21 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ λέμε όχι στο φόβο, όχι στην οργή ως κριτήρια για ψήφο. Ναι στην αλλαγή με ρεαλισμό και όραμα. Ως ευρωβουλευτής μαζί με την Ομάδα των Πράσινων καταφέραμε πολλά, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στην αξιολόγηση της τρόικας και την υπερψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία δυο σημαντικών εκθέσεων που αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας. Δυστυχώς, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Κανένα άλλο κόμμα δεν θέλησε να αξιοποιήσει αυτή τη σημαντική απόφαση που τερματίζει την τρόικα, ζητάει αλλαγή πολιτικής και προσφέρει εργαλεία για ρύθμιση του χρέους. Δεν έγινε σημαία μας αυτή πολιτική που έχει ευρεία υποστήριξη. Για κομματικούς λόγους η ΝΔ λέει η πολιτική είναι μονόδρομος. Λάθος, το ευρωκοινοβούλιο λέει αν μια πολιτική αποτυγχάνει, πρέπει να αναπροσαρμόζεται σε διάλογο με την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει θα αλλάξει η πολιτική αν εκείνος πάρει την εξουσία γιατί θα φοβίσει την Μέρκελ. Ψευδαίσθηση, οι πολιτικές θα αλλάξουν αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αν δημιουργήσουμε συμμαχίες με τις κοινωνίες και του Βορρά και του Νότου, στη βάση δίκαιων αιτημάτων για μια διαφορετική Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με τη μονομέρεια της σιδηράς και, τελικά, κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τροφοδοτεί  την ανεργία και τις οικονομικές κοινωνικές ανισότητες. Αρνούμαστε όλα αυτά, που παγιώνουν το διαχωρισμό σε χώρες πλεονασμάτων και χώρες ελλειμμάτων και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Όμως η άρνηση δεν αποτελεί από μόνη της λύση στην κρίση. Χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» θα συμβάλουμε στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία, με βάση προτάσεις που έχουν υποστηρίξει σε όλη την Ευρώπη και μέσα στα εθνικά τους κοινοβούλια οι Πράσινοι αλλά και άλλες δυνάμεις. Οι απειλές δεν θα οδηγήσουν σε διαγραφή χρέους. Είναι αποτυχημένη στρατηγική να θέσει κάποιος ως προτεραιότητα σήμερα, με δεδομένους του συσχετισμούς, τη διαγραφή του 60% χρέους από τους εταίρους. Ποιο κοινοβούλιο στις 27 χώρες θα ψήφιζε μια τέτοια διαγραφή; Όμως, άλλο διαγραφή και άλλο ρυθμίσεις που είναι δίκαιες και εφικτές για σημαντική μείωση. Στο Ευρωκοινοβούλιο ήδη από το 2012 οι Πράσινοι είχαμε προτείνει παρόμοιες ρυθμίσεις που θα απαιτήσουν όμως περισσότερη διαβούλευση, χρόνο, αξιοπιστία. Μέχρι τότε το επείγον για την κοινωνία είναι η επιστροφή των πολιτών στην εργασία και η αναζωογόνηση της οικονομίας.

Η συνεργασία της Πολιτικής Οικολογίας με την Ανανεωτική Αριστερά δεν είναι μια προεκλογική μόνο συνεργασία, δημιουργεί καθημερινά τους όρους για μετασχηματισμό και των δύο πολιτικών ρευμάτων και την δημιουργία μιας νέας ποιοτικής, κοινής συγκρότησης που θα έχει σαφή και διακριτή πολιτική ταυτότητα, δεν θα ετεροπροσδιορίζεται, δεν θα χάνεται πότε από εδώ και πότε από εκεί. Θα αποδεικνύει ότι είναι μια κοινή οντότητα ΠΡΑΣΙΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση διευκολύνει το γεγονός ότι και οι δυο χώροι απέκτησαν μέσα από κρίσεις και λάθη – έστω - μεγαλύτερη ομοιογένεια. Mέσα σε δυο εβδομάδες συντελούνται σημαντικές αλλαγές και ώσμωση ώστε να πετύχουμε την ποιοτική ανασύνθεση. Πυροδοτούμε αυτές τις διεργασίες και  που συντελούνται και διαπιστώνω - αφού βρίσκομαι σε πολλές περιοχές - αυτή την διάθεση.

Δεν πρέπει οι πολίτες να εκβιάζονται συνεχώς για να ψηφίσουν ένα κόμμα με το ζόρι. Δεν πρέπει να υπάρξουν πάλι διπλές εκλογές, είναι μεγάλο το ρίσκο για τη χώρα. Eπαναλαμβάνω ότι η λύση είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που θα συμβάλει στην αλλαγή κυβέρνησης, πολιτικών αλλά και μοντέλου διακυβέρνησης.  


*Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι συν-επικεφαλής του συνδυασμού
ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, και υποψήφιος με σταυρό στην Β' Αθηνών