06 Νοεμβρίου 2013

Καλύτερη ίσως στην πρόγνωση καιρού, παρά στην αντιμετώπιση της κρίσης η τρόικα!

Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου, σχετικά με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της τρόικα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου

 

"Η εικόνα που έχει η τρόικα για την κατάσταση στις χώρες της κρίσης παραπέμπει στη Χώρα των Θαυμάτων. Όλα πάνε κατ΄ ευχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα προγράμματα διάσωσης ήταν κατάλληλα, τα Μνημόνια προσαρμόζονται με βάση την εμπειρία και οι αλλαγές σε αυτά γίνονται και μπορούν να γίνουν εφόσον υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα.  Ε, λίγο έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αυτό οφείλεται, λέει, στην έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων στην αρχή και στη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων. Δικαίως, οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην ακρόαση των εκπροσώπων της τρόικα που οργάνωσε η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, τόνισαν με δόση ειρωνείας, είναι η αλήθεια, ότι Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν πέσει έξω χειρότερα και από τις προγνώσεις του καιρού", δήλωσε ο  Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο που συμμετείχε στην ακρόαση.

 

Σύμφωνα με τους 2 από τους 3 εκπροσώπους της τρόικα, Κομισόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, - το ΔΝΤ δεν δέχθηκε να συμμετάσχει - "αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα", "αντιμετωπίζονται τα διαρθρωτικά προβλήματα", "έρχεται η ανάπτυξη" και οσονούπω "όλες οι χώρες της κρίσης, η Ελλάδα λίγο πιο καθυστερημένα, βγαίνουν στις αγορές". "Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί αφού κάμπτεται η αντίσταση σε παραγωγικούς τομείς" και "μειώνονται μαζί με τους μισθούς και οι τιμές στην αγορά". "Περιμένουν τα τελικά στοιχεία του 2013, όταν θα έχουν γίνει όλες οι πληρωμές  για να εκτιμηθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος  στην Ελλάδα και η βιωσιμότητά του".

 

"Οι εκπρόσωποι της Τρόικα φαίνεται να ζουν σε άλλη πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο που οι ευρωβουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στην τρόικα για την αποτυχία των σχεδίων, τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας, την επιβολή στις χώρες όρων και μέτρων που αποφασίζονται μόνο μεταξύ

κυβερνήσεων, της Γεν. Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν και ΔΝΤ, παραβιάζοντας την λεγόμενη "ευρωπαϊκή, κοινοτική μέθοδο", δηλαδή την υποχρέωση  συμφωνίας για τα κρίσιμα αυτά θέματα από κοινού και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών: ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και Συμβούλιο", συνέχισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

"Δεν μπορούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να ανέχονται παρόμοιες πρακτικές που έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Είναι ώρα να εφαρμοστούν οι θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την προσαρμογή της τρόικα στις ευρωπαϊκές πρακτικές, να αναπροσαρμοστούν τα σχέδια στα νέα δεδομένα αφού τα μέχρι τώρα αποτυγχάνουν και αυτό να γίνει με διάλογο όχι μόνο με τις κυβερνήσεις αλλά και με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

 

Αν η Κομισιόν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι αναγκαία για την υποστήριξη από την κοινωνία των αναγκαίων αλλαγών και ότι οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει το αναγκαίο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και βιώσιμα συστήματα υγείας, δεν έχει παρά να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συζητήσει με τους φορείς και όχι μόνο με την κυβέρνηση την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός Μνημονίου Αναζωογόνησης της Οικονομίας, Κοινωνικής Προστασίας, Αναβάθμισης της Υγείας και Αντιμετώπισης της Ανεργίας".