωνία, ως ήπειρος, ως πλανήτης.

 

Η κηδεία της Κάτιας Λεμπέση θα γίνει την Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

 

lempesi 502 355

 

 


Last modified on Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 15:17