02 Ιουλίου 2013

Τοπικές ποικιλίες, τοπικά προϊόντα και Κοινωνική Οικονομία

Την Τετάρτη, 3 Ιουλ 2013, στις 20.00, στην πλατεία της Παροικιάς Πάρου η τοπική πολιτική κίνηση Νάξου, Πάρου & Μικρών Κυκλάδων των Οικολόγων Πρασίνων οργανώνει εκδήλωση για την κοινωνική οικονομία.

 

Η εκδήλωση, η οποία γίνεται στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων Πάρου, έχει δύο διακριτά μέρη:

 

Πρώτο μέρος: Συζήτηση με θέμα με θέμα «Τοπικές ποικιλίες, τοπικά προϊόντα και Κοινωνική Οικονομία» με εισηγήσεις τόσο της κας Χριστίνας Ευθυμιάτου μέλους του Οικολογικού Ανέμου Νοτίου Αιγαίου και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης-ΚοινΣΕπ «Ο Μίτος της Αριάδνης» που συστήθηκε πρόσφατα στη Νάξο, όσο και του κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη δημοσιογράφου–Αγρονέα και εκπρόσωπου της ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής

 

Δεύτερο μέρος: Προβολή της ταινίας «Κοινωνική Οικονομία –μια εναλλακτική λύση» της Σοφίας Παπαχρήστου. Η ταινία –νοερό ταξίδι 30 ημερών σε σαράντα ευρωπαϊκές τοποθεσίες και με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών -γυρίστηκε με την υποστήριξη του γερμανικού πράσινου Ινστιτούτου Heinrich Boell και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των

Οικολόγων Πράσινων.

 

 

Η Σ. Παπαχρήστου και ο Κ. Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. Tο ντοκυμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης κι απασχόλησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας.

 

 

Εν καιρώ κρίσης στην Ελλάδα συζητείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Την εμπειρία τους από την προσπάθεια λειτουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα περιγράψουν η Χ. Ευθυμιάτου και ο Δ. Μιχαηλίδης. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι η επιχείρηση εκείνη, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

 

Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό που εξυπηρετούν οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: ΚοινΣΕπ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΚοινΣΕπ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και ΚοινΣΕπ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους – εταίρου, σε ΚοινΣΕπ, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις, όσοι όμως δουλέψουν θα ασφαλισθούν κανονικά.

 

Μία ΚοινΣΕπ δεν διανέμει κέρδη. Τα τυχόν κέρδη της πηγαίνουν κατά 5% για την δημιουργία αποθεματικού, μπορούν να δοθούν μέχρι 35% στους εργαζόμενους (οι οποίοι σημειωτέον παίρνουν τις προβλεπόμενες βασικές αμοιβές, και τουλάχιστον 60% (μέχρι 95%) διατίθεται για τις δραστηριότητες της ΚοινΣΕπ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα είναι ότι οι ΚοινΣΕπ μπορούν να συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

 

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση-συζήτηση και ένα πολύ σημαντικό ντοκυμαντέρ περιμένει όσους θα μετέχουν στην εκδήλωση στην πλατεία της Παροικιάς στην Πάρο την Τετάρτη, 3 Ιουλ 2013, στις 20.00

 

Last modified on Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 17:40