11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μπαρόζο εκτός τόπου και χρόνου για την κρίση στην Ευρώπη

Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την κρίση

 

 «Ο πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε σήμερα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά όσον αφορά στη δημοσιοοικονομική ανάκαμψη και θα έχει πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Μπαρόσο, είτε έχει πλήρη άγνοια είτε παραπλανά εσκεμμένα και εμπαίζει τους πολίτες και το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το δράμα εκατομμυρίων πολιτών που είναι άνεργοι κι έχουν οδηγηθεί στα όρια της φτώχειας. Στην ομιλία του είδε ένα ποτήρι γεμάτο, ούτε καν μισογεμάτο, πολύ περισσότερο που αυτό είναι άδειο. Η ομιλία τους όμως ήταν σχεδιασμένη να λειτουργήσει σαν δώρο στην κυρία Μέρκελ, ενόψει των γερμανικών εκλογών της Κυριακής», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων συνέχισε: «Τα θύματα της κρίσης είναι άνθρωποι και όχι νούμερα. Είναι δυνατόν ο κ. Μπαρόζο να μην γνωρίζει ότι έχουν κλείσει δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ότι περισσότερο από 3.5 εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από τα όρια ή υπό τον κίνδυνο της φτώχιας, το 60% των νέων δεν έχουν δουλειά, έχει σημειωθεί αύξηση 47% στις αυτοκτονίες με 4.000 καταγεγραμμένες οικονομικές αυτοκτονίες, ενώ οι δομές δημόσιας υγείας, εκπαίδευσης, συνταξιοδότησης και κοινωνικών παροχών διαλύονται αντί να γίνονται στοχευμένες προσπάθειες αποτελεσματικής οργάνωσής τους προς όφελος των πολιτών. Το περιβάλλον είναι άλλο ένα θύμα της πολιτικής που προωθείται στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κι όμως ο κ. Μπαρόζο δεν αφιέρωσε  μια κουβέντα του για αυτά.

 

«Είναι γεγονός ότι τα δυο κόμματα που είναι ακόμα και σήμερα στην εξουσία αλλά και άλλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις ευθύνονται για το γεγονός της πολλαπλής χρεοκοπίας της χώρας. Όμως ο κ. Μπαρόζο δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Η συνταγή της τρόικα, αντί να οδηγήσει σε κοινωνικά δίκαιη κι ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων, επέκτεινε την κρίση κι από δημοσιονομική την μετέτρεψε σε γενικευμένη οικονομική και κοινωνική. Αύξησε το χρέος αντί να το μειώσει, ενώ παράλληλα έπληξε την πραγματική οικονομία και οδήγησε σε διάλυση την κοινωνική συνοχή. Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προκύψει μόνο επειδή σκοτώνονται οι κοινωνικές πολιτικές, οι υπηρεσίες της διοίκησης, οι μισθοί και συντάξεις. Θα ήταν επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή ιδέα να συνδέουν οι πολίτες τις δήθεν ευρωπαϊκές πολιτικές – που προωθεί κυρίως το Συμβούλιο Κορυφής, οι κυβερνήσεις δηλαδή - με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών πολιτικών στο πλαίσιο της βίαιης λιτότητας». υπενθύμισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

Και κατέληξε: «Υπήρχαν και υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, λογικό, με την κοινωνία να  πρωταγωνιστεί, όχι να είναι το θύμα. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών των κρατών μελών πρέπει να γίνει με τρόπο και πολιτικές που είναι συμβατές με τους στόχους των ευρωπαϊκών πολιτικών για κοινωνική συνοχή, μείωση της ανεργίας και του αριθμού των φτωχών, με ενίσχυση της καινοτομίας, με έναν αποτελεσματικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα δώσει ώθηση σε επενδύσεις στην κοινωνική συνοχή, σε υπεύθυνες μορφές οικονομίας και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας».