10 Οκτωβρίου 2013

Ευρωκοινοβούλιο: Ρατσισμός, εθνικισμός, νεοναζισμός και μισαλλοδοξία σκοτώνουν

 

Ν. Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο: Η άνοδος της ακροδεξιάς βλάπτει σοβαρά την κοινωνία

Δείτε το βίντεο με την ομιλία: http://youtu.be/MLqVrQ6tk0c

 

"Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός δολοφονούν. Είναι γεγονός ότι η κρίση αύξησε την εκλογική επιρροή των ακροδεξιών και νεοναζιστών στην Ελλάδα. Αλλά η κρίση δεν δικαιολογεί από μόνη της την άνοδο ακροδεξιών, αφού και σε άλλες χώρες που δεν βιώνουν την κρίση εμφανίζεται άνοδος των ακροδεξιών, ρατσιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων. Οι κυβερνήσεις αλλά και η Κομισιόν που παρακολουθούσαν αδιάφορες την έκρηξη ρατσιστικών και μισαλλόδοξων απόψεων επέτρεψαν την ανάπτυξη των ακροδεξιών και νεοναζί"υποστήριξεο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου κατά τη σχετική συζήτηση μετά την δήλωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε την ονομασία κάποιας αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου ως «αίθουσας Παύλου Φύσσα», ως ένδειξη μνήμης και τιμής σε έναν αντιφασίστα που έχασε τη ζωή του από τους ακροδεξιούς, νεοναζί. Ζήτησε, επίσης, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο να δημιουργήσουν ένα Παρατηρητήριο και μια Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων όπου θα καταγράφονται και θα μελετιούνται εγκλήματα μίσους και ρατσισμού στο σύνολο της Ευρώπης. Καθώς και να  διεξαχθεί σε βάθος έρευνα πανευρωπαϊκά για τις πηγές χρηματοδότησης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε κάθε χώρα.

 

«Στη Ελλάδα οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ιστορία, αλλά απέκτησαν σημαντική δύναμη στο γόνιμο έδαφος της κρίσης και λανθασμένων πολιτικών από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την τρόικα», επεσήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Μπορεί να καταλαβαίνουμε τις συνθήκες που δημιουργούν το έδαφος για άνοδο της ακροδεξιάς. Ναι, πρέπει να αλλάξει η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι κοινωνικά άδικη και καταστροφική. Όμως, η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ενίσχυση νεοναζιστικών αντιλήψεων, αφού κι άλλες χώρες βιώνουν την κρίση χωρίς να υπάρχει αυξημένη παρουσία ακροδεξιών και νεοναζί. Εξάλλου, παρόμοιες αντιλήψεις εμφανίζονται με σημαντική επιρροή και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν κοινωνική κρίση.

 

Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, στην Ελλάδα, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και σύμφωνα με τις κατηγορίες της δικαιοσύνης αλλά και στοιχεία της κοινωνίας των πολιτών ευθύνεται για επιθέσεις και πολλούς τραυματισμούς και δολοφονίες μεταναστών. Στη Γερμανία μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων ρατσιστικής βίας από νεοναζί από το 1990 και μετά, βρίσκεται άλλος ένας έλληνας, ο Θ. Βουλγαρίδης.

 

Ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο νεοναζισμός και η μισαλλοδοξία βλάπτουν σοβαρά τις κοινωνίες. Αρκεί κάποιος να ακούσει τους ακροδεξιούς στο ευρωκοινοβούλιο για να καταλάβει ότι η αύξηση του αριθμού τους όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις κοινωνίες σε κρίση αλλά θα στοχοποιήσει περισσότερο αυτούς που χρειάζονται αλληλεγγύη και βοήθεια για να βγουν από τον αποκλεισμό και την κρίση".