23 Ιανουαρίου 2014

H Ευρώπη να μην βυθιστεί στην αιθαλομίχλη των ορυκτών καυσίμων!

Σχολιασμός του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων για τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για ενέργεια και κλίμα

 

"Σε μια εποχή που απαιτούνται φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας για να προστατέψουμε το κλίμα αλλά και να στραφεί η οικονομία προς μια καινοτόμο, πλούσια σε θέσεις εργασίας και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα οικονομία, η Κομισιόν και ο κ. Μπαρόζο παρουσίασαν ένα στρατηγικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια 2020-2030 που εκφράζει απόλυτα τα ισχυρά λόμπυ πετρελαίου, φυσικού αερίου, σχιστολιθικού αερίου /πετρελαίου και τις επιλογές της κ. Μέρκελ. Και αυτό όταν λίγες μέρες πιο πριν, στις 9 Ιανουαρίου 2014, το Ευρωκοινοβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) υπερψήφισαν το «Πλαίσιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030», που κινείται σε άλλη κατεύθυνση και θέτει, μεταξύ άλλων, στόχους για μείωση των αερίων θερμοκηπίου (40%), μείωση σπατάλης ενέργειας (40%) και προώθηση των ΑΠΕ (30%) μέχρι το 2030", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Κομισιόν παρουσίασε την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, την πρότασή της για το στρατηγικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια για την περίοδο 2020-2030 [1]. Με αυτό προτείνεται για το 2030, ως νέος στόχος για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου της τάξης 40% σε σχέση με το 1990, ενιαίος ευρωπαϊκός στόχος τουλάχιστον 27% για την χρήση ΑΠΕ, ενώ ο στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας –ο οποίος δεν θα είναι δεσμευτικός- θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στο 2014 στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Είναι σαφές ότι με τις προτάσεις αυτές η Κομισιόν υποχωρεί στις πιέσεις των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων, υπονομεύοντας την παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος και την ηγετική θέση της ΕΕ σε αυτήν. Ο στόχος για τις ΑΠΕ δεν συνοδεύεται από επιμέρους εθνικούς στόχους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, δείγμα μιας γενικότερης «επανεθνικοποίησης» των ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ. Παράλληλα το ύψος του στόχου (27%) είναι απογοητευτικά χαμηλό και ελάχιστα μεγαλύτερος από την εκτίμηση της ίδιας της Κομισιόν για το ποιο θα είναι το μερίδιο χωρίς πρόσθετα μέτρα (24%). Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό η Κομισιόν ουσιαστικά να βάζει φρένο στις προσπάθειες και πόρους που έχουν ήδη διατεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την καινοτομία, τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών, έχοντας δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και δυναμική.

Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν από τους αρχηγούς των κρατών μελών και στο σχετικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στις 20 Μαρτίου. Η Ελληνική Προεδρεία έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη και πρέπει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο ενόψει της συνόδου του Μαρτίου για να υπάρξει συμφωνία και του Συμβουλίου σε μια πολιτική που μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω της προστασίας του κλίματος.

Αν δεν τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα τον Μάιο 2015, στη Σύνοδο στο Παρίσι, είναι πιθανόν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα σημαίνει μια τεράστιας κλίμακας περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα οι επιστήμονες. Μόνο να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το 2030 είναι πιθανόν να πετύχουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2ο C.

____________________________

[1] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-54_el.htm

Last modified on Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 17:35