25 Φεβρουαρίου 2014

Ν. Χρυσόγελος: Να στηρίξουμε την επανένωση της Κύπρου και την συνεργασία των δυο κοινοτήτων σε ένα ειρηνικό, βιώσιμο μέλλον

 

Συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με την Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος

 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της "Πλατφόρμας Ενωμένη Κύπρος των Κυπριακών Οργανώσεων Αποδήμων" είχε στις 18 Φεβρουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η εξελισσόμενη διαδικασία συνομιλιών. Στόχος της συνάντησης ήταν η υποστήριξη των πρωτοβουλιών της Πλατφόρμας "Ενωμένη Κύπρος" από τον ευρωβουλευτή των Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων, την ένωση της Κύπρου και την διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για το νησί. Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την υποστήριξη του στην προσπάθεια που είναι μια κίνηση από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να παίξουν πολίτες από τις δυο κοινότητες που συμβιώνουν ήδη αρμονικά σε διάφορες χώρες στην διαδικασία αλληλοκατανόησης, κοινής συμβίωσης και οικοδόμησης μιας ενιαίας Κύπρου ως τόπου ειρηνικής ανάπτυξης και ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ως άμεσο βήμα τη διοργάνωση ενημερωτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με συμμετοχή νέων και της κοινωνίας των πολιτών από τις δύο κοινότητες, ευρωβουλευτών και προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών. Δεσμεύτηκε να συμμετάσχει ενεργά στην διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

 

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου, το άνοιγμα του λιμανιού της, την ανακήρυξή της σε Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τον επανασχεδιασμό της σε πόλη πρότυπο με οικολογική ανάπτυξη.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Πράσινων δήλωσε: «Σε συνέχεια προηγούμενων ενεργειών και πρωτοβουλιών[1], επαναβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να συμβάλουμε στην επανένωση της Κύπρου αλλά και της άσκησης πίεσης προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση αλλά και στη διαμόρφωση ισχυρής πολιτικής βούλησης για επίλυση του Κυπριακού, ώστε να ανατραπεί η στασιμότητα και η απαισιοδοξία και να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση»

 

H Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος ιδρύθηκε το 2006 ως πλατφόρμα συντονισμού των Κυπριακών Οργανώσεων Αποδήμων από τις δύο κυπριακές κοινότητες, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, που ζουν αρμονικά στην Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Αυστραλία, Βέλγιο. Έχει ως με σκοπό να βοηθήσει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την επίτευξη του απώτερου στόχου της επανένωσης του νησιού. Η αντιπροσωπεία της Πλατφόρμας, αποτελούμενη από τους Γεώργιο Μιχαηλίδη,KivancDiren, HassanRaif, ChagriDjoshar και MertkanHamit, ενημέρωσε τον Νίκο Χρυσόγελο για την υποστήριξη της στην εξελισσόμενη ειρηνευτική διαδικασία και τις διακοινοτικές συνομιλίες και ζήτησε την πιο ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στην ειρηνευτική διαδικασία.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε εκτενώς με τα μέλη της Πλατφόρμας τη μετατροπή της Αμμοχώστου σε πράσινη πόλη, αξιοποιώντας και την εμπειρία των πράσινων πόλεων της Ευρώπης. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει ευρείες και δημιουργικές παρεμβάσεις, όπως ανασχεδιασμό των εγκαταλειμμένων κτηρίων για ελαχιστοποίηση των απαιτήσεών τους σε ενέργεια, οικιακές εφαρμογές ανανεώσιμης ενέργειας, υποδομές επαναχρησιμοποίησης του νερού από βιολογικό καθαρισμό, υποδομές για ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία, πεζοδρομήσεις, έργα πρασίνου και βιοκλιματική διαμόρφωση δημόσιων χώρων, έργα προσπελασιμότητας ατόμων με αναπηρία και εξοπλισμό για ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορριμμάτων.

 


 

 

Last modified on Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 17:49