11 Ιουνίου 2013

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μετανάστευση - εμπειρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα

 Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, στην Ελλάδα. Πρόσκληση: Συνέντευξη Τύπου και Στρογγυλό Τραπέζι


H Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο (Γερμανία) και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου με θέμα «Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μετανάστευση - εμπειρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα», την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 10:30, στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχει και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
 
Στρογγυλό τραπέζι συζήτησης θα ακολουθήσει αμέσως μετά, στις 11:30, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίνου Σκανδάμη και εκπροσώπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη (αναμένεται επιβεβαίωση), της Μαρίας Βουτσίνου, Ειδικής Επιστήμονος Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τον Συνήγορο του Πολίτη, της Ελένη Τάκου, Συντονίστριας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, και εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενώσεων μεταναστών. 
 
Η επίσκεψη της συμπροέδρου των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στην Αθήνα, πραγματοποιείται στο πλαίσιο αντιμετώπισης των
φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που αρχίζουν να αποκτούν ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 13 Ιουνίου το πρωί η Rebecca Harms και ο Νίκος Χρυσόγελος, συνοδευόμενοι από συνεργάτες τους, θα επισκεφτούν το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
 
Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων έχει ζητήσει συνάντηση με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας - Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη για τα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού, της ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους.
 
Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού; Πώς απαντούν τα κράτη μέλη της ΕΕ και η ΕΕ σε αυτές τις νέες προκλήσεις και τι (μπορεί να) κάνει η ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας; Πώς η Γερμανία αντιμετωπίζει τον ρατσισμό, τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους; Στην Ελλάδα, η σχετική συζήτηση έχει μόλις αρχίσει, λόγω προβλημάτων με το προσχέδιο της νομοθεσίας κατά του ρατσισμού. Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και της ρητορικής μίσους στις δύο χώρες και την ΕΕ; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και του στρογγυλού τραπεζιού που θα ακολουθήσει.

 

Last modified on Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 17:22