19 Δεκέμβριος 2013

Να μην εγκριθεί η νέα ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και μάλιστα στην ελληνική προεδρία της ΕΕ!

Δήλωση του Ν. Χρυσόγελου να μην ανοίξει νέα κερκόπορτα για τα μεταλλαγμένα με ευθύνη μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης

 

Ένας μεγάλος κίνδυνος υπάρχει μπροστά μας: να εγκριθεί λόγω κακών χειρισμών ή άγνοιας της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που ξεκινάει στις 1/1/2014, η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Αυτό γιατί η ελληνική προεδρία και ο Υπουργός Γεωργίας δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι στα χέρια της ελληνικής προεδρίας θα σκάσει αυτό το πολύ σημαντικό θέμα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είχα την ευκαιρία να ρωτήσω σχετικά τον υπουργό κατά την συνάντηση του με τους Έλληνες ευρωβουλευτές για τα θέματα γεωργίας που θα χειριστεί η ελληνική προεδρία. Προς το παρόν η ελληνική προεδρία δεν έχει προβλέψει να υπάρχει Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μέσα στις επόμενες βδομάδες και πριν λήξει η προθεσμία που υπάρχει με βάση τις διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί για την έγκριση ή απόρριψη αιτήσεων για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πολύ περισσότερο δεν έχει προετοιμάσει παρέμβαση για να απορριφθεί η αίτηση. Αν δεν απορριφθεί, όμως, ρητά η αίτηση μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των τριών μηνών, που λήγει 7 Φεβρουαρίου, τότε το θέμα επιστρέφει στην Κομισιόν και αυτή πολύ πιθανά να δώσει την έγκρισή της όπως φαίνεται από την θετική εισήγησή της. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει επίσης να συμβεί κάτι παρόμοιο και με τα θέματα κλωνοποιημένων ζώων, και προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα κι  απογόνους τους”, προειδοποιεί ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υποστηρικτική στην προσπάθεια να απορριφθεί η αίτηση για έγκριση της νέας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού είναι η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη 17/12/2013. Η Επιτροπή υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που κατέθεσαν οι Πράσινοι και άλλες πολιτικές ομάδες, με το οποίο καλούνται οι κυβερνήσεις της ΕΕ να απορρίψουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί η καλλιέργεια ενός τύπου γενετικά τροποποιημένου (ΓΤ) αραβοσίτου για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 15 χρόνια. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 15 κατά και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις αρχές του επόμενος έτους.

Οι Πράσινοι χαιρέτισαν το αποτέλεσμα, με τον εκπρόσωπο της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων Bart Staes να δηλώνει:  "Το σημερινό ψήφισμα είναι ένα χαστούκι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει μια σαφή δημοκρατική εντολή προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απορρίψουν την προτεινόμενη έγκριση της εν λόγω ΓΤ ποικιλίας. Η επιθετική προσέγγιση της Επιτροπής σε αυτή την αμφιλεγόμενη και αντιλαϊκή (αντιδημοφιλή) τεχνολογία είναι απλά απαράδεκτη και οι κυβερνήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα πρέπει τώρα να δώσουν μια σαφή απάντηση. Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία απέρριψε μια προηγούμενη έγκριση ΓΤ ποικιλίας από την Επιτροπή (την πατάτα της Amflora), έθεσε γενικότερες ανησυχίες για το μεροληπτικό ρόλο της Επιτροπής στην έγκριση των ΓΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, η μόνη θεμιτή απάντηση είναι να «παγώσουν» όλες οι μελλοντικές ή εκκρεμείς αιτήσεις για έγκριση ΓΤΟ και ιδίως η προτεινόμενη έγκριση αυτής της νέας ποικιλίας ΓΤ αραβοσίτου (με την ονομασία «1507», η οποία διατίθεται στην εκτός της ΕΕ αγορά ως Herculex). Πέρα από αυτό, υπάρχει ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ, ώστε να ληφθεί υπόψη η συνεχής πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών εναντίον των εγκρίσεων. Η μερική επανεθνικοποίηση των αρμοδιοτήτων για την καλλιέργεια ΓΤΟ, που προτάθηκε από την Επιτροπή, αλλά σταμάτησε στη νομοθετική διαδικασία, κινδυνεύει να αποδειχθεί ένας Δούρειος Ίππος. Δεν πρέπει να είναι ένα τέχνασμα για να μπορέσει η Επιτροπή να εξαναγκάσει σε αποδοχή μέσω της ταχύτερης και ευκολότερης αδειοδότησης σε επίπεδο ΕΕ  Αυτό θα ήταν σε ολοκληρωτική αντίθεση προς την κοινή γνώμη, η οποία αντιτίθεται στους ΓΤΟ. Κάθε νέα διαδικασία έγκρισης δεν πρέπει να είναι ένα εργαλείο εκφοβισμού για την Επιτροπή προς κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να αποδεχθούν τις άδειες για ΓΤ καλλιέργειες για τις οποίες σαφώς υπάρχουν εύλογες ανησυχίες. "

Σύμφωνα με στοιχεία από πολλούς περιβαλλοντικούς φορείς , η ΓΤ ποικιλία αραβόσιτου, που ονομάζεται 1507, είναι ανθεκτική σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο (glufosinate) και επίσης παράγει το δικό της εντομοκτόνο. Εάν καλλιεργηθεί για εμπορικούς σκοπούς, υπάρχει κίνδυνος να συμβάλει στη μείωση της βιοποικιλότητας, καθώς και να οδηγήσει στην ενδεχόμενη αύξηση της χρήσης ενός θανατηφόρου και επιζήμιου ζιζανιοκτόνου.

Η ίδια η Επιτροπή για τους ΓΤΟ της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είχε αναφέρει το 2011 ότι το καλαμπόκι 1507 και η Cry1F τοξίνη του αποτελεί κίνδυνο για ορισμένα τουλάχιστον είδη εντόμων και ότι υπάρχει έλλειψη γνώσεων σχετικά με ποια από αυτά τα είδη βρίσκονται σε κίνδυνο και που εντοπίζονται σε ένα γεωργικό τοπίο . Επιπλέον, η τοξίνη του αραβόσιτου είναι 350 φορές πιο ισχυρή από ό, τι για παράδειγμα στην μόνη άλλη ΓΤ ποικιλία αραβόσιτου (MON810) που μπορεί να καλλιεργηθεί στην ΕΕ . Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά θα πρέπει να υπόκεινται σε αξιολόγηση των κινδύνων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει την απαιτούμενη εκτίμηση που συνδέεται με το ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα χαρακτηριστικό, κατά σαφή παραβίαση των νομικών απαιτήσεων της ΕΕ.

 

_______________________________________________

http://www.foeeurope.org/sites/default/files/news/foee_background_maize1507_short.pdf

EFSA opinion February 2012, page 2; “reductions in populations of certain highly sensitive non-target lepidopteran species where high proportions of their populations are exposed over successive years to high levels of maize 1507 pollen deposited on their host-plants. In situations where highly sensitive non-target Lepidoptera populations might be at risk, the EFSA GMO Panel recommends that mitigation measures are adopted to reduce exposure.  http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2429.pdf

EFSA opinion February 2012, p. 2; “Nevertheless, the EFSA GMO Panel concludes that there is a risk to certain highly sensitive non-target Lepidopteran species where high proportions of their populations are exposed over successive years to high levels of maize 1507 pollen deposited on their host-plants.” ( http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2429.pdf

EFSA opinion February 2012, page 15: “Cry1F protein in pollen of maize 1507 is about 350 times the Cry1Ab protein content expressed in maize MON 810 pollen.”   http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2429.pdf