15 Φεβρουαρίου 2015

Κατάργηση τυποκτόνου νόμου - Απόσυρση απαίτησης Ν. Κοτζιά για αποζημίωση

kotziasnikos

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάνε από την κυβέρνηση να καταργήσει τον «τυποκτόνο» νόμο «για εξύβριση μέσω του τύπου» και από τον υπουργό εξωτερικών να αποσύρει την απαίτηση του για αποζημίωση 120.000 (ή 250.000 €) από την Athens Review of Books για δημοσίευση άρθρου τον Ιούνιο 2010, στη στήλη «Διάλογος», με τίτλο «Από τον Χαρίλαο Τρικούπη στον… Χόνεκερ» που ασκούσε κριτική στο πρόσωπό του.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Εφετείο στις 5/3/2015. Πληρεξούσιος δικηγόρος του Ν. Κοτζιά και υπογράφων την αγωγή είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Ο Ν. Κοτζιάς είναι δημόσιο πρόσωπο. Είναι παράλογο να ζητάει αποζημίωση, άρα να απαιτεί λογοκρισία, από την AthensReviewofBooks, για δημοσίευση που τον χαρακτήριζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, ένα πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού, δηλαδή φανατικό προπαγανδιστή των αλήστου μνήμης σταλινικών καθεστώτων (Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ, Μπρέζνιεφ κ.λπ.)».

Ο Ν. Κοτζιάς, ανάμεσα σε άλλα, έγραψε το «Η Πολωνία κι εμείς» (1982). Αντιμετώπιζε «σαν όργανα της Δύσης, του ιμπεριαλισμού» τους αγωνιστές της ελευθερίας, έβριζε διανοούμενους και αγωνιστές όπως ο Άνταμ Μίχνικ και κατήγγειλε τον «άγνωστο» ποιητή, όπως έγραψε, Τ. Μίλος για το Βραβείο Νόμπελ που «του έδωσε ο ιμπεριαλισμός προκειμένου να ενισχύσει τους εχθρούς του σοσιαλισμού». Τότε «καταδίκαζε» την «Αυγή» και τα περιοδικά «Αντί» και «Πολίτης», ως «αντικομμουνιστικό τύπο», γιατί επέκριναν την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία για καταστολή της «Αλληλεγγύης». Στο περιοδικό “Spiegel” δήλωσε ότι έγραψε τα κείμενα «κατ΄ εντολή του κόμματός του, τότε, του ΚΚΕ»!

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συντασσόμαστε με την επιστολή  43 πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και διανοούμενων που επικρίνουν την στάση του «Μια τέτοια μεθόδευση, η οποία διαστρέφει την ουσία της κριτικής στο πρόσωπο του Κοτζιά, δεν απειλεί μόνο την Athens Review of Books, απειλεί ανοιχτά την ελευθερία του Τύπου. Ο Ν. Κοτζιάς, ενώ έχει ενεργή δημόσια παρουσία και πολιτική δράση δεκαετίες τώρα, αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται ως πολιτικό πρόσωπο, όποτε τον βολεύει, αλλά ως ιδιώτης του οποίου το πολιτικό παρελθόν και η δράση μένουν στο απυρόβλητο της δημόσιας κριτικής».

Στην πολιτική έχουν ακουστεί πολύ σκληρές εκφράσεις (προδότες, υποτακτικοί, πουλημένοι, κα). Αν κυριαρχούσαν αντιλήψεις σαν αυτή του κ. Ν. Κοτζιά, η πολιτική ζωή θα ήταν μια διαρκής δικαστική αντιπαράθεση ή τα μέσα ενημέρωσης θα λογόκριναν κάθε κριτική. Άλλο προσβολή κι άλλο, έστω αυστηρή, κριτική.

Διαβάστε:

- Κριτική σε κείμενα του Ν. Κοτζιά:

http://athensreviewofbooks.com/?p=1552#more-1552

- Η επιστολή των 43 διανοουμένων:

http://tvxs.gr/news/ellada/panepistimiakoi-enantion-kotzia-yperaspizomaste-ton-kritiko-logo