22 Σεπτέμβριος 2013

Καμία ανοχή στη βία των νεοναζί

Kοινή ερώτηση  προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο του Νίκου Χρυσόγελου και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών

 

O Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων μαζί με άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές: Μαρία-Ελένη Κοππά, Σπύρος Δανέλλης, Δημήτριος Δρούτσας, Συλβάνα Ράπτη, Άννυ Ποδηματά, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Μαριέττα Γιαννάκου, Γεώργιος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ιωάννης Τσουκαλάς,  Γεώργιος Σταυρακάκης, Νικόλαος Σαλαβράκος, Νίκη Τζαβέλα,   Θεόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν καθώς και προς το Συμβούλιο για την άνοδο νεοναζιστικών ομάδων και τη δολοφονία του Γ. Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής για πολιτικούς λόγους. Εξάλλου η Ομάδα των Πράσινων έχει ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλίου τον Οκτώβριο.

 

Στην ερώτησή τους οι έλληνες ευρωβουλευτές αναφέρουν:

 

«Στις 17/09/2013 ένα μέλος του νεοναζιστικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 34χρόνο εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Πρόκειται για το αποκορύφωμα σειράς βίαιων ενεργειών (όπως στο Μελιγαλά, στα Γιαννιτσά, στο Πέραμα) από μέλη, της Χρυσής Αυγής που  γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο στο περιβάλλον της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας - έκτος χρόνος ύφεσης και τέταρτος χρόνος σκληρής λιτότητας - έχει εξαντλήσει και τις τελευταίες αντοχές των Ελλήνων πολιτών.

 

Είναι προφανές ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο πλαίσιο του συντάγματος και της εθνικής νομοθεσίας. Η εξάπλωση όμως φιλοναζιστικών, ρατσιστικών φορέων και κινήσεων δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ήδη σε προηγηθείσες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και καταγράφεται εντονότερα στις μετρήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη. 

 

Διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη κυρίως, όμως, σ' εκείνα όπου οι κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται έρχονται σε αντίθεση με το κοινωνικό μοντέλο επί του οποίου δομήθηκε η ΕΕ και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει "αναγκαίο" για την επιτυχή εφαρμογή  προγραμμάτων προσαρμογής και την έξοδο από την κρίση. Όσο τα προγράμματα λιτότητας συμπιέζουν το εισόδημα των πολιτών και περιθωριοποιούν, κοινωνικά και εργασιακά, μεγάλες ομάδες, κυρίως νέων ανθρώπων, τόσο βρίσκουν έδαφος εγκληματικές συμπεριφορές με άλλοθι τη φτώχεια και την παράνομη μετανάστευση.

 

Επειδή τέτοια φαινόμενα που προαναφέρθηκαν πιθανόν να επιδεινωθούν και όχι μόνο στην Ελλάδα, ερωτώνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο:

 

1) Συνειδητοποιούν ότι εξαντλούνται οι δημοκρατικές αντοχές των κοινωνιών κυρίως σε κράτη μέλη της ΕΕ με  προγράμματα προσαρμογής και πλήττονται καίρια οι αρχές και αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ;

 

2) Θα συνυπολογίσουν, τις κοινωνικές, πολιτικές παραμέτρους των προγραμμάτων προσαρμογής;

 

3) Στο βαθμό που τους αναλογεί, ποιές πολιτικές προτίθενται να ενεργοποιήσουν ώστε ν' αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ύφεση και τη λιτότητα στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής, ν' αποφευχθεί η επιδείνωση φαινομένων βίας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής,   που τραυματίζουν βαρύτατα το ευρωπαϊκό εγχείρημα,  κλονίζουν συθέμελα την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναφέρουν στο προσκήνιο τη ναζιστική απειλή;

 

Last modified on Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2013 08:07